A rostról utoljára kiderült dolog az az, hogy csökkenti a vastagbélrák kockázatát, amely egy olyan összegzés eredmény, amely 25 tanulmányt vizsgált meg, amely közel 2 millió önkéntes adatait tartalmazta.
Az eredmény azt mondja, hogy a rostok bevitelének növelésével amelyet gabonából nyerünk csökkenti a vastagbélrák kockázatát, amíg a gyümölcsökből és zöldségekből nyert rostok nem. A kutatás szerint 90 grammra emelve a napi gabonarost bevitelt 17%-os csökkenést idézhetünk elő a vastagbélrákkal szemben.
A kutatásban más eredmények is születtek, mint például a magas rosttartalmú diéta csökkentheti a szív és érrendszeri beregségek kockázatát, a kettes típusú cukorbetegségét és az elhízásét és valószínűleg a halálozás kockázatát is csökkenti.
Címkék:
gabona, vastagbélrák, rost, gyümölcs, zöldség
|