Forradalmian új petefészekrák teszt = új remények?

Az amerikai Dél-Florida Egyetem (angol rövidítése: USF) közzétette egy friss kutatási eredményét, mely szerint olyan technológiai haladást értek el a petefészekrák detektálásához szükséges eszközök terén, amely lehetővé teszi majd a végzetes betegség korai stádiumban való kimutatását.

Az USA-ban évente 15.000 nő hal meg petefészekrák következtében. Az jó hír, hogy a petefészekrák gyógyulási aránya igen magas, 90 %-os, amennyiben korán diagnosztizálják, mivel a tumor általában csak a petefészkekre korlátozódik, ritkán képez áttétet. Ha azonban a petefészek tumor egyszer elkezd metasztázist adni a test más részeibe, a hosszú távú túlélési arány egy sokkoló mértékre, 30 %-ra esik vissza!

Egy másik szomorú tény a petefészekrákkal kapcsolatosan az, hogy gyakran nagyon agresszív betegségről van szó. A betegség korai stádiumában a diagnosztizálási arány sajnos mindössze 20 %-os (amerikai adat). Mindezen adatok ismeretében az onkológusokat és a kutatókat is lázba hozta az a hír, hogy az USF egy friss kutatásának eredménye segítségével javulhatnak a petefészekrák prevenciójának és korai kezelésének opciói.

Az egyedülálló kezelési módszer képes lesz a nők nagy tömege számára hozzáférhetővé tenni a petefészekrák korai detektálásának eszközét. Jelenleg már folyamatban van az Egyetem nemzeti szabadalmaztatási eljárása egy olyan „korai detektálási teszt”-re vonatkozóan, amely tulajdonképpen egy egyszerű vizelettesztből áll. Azonban ez az egyedülálló és forradalmian új teszt képes lesz arra, hogy a rosszindulatú petefészek daganatot már a lehető legkorábbi stádiumában is kimutassa, amikor általában még nincsen semmiféle tünete a betegségnek, mivel a szimptómák rendszerint akkor jelentkeznek, amikor a rák már előrehaladottabb stádiumba ér. Az új vizelettesztet számos egyéb, különböző teszttel összevetve, valóban hatékonynak bizonyult.

A petefészekrák láthatatlan tünetei legáltalánosabban azok a tünetek, amelyek miatt ezt a betegséget a „csendes gyilkos” jelzővel illetik. Az USF új tesztjének megbízhatósági aránya a kutatók szerint magasabb, mint bármely eddigi teszté, könnyű használni, és azáltal, hogy képes a petefészekrákot már korai stádiumokban is detektálni, megvan a képessége ahhoz is, hogy évente nők életének ezreit mentse meg. Annak ellenére, hogy a petefészekrák a rosszindulatú daganatos betegségek egyik leghalálosabb formája, a gyógyulási rátája magas, ha már a korai stádiumokban sikerül „elcsípni” a betegséget.

Jelenleg az egyetlen teszt, amelyet a petefészekrák kimutatására az orvosok használhatnak, a CA-125-szint kimutatása a vérből. Legáltalánosabban, ezt a tesztet arra használják, hogy a betegnél a betegség progresszióját rögzítsék. A CA-125 egy olyan fehérje, amely gyakran megtalálható a petefészekrák sejtjeinek a felszínén,valamint néhány normál szövetben.A protein-antigének egyike, amely a különféle daganatok jelenlétével összefüggésbe hozható, de leggyakrabban a petefészekrák esetén pozitív.A CA-125 tumormarker szint magas lehet más típusú, nem rákos kórállapotok esetében is, ideértve a menstruációt, a terhességet és a kismedence gyulladásos betegségeit is. A tesztet általában kiegészíti a hüvelyen keresztüli UH és a kismedence tapintásos vizsgálata, valamint egyéb kiegészítő tesztek is, amelyek segítségével azt tudják a nőgyógyászok meghatározni, hogy éppen milyen stádiumban van a petefészekrák a női szervezeten belül.


Címkék: petefészek, rák, daganat, stádium, nő, felismerés, kezelés, teszt, gyulladás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!