Érzéstelenítés szülés alatt

Rengeteg nő gondolja úgy, hogy mindenképpen természetes módon akar szülni, amíg el nem kezdődik a folyamat és rá nem jön, hogy pontosan milyen fájdalmas dolog is a szülés.    

Amikor egy nő teherbe esik, elkezd gondolkozni azon, hogy igénybe vegyen-e érzéstelenítést, majd a szülés során. Rengeteg nő gondolja úgy, hogy mindenképpen természetes módon akar szülni, amíg el nem kezdődik a folyamat és rá nem jön, hogy pontosan milyen fájdalmas dolog is a szülés. Fontos, hogy minden lehetéges opciót végiggondoljunk, ha érzéstelenítésre kerül sor. Vannak biztonságos és hatásos módszerek a fájdalomcsillapításra, amik a nyomásra terelik a figyelmet, nem a baba mozgására a szülőcsatornában.

Az érzéstelenítés fajtái

Négy fajta érzéstelenítési módszert használnak manapság a szülésnél. Ezek a következők:
 
· gyógyszerek,
 
· helyi érzéstelenítés,
 
· spinális anesztézia, és
 
· epidurállal való érzéstelenítés.
 
Gyógyszereket általában nyugtatás céljából adnak az anyukáknak és hogy enyhítsenek azon a fájdamon, ami a baba anyaméhből való kinyomásával jár. Ezek ellenére, a gyógyszerek rossz hatással lehetnek a babára és a mamára egyaránt. A fájdamoncsillapító és nyugtató gyógyszerek általában álmossá teszik a mamát, így a babát is. A szülés során az anyuka nem lesz képes annyira erősen nyomni, ha álmos, a baba pedig lehet, hogy nem fog rendesen szopni a születés után.

A helyi érzéstelenítést szülés alatt általában ugyanolyan gyógyszerekkel végzik, mint a fogászati beavatkozásokat. A test alsó felének elzsibbadása vagy a helyi zsibbadás, attól függően, hogy hova adják a helyi érzéstelenítést, enyhíti a szülés fájdalmait.

A spinális anesztézia egy blokkoló fájdalomcsillapító, amit gyakran használnak császármetszésnél. A spinális anesztézia elzsibbasztja a test teljes alsó felét és akár nyakig is képes zsibbasztani egyes esetekben. A test alsó fele nem érez semmit, így a mama nem érzi, hogy mikor kell nyomnia, ha vaginálisan ad életet gyermekének. A spinális anesztéziát egyenesen a gerincvelőbe adják és minden fájdalmat egyből elmulaszt. A spinális egy egyszeri fájdalomcsillapító. Teljes erejével, csupán egy óráig hat, mielőtt elkezd veszíteni hatásából. 

Az epidurállal való érzéstelenítés a leggyakrabban használt érzéstelenítési módszer, szülés során. Az érzéstelenítés során egy kisebb katétert helyeznek a gerincvelőbe. A fájdalomcsillapítókat be lehet adni és szabályozni a kicsi katéter segítségével. Az epidurálnak kell egy kis idő, amíg hatni kezd, de megadja a lehetőséget az orvosoknak, hogy növeljék a gyógyszerek mennyiségét, ha szükséges, vagy csökkentsék, ha a mamának problémái vannak a nyomással.

A szülés alatti fájdalomcsillapítás egy fontos választás a mamának. Élvezni akarja a szülési folyamatot, de a babát is egészségesnek és biztonságban akarja tudni. Az érzéstelenítési módszereket minden esetben át kellene beszélni a szülésszel, aki törődik a mamával, és az altatóorvossal a kórházban. Léteznek biztonságos módszerek a szülés alatti érzéstelenítésre és az anyukának végig kell ezeket gondolnia mielőtt életet ad a babájának.


Címkék: születés, szülés, fájdalom, spinális anesztézia, altatóorvos
#1
H_razer (Dr. Szabó István) - 2010.02.25 19:48
Egy kis helyreigazitást szeretnék eszközölni, ugyanis az epidurál érzéstelenités esetén a katétert nem a gerincvelőbe hanem a gerinccsatorna es a kemény agyhártya-dura mater- között lévő térbe vezetjük.
Elnézést a pontosításéert.
Dr Szabó István
Aneszteziologus főorvos
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!