Folytatódhat az asszisztált öngyilkosság és az aktív eutanázia svájcban?!

Egy svájci referendum (népszavazás) után készült korai előrejelzés szerint a Zürichben élő svájci szavazók elutasították az asszisztált öngyilkosság betiltására vonatkozó javaslatot.

Zürichben évente megközelítőleg 200 ember hajt végre asszisztált öngyilkosságot, ezek jelentős részét külföldiek követik el, akik azért utaznak a városba, hogy véget vethessenek életüknek.

Úgy tűnik, hogy a szavazók előnyben részesítik, ha a dolgok változatlanok maradnak. 1941. óta az asszisztált öngyilkosság legális az országban, ha az a személy, akit bevonnak a segítségbe (az asszisztáló), nem orvos végzettségű és nincs személyes, vagy szerzett érdekeltsége az esemény kimenetelében.

Svájcban az asszisztált öngyilkosság azt jelenti, hogy csak az elkövetés módszerében segít az asszisztens; nem teheti meg, hogy aktívan segíti az elkövetőt magának az öngyilkosságnak a végrehajtásában. Az asszisztáló személy segíthet gyógyszer adásával, de ő maga közvetlenül azt nem adhatja be a betegnek.

 
A Dignitas nevű szervezet, amely segít az embereknek, hogy véget vethessenek életüknek, statisztikája szerint külföldről évente több, mint 1000 kliensük érkezik az országba. Az Exit, egy másik hasonló szervezet viszont csak a Svájcban rezidens (állandó lakos) személyeknek segít.

Bár a legtöbb svájci szavazó az asszisztált öngyilkosság mellett tette le a voksát, magától a kifejezéstől, „asszisztált öngyilkosság”, nem boldogok. Nagyon sok, szomszéd országbeli egyén, illetve további területekről is, ahol a cselekmény kivitelezése illegális, érkezik Svájcba azért, hogy meghaljon – ez a helyzet viszont a helyiekben kellemetlen érzéseket kelt, figyelmeztet a svájci média.

A szavazásra bocsájtott egyik javaslat, amelyről úgy tűnik, hogy a svájci szavazók elutasították, követelménnyé tette volna, hogy az ügyfél legalább 12 hónapon keresztül rezidens legyen Zürich területén. A javaslatot az Evangélikus Néppárt és a Szövetségi Demokratikus Unió indítványozta. A legnagyobb pártok azonban azt tanácsolták a szavazóknak, hogy utasítsák el ezt a javaslatot.

A népszavazás eredményének előrejelzése azt tükrözi, hogy a svájciak körében nagyon mély a tisztelet az egyének azon joga iránt, hogy meghatározhassák, mikor és hogyan akarnak meghalni. A szavazás azt is feltárja, hogy a legtöbb svájci állampolgár egyértelműbb, az asszisztált öngyilkosságra vonatkozó törvényeket akar látni.


Címkék: eutanázia, asszisztált öngyilkosság, halál, törvény, népszavazás, Svájc
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!