Gyermekkori alvási zavarok és kezelésük

Az Amerikai Dentális Alvási Orvoslás Akadémiája (angol rövidítése: AADSM) 20. éves találkozóján számoltak be arról a kutatási eredményről, amely szerint azoknál a megnagyobbodott torok- és orrmandulájú gyermekeknél, akik 6 hónapon keresztül orális készüléket viseltek, sokkal kedvezőbb kimenetelű volt a craniofaciális (koponya- és arccsontozati) növekedés és a garatméret nagyobbodása, továbbá javultak az alvás közbeni légzési és horkolási problémák is. A dentális/orális készülék a fogszabályzóhoz hasonló orthopédiai készülék.

A megnagyobbodott mandulák és a dentális malocclusio (a fogsor hibás illeszkedése) szoros kapcsolatban van a gyermekek alvási zavaraival. A két kórállapot következményei között lehetnek a craniofaciális növekedés abnormalitásai és az obstruktív alvási apnoe (angol rövidítése: OSA, jelentése: elzáródás okozta alvási légzésszünet) kifejlődését jobban lehetővé tévő faciális morfológiai (arcalaktani) rendellenességek.

A kutatásba 40 olyan gyermeket vontak be, akik a brazíliai Sao Paulo-i Orvostudományi Egyetem ENT Osztálya (angol rövidítés, megfelel a magyar fül-orr-gégészetnek) várólistáján szerepeltek, mivel a torok- és az orrmandulák sebészi eltávolítására (adenotonsillectomia) vártak. A gyermekek kora 6 és 9 év között volt, és mindegyiküknél jelen volt a horkolás, a III. és IV. fokozatú torok- és orrmandula megnagyobbodás és a dentális malocclusio (a felső állcsont zsugorodása és/vagy állkapocs elégtelenség). A kis betegeket két, randomizált (véletlenszerű) csoportba osztották: 24 gyermeket a „Bioajusta X” típusú dentális készülékkel kezeltek, míg 16 gyermek a kontrollcsoportba került.

A kutatók a dentális készülékkel való kezelés után értékelték a megnagyobbodott torok- és orrmandulájú gyermekek craniofaciális növekedését, és összehasonlították a horkolás kezelés előtti és utáni előfordulását.

„A vizsgálat elsődleges eredménye az a pozitív hatás volt, amelyet e kezelés gyakorolt a megnagyobbodott torok- és orrmandulájú, valamint szűk maxillaívű (felső állkapocs) gyermekek horkolására.” – magyarázta Dr. Walter R. Nunes Jr., vezető kutató, aki az Egyetem Otolaryngológiai (fül-orr-gégészeti) Osztályának munkatársa. „A terápiás módszer egyszerre hatott a légzési funkciók és az alvás normalizálására, ez pedig mind a gyermekek, mind családjuk életminőségére pozitív kihatással volt, továbbá a craniofaciális növekedés jobb mintáját eredményezte. A növekedési minta normalizálása valószínűleg csökkenthette az obstruktív alvási apnoe várható, jövőbeli előfordulását is.”

A craniofaciális növekedési irány becsléséhez cephalometriás elemzést használtak, melynek során a vertikális állkapocs és a mandibuláris (alsó állkapcsi) síklap palatinális (szájpadi) síklap szögéhez viszonyított kapcsolatát hasonlították össze (a móds


Címkék: alvási zavarok, apnoe, gyermek, garat, mandula, orrmandula, dentális, orális
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!