Fontos tanács terhes nőknek – a hűvösebb idő kedvez a babáknak

Az amerikai Queenslandi Műszaki Egyetem (angol rövidítése: QUT) világelső kutatása kapcsolatot állapított meg a hőmérséklet növekedése és a halva szülések, illetve a terhesség időtartamának a lerövidülése (koraszülés) között.

A QUT Egészségügyi és Biogyógyászati Innovációs Intézetének a társprofesszora, Dr. Adriann Barnett vezette azt a vizsgálatot, amely a halva szülések és a koraszülések 2005-től számított 4 éves időszakra jellemző előfordulási gyakoriságát kutatta. Barnett professzor szerint ezen időszak alatt összesen 101.870 db szülést regisztráltak és közülük 653 esetben fordult elő (0.6 %) koraszülés.

„Megállapítottuk, hogy a hőmérséklet növekedése fokozta a halva szülések kockázatát és ez különösen igaznak bizonyult a terhesség 28. hete előtti időszakra.” – mondja a professzor. „Becsléseink szerint 15°C hőmérsékletnél 100.000 terhességre 353 halva szülés esne, összehasonlítva a 23° C-nál bekövetkezett 610 halva szüléssel 100.000 terhességre vetítve.”

„A megnövekedett hőmérséklet a gesztációs (várandósság) időt is lerövidíti, amely több koraszülött babát jelent, akiknek gyakorta súlyos, hosszú távú egészségi problémáik vannak, mint pl. agyszélhűdés és gyengült látás és hallás.” – magyarázza tovább Dr. Barnett.

A professzor vizsgálata során feljegyezték a heti hőmérsékletet, a levegő páratartalmát és a légszennyezettségi szintet minden egyes terhesség esetén. Barnett professzor szerint a legalacsonyabb kockázatok a leghidegebb heteket jellemezték és a melegebb időjárás – átlagosan heti 23° C – éppoly veszélyes volt, mint a legforróbb hetek.

„Ez azért lehet, mert a terhes nők a legforróbb napokban jóval gondosabban ügyelnek arra, hogy hűvösben maradjanak és rendszerint légkondicionált helyiségben tartózkodnak.” – véli Dr. Barnett.

Bár más vizsgálatok már górcső alá vették a hőmérséklet és a koraszülések közötti összefüggést, a QUT vizsgálata az első, amely a hőmérséklet és a halva szülések közötti kapcsolatot kutatta.

Barnett professzor szerint a globális hőmérséklet emelkedésére tekintettel vizsgálatuknak komoly közegészségügyi vonatkozásai lehetnek: „A terhes nőknek meg kell védeniük magukat a túlmelegedéstől annak érdekében, hogy csökkenjen a koraszülések vagy a halva szülések bekövetkezésének a valószínűsége. A halva szülés lesújtó erejű esemény egy család életében és nagyon sok koraszülésnek pedig ismeretlen a kiváltó oka, így további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen őket előzni.”

„Ismert, hogy a nőknek kerülniük kell a forró fürdőt/zuhanyt vagy a jakuzzit a terhességük alatt, mivel ez koraszüléshez vezethet és a hőstressz által okozott dehidráció (kiszáradás) és izzadás káros hatással lehet a magzatra és beindíthatja a szülést.” – figyelmeztetett Barnett professzor.


Címkék: terhesség, baba, születés, koraszülés, halva születés, hőmérséklet, hideg
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!