Gyógyfüves menopauza terápia a mellráktól szenvedőknek?

Amikor meg akarjuk érteni a gyógynövényes terápiák hatékonyságát és biztonságát más gyógyszerek használatával együtt, akkor rájöhetünk, hogy még sok minden nem tisztázott.

Most a University of Missouri egy kutatója tanulmányozni fogja, hogy a poloskavész (black cohosh) – egy gyógynövény kiegészítő, amit gyakran a hőhullámok enyhítésére használnak a menopauzán éppen áteső nőknél – hogyan lép reakcióba a tamoxifennel, egy általános gyógyszerrel a mellrákos betegek gyógyítására.

Ahogy a nők idősödnek és elérik a menopauzát, a kockázatuk, hogy mellrákot alakítsanak ki, nő. Sok nő aki mellrákos vagy csak magas a kockázata a betegség kialakítására, szed tamoxifent. A gyógyszer megelőzi körülbelül 50%-át a mellráknak azoknál a nőknél, akik fokozott veszélyben vannak. Amikor a nők tamoxifent szednek, nem vehetnek részt hormonpótló terápiákon, hogy enyhítsenek a menopauza tünetein. A lehetőségeik lekorlátozódtak antidepresszánsok szedésére, ami komplikációkkal járhat, a menopauzával járó kellemetlen tünetek kibírására vagy a poloskavész kipróbálására.

“Remélhetőleg ez a tanulmány bizonyítékokkal fog szolgálni arra, hogy a poloskavészt biztonságos használnia a mellrákos betegeknek.” mondta Rachel Ruhlen, az MU School of Medicine kutatója. “Jelenleg kevés a hiteles információ, ami irányíthatná a nőket, hogy hogyan használhatják az ételeket és botanikai kiegészítőket, hogy rásegítsenek a terápiára vagy hogy javítsanak az életminőségükön.”

Hogy tanulmányozhassa, hogy a poloskavész és a tamoxifen hogyan lép reakcióba, Ruhlen egy csapat patkányt fog használni, akik hajlamosak a mellrákra, ACI patkányoknak nevezik őket. Korábbi tanulmányok felfedezték, hogy az emberi mellrák egy életen át tartó expozíciójával jár az ösztrogénnek. Egy korábbi tanulmányban Ruhlen felfedezte, hogy amikor az ACI patkányokat az emberi mellrák gyógyszerével, a tamoxifennel kezelték, az emlődaganat kockázata 89%-kal csökkent.

“Sok állati modellje a mellráknak fontos tényezőkben különbözik az emberi mellráktól.” mondta Ruhlen. “Ezek a modellek hasznosak az emberi daganatok növésének és terjedésének tanulmányozásában, de nem üti meg a mércét az emberi daganatok megjelenésének különbözősége miatt. Az ACI patkányokban lévő emlődaganatoknak számos hasonló tényezője van az emberi mellrákkal, főleg abban, ahogy a daganat elkezdődik. Mivel az ACI patkányok kialakítanak daganatokat és kezelhetőek, emberekhez hasonló módon, ez egy fontos modell az emberi mellrák szempontjából.”

Címkék: gyógynövény, mellrák, daganat, emlő
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!