Éles ész idős korban is

Éles eszű szeretne maradni öregkorára is? Egy új tanulmánynak van néhány tanácsa erre: tornázzon legalább egyszer egy héten, ne dohányozzon és legyen tanult.

A kutatás azoknak a jellegzetességeit vizsgálta, akik nem veszítettek kognitív funkcióikból 70-80 éves korukra sem. A legtöbb eddigi tanulmány azokkal foglalkozott, akik veszítenek ezekből a funkcióikból, de ez a tanulmány megfordította az eddigi megközelítést, és azokat vizsgálta, akik nem veszítettek mentális élességükből.

A tanulmány 2.509 embert vizsgált. A résztvevők 70-79 évesek voltak a tanulmány kezdetekor, és mind jó egészségnek örvendhettek.

A 8 éves tanulmány alatt 53% mutatott normális, korhoz kötött kognitív romlást és 16% mutatott jelentős kognitív romlást. 30% viszont nem mutatott romlást sőt, olyanok is voltak, akik javulást mutattak a tesztek alapján.

Azok, akik hetente legalább egyszer tornáztak, 31%-kal nagyobb eséllyel indultak a kognitív funkcióik megóvására. Azok, akik legalább a középiskolát elvégezték, 3-szor olyan valószínűen maradtak élesek. A nem-dohányzóknak kétszeres esélye volt a mentális élességre.

Ezek olyan tényezők, amelyeken az emberek tudnak változtatni. Ezek nagyon fontosak lehetnek megelőzések szempontjából, például a dementia ellen. Ezek az eredmények közelebb hoztak minket a sikeres öregedéshez.

Címkék: agy, idős kor, kognitív funkciók
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!