Globálisan növekszik a koraszülések száma


Világszerte a babák több mint 10 %-a jön a világra koraszülötten – állítja a WHO (Világ Egészségügyi Szervezet), az amerikai „Mentsük meg a gyermekeket” elnevezésű független szervezet, a szintén amerikai „The March of Dimes” szervezet, amely a gyermekbénulás elleni küzdelemhez rendez évente gyűjtést Amerikában, valamint Melinda és Bill Gates „Anyai, Újszülötti és Gyermek Egészség” nevű alapítványa.


A fenti szervek által közzétett, „Túl korán született: A koraszülésre vonatkozó globális akció jelentés” című jelentés arról számol be, hogy a világon évente 1 millió koraszülött baba hal meg nem sokkal a születését követően és további néhány millió szenved fizikai, neurológiai vagy tanulási zavartól.

A koraszülés következtében jelentkező ezen rendellenességek mind a családtagokra, mind a társadalomra jelentős gazdasági terheket rónak. A jelentés egyúttal tartalmaz egy, a világon először készült koraszülési rátákat országosan besoroló táblázatot is.

Dr. Joy Lawn, a jelentés társszerzője és a „Mentsük meg a gyermekeket” szervezet „Újszülött Életmentő Program” Globális Bizonyíték és Politika igazgatója az alábbiakat mondja: „A túl korán születés egy fel nem ismert gyilkos. Világszerte a koraszülések felelősek csaknem az összes újszülötti elhalálozás feléért és napjainkban az öt éven aluli gyermekek körében a második vezető haláloknak számít rögtön a tüdőgyulladás után és hatszor több áldozatot követel, mint az AIDS betegség.”

Hatalmas egyenlőtlenségek vannak az országok között a koraszülések és a velük társuló gyermekhalálozások között. A világon az összes koraszülés 60 %-a Dél-Ázsiában és a Szubszaharai Afrikában fordul elő (ez utóbbi Fekete-Afrika néven is ismert, a Szaharától délre eső terület).

A jelentés szerzői azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy a koraszülés az egész világot érintő probléma. Brazília és az USA is ott található azon a 10-es országlistán, ahol a legmagasabb a koraszülések aránya. Az USA-ban évente az összes megszületett gyermek 12 %-a koraszülött, ez pedig azt jelenti, hogy minden 9 szülésből több mint egy a koraszülés – vagyis kétszerese az európai országok többségét jellemző mutatónak és Kína mutatójának is.

Az egész világon a következő 10 országban a legmagasabb a koraszülések száma:


Országnév

Koraszülöttek száma/év

1.) India

3.519.100

2.) Kína

1.172.300

3.) Nigéria

773.600

4.) Pakisztán

748.100

5.) Indonézia

675.700

6.) USA

517.400

7.) Bangladesh

424.100

8.) Fülöp-szigetek

348.900

9.) Kongói Köztársaság

341.400

10.) Brazília

279.300


A világon a legalacsonyabb a koraszülések aránya az alábbi országokban:


Országnév

Koraszülöttek/összes szülés évente, %-ban

1.) Belorusszia

4.1

2.) Ecuador

5.1

3.) Lettország

5.3

4.) Finnország

5.5

5.) Horvátország

5.5

6.) Szamoa sziget

5.5

7.) Litvánia

5.7

8.) Észtország

5.7

9-10.) Antigua és Barbuda, Közép-Amerikai szigetek

5.8

11.) Japán

5.9

12.) Svédország

5.9

Dr. Lawn az alábbiakat mondja: „A koraszülések száma növekvőben van. Az elmúlt 20 év során abból a 65 országból, amelyik megbízható trend adatokkal rendelkezik a koraszülések aránya tekintetében, mindenhol növekedést mutatott ez a ráta, kivéve három országot. Világszerte 50 millió szülés még mindig otthon történik és nagyon sok gyermek születik születési vagy halotti anyakönyvi bizonyítvány nélkül. Ez a világon az első országértékelés tiszta képet nyújt a számunkra azzal kapcsolatosan, hogy hány gyermek születik idő előtt és hány gyermek hal meg.”

 • Miért emelkedik a koraszülések száma a gazdagabb országokban?

Számos tényező hozzájárul a koraszülések emelkedő arányához a magasabb nemzeti jövedelemmel rendelkező országokban, köztük az alábbiak:

 • Jóval idősebb korban szülnek ma a nők, mint régebben.

 • Egyre több nő részesül meddőségi kezelésben a teherbeesés érdekében, ami növeli a többes terhességek számát.

 • A reproduktív korban lévő nők közül egyre többen válnak cukorbeteggé.

 • A reproduktív korban lévő nők között egyre több az elhízott.

 • Egyre több a mesterségesen megindított vagy a császármetszéssel történő, idő előtti szülés. Ezek közül nagyon sok orvosilag egyáltalán nem indokolt.

Azok a főbb tényezők, melyek a szegény országokban növelik a koraszülések számát, az alábbiak: HIV fertőzés, magas tinédzserkori terhességi arány, a különféle fertőzések és a malária. Sajnálatos azonban, hogy mind a szegény, mind a gazdag országokban nagyon sok koraszülés oka továbbra is ismeretlen.


 • A koraszülések aránya az egyes országokban a rasszok szerint eltérően változik


Az USA-ban 2009-ben:


 • Az afro-amerikai koraszülött babák aránya 17,5 % volt.

 • A kaukázusi (fehér bőrű) koraszülött babák aránya 10.9 % volt.

 • A 20-35 év közötti nők körében a koraszülések aránya 11-12 %-os, míg

 • A 17 év alatti és 40 év feletti nők körében a koraszülések előfordulási aránya 15 % feletti volt.

  • A koraszülések miatti csecsemőhalálozás


Az alacsony jövedelmű országokban a három hónappal korábban (6 hónapra) született babák közül több mint 90 % meghal.

A magas jövedelmű országokban a három hónappal korábban (6 hónapra) született babák közül kevesebb mint 10 % hal meg.

Dr. Lawn a következőket hangsúlyozza: „Ez a 90:10-hez túlélési rés azt jelenti, hogy a babák nemcsak hogy túl korán születtek, de meghalni születtek, különös tekintettel arra, hogy a családjuk nem volt tisztában azzal, hogy hatékony megoldási módszerekkel meg lehetne az életüket menteni.”

Számos országnak, köztük Ecuadornak, Törökországnak, Ománnak és Sri Lankának sikerült a koraszülésekből eredő újszülöttkori halálozások számát a felére csökkenteni azáltal, hogy az olyan komoly szövődmények ellátását javították, mint a fertőzések és a légzési distressz.

 • A koraszülött babák ¾-e megmenthető lenne

Szakértők azt mondják, hogy jelenleg világszerte a koraszülések miatt elhalálozó babák megközelítőleg 75 %-a megmenthető lenne, mégpedig csekély költségek árán, ha a már bizonyított kezelési és megelőző módszerek elérhetőek lennének és használnák is azokat.

Ahhoz, hogy a koraszülöttek elhalálozási arányát jelentős mértékben csökkenteni lehessen, az egészségügyi rendszereknek jól képzett dolgozók megfelelő létszámára lenne szükség, különösen a csecsemőgondozó (nővérek) és a bába szakterületeken.


Címkék: koraszülés, koraszülött, terhesség, kisbaba, újszülött
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!