Új esemény utáni tabletta: kiknek, mikor, hogyan kell használni?

Miben nyújt újat ez az EllaOne® elnevezésű esemény utáni tabletta? A szexuális együttlét után a régebbi esemény utáni tabletták 72 órás hatásával szemben ez az új tabletta 5 napig hatékony. Csak orvosi vényre kapható, és jelenleg tanulmányozzák a társadalombiztosítási hozzájárulás mértékét.

Miben nyújt újat ez az EllaOne® elnevezésű esemény utáni tabletta? A szexuális együttlét után a régebbi esemény utáni tabletták 72 órás hatásával szemben ez az új tabletta 5 napig hatékony. Csak orvosi vényre kapható, és jelenleg tanulmányozzák a társadalombiztosítási hozzájárulás mértékét.

Az EllaOne® esemény utáni tabletta 5 napra tolja ki a határidőt

Ez az új, EllaOne®-nek (ulipristal acetát) elnevezett esemény utáni tabletta 2009. október 1. óta van forgalomban. Azok a nők, akik ismerik a Norlévo tablettát (esemény utáni referencia-tablettát), tudjanak arról, hogy ez az új tabletta ugyanabban a laboratóriumban készül (HRA Pharma), de nagyobb a hatóereje. Míg a Norlévo típusú tabletták a fogamzásgátló tabletta bevételének elfelejtése, vagy az óvszer elszakadása után 72 órával még képesek megelőzni a nem kívánt terhességet, addig az EllaOne® még az esemény után 5 nappal is bevehető, vagyis még 120 óra elteltével is.

Megakadályozza az ovuláció bekövetkezését addig, amíg élő spermák vannak, vagyis 5 napig. Ily módon ez a tabletta új terápiás osztályba tartozik: a progesteron receptorokat kiválasztó modulátorokhoz.

Mint minden esemény utáni tabletta esetében: minél korábban kerül bevételre, annál jobb!

Figyelem! Jóllehet 5 napról beszélünk, tanácsos a lehető leghamarabb bevenni, mivel mint minden esemény utáni tabletta esetén, minél többet várunk, annál inkább csökken a hatékonysága. Ugyanakkor az EllaOne® ezen a téren is nagyobb hatékonyságú.

Még mindig a Norlévo-hoz képest, az esemény utáni 24 órán belül történő bevétel esetén az EllaOne® háromszor hatékonyabb, 0 és 72 órán belüli bevétel esetén pedig kétszer nagyobb hatékonyságú. De a 120 órához érve, mely a spermák túlélésének ideje, ez az új tabletta még mindig hatásos. A Francia Családtervező Mozgalom (Mfpf) szerint: „míg a Norlévo idővel veszít fogamzásgátló hatásából, mivel három nap alatt a hatékonysága 90%-ról 46%-ra csökken, addig ez az új tabletta az 5. napon is 95%-os hatékonyságú”.

EllaOne®, az új esemény utáni tabletta kiírási útmutatója

A gyakorlatban az EllaOne®-t a gyógyszertárak csak a városban praktizáló orvos receptjére adják ki. Ez erőteljesen korlátozza a kiskorú lányok által történő használatát, és jelenleg megakadályozza, hogy az iskolai védőnők ezt kiadják. A másik akadály az, hogy 50 euróba kerül, amihez a társadalombiztosítás nem járul hozzá, míg a Norlévo ingyenes a kiskorúak számára, és a többi nő esetében receptre hozzájárulás alá esik. Mindenesetre a hozzájárulási kérelem benyújtásra került, és jelenleg is tanulmányozzák.Címkék: esemény utáni tabletta, EllaOne, fogamzásgátlás
#1
ztm - 2012.04.21 15:43
sok magyar nőgyógyász, miért nem ajánlja fel a lehetőséget ?
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!