A tanulmány szerint ennek hormonális változások állnak a hátterében.
A diétázás lelassítja az anyagcserét, amely változtatásokat állít be a súly-beállító hormonok között. A változások még a diéta befejezése után egy évvel is látszanak. Ez az oka annak, hogy a 90%-a a fogyokúrázóknak visszaszedi a kilókat, néha még többet is. Az étvágyuk nő ezen hormonális változások hatására.
50 túlsúlyos embert követtek ebben a tanulmányban ( nem voltak köztük cukorbetegek) 10 hétig. Alacsony kalóriás diétán voltak ezen időszak alatt. Mindegyik fogyott. 10 hét és 62 hét után letesztelték a részvevők vérmintáit.
A súlycsökkenés jelentős leptin, peptide YY, cholecystokinin, inzulin és amylin csökkenést eredményezett. A ghrelin, gastric gátló polypeptide és pancreatic polypeptide szintek viszont nőttek. Mindegyik részvevő fokozódott étvágyról számolt be, ahhoz képest mielőtt elkezdék a diétát.
Elég lehangoló eredmény az, ahogy a test megpróbálja visszaállítani a zsírt a fogyókúra után. Egy évvel a diéta után még mindig a megnövekedett étvágy mutatkozott.