Egyszerű vizeletteszttel kimutatható lesz a rákbetegség?

A bélrendszer, a gyomor és a hasnyálmirigy rákos daganata hamarosan egy egyszerű vizeletteszt segítségével is kimutatható lesz – állítják skót kutatók egy frissen lefolytatott kutatás eredményei alapján.

Az Edinburgh-i Egyetem (Skócia) kutatói az előrehaladott rákos daganatban szenvedő betegek vizeletében egy kulcsfontosságú fehérjét azonosítottak. A kutatás eredménye hozzásegítheti az orvosokat ahhoz, hogy már azoknál az embereknél is kimutathassák a rákot, akiknél még nem jelentkeztek a tünetek. Ez lehetővé tenné a betegek jóval korábbi diagnosztizálását, ami javítaná a túlélési arányokat.
 
Mindössze a rákbetegek 10 %-a – a felső gastrointestinalis traktusban lévő rosszindulatú daganatos betegek esetében – van életben a diagnózis felállítását követő 5. évben. Ennek oka az, hogy a GI traktust megtámadó rák agresszív fajta, és gyakran csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálják.

Dr. Holger Husi, az Edinburgh-i Egyetem szövetsebészeti és korrekciós csoportjának vezetője a kutatással kapcsolatosan az alábbiakat mondja:

„Ennek a munkának az volt a célja, hogy lehetővé tegyük ezen ráktípusok jóval korábbi diagnosztizálását. Ez segítene minket abban, hogy már azelőtt megkezdjük a betegek kezelését, hogy a rákos sejtek áttétet adnának. A GI traktus rákos daganatainak többségét jelenleg későn diagnosztizálják, és az előrehaladott stádium miatt a sebészi beavatkozás sem segíthet. A korábban felállított diagnózis azt jelentené, hogy a gyógyító hatású operáció, vagy kemoterápia sokkal több beteg életét mentené meg.”

A kutatásról szóló beszámoló a „Proteomika – Klinikai Alkalmazások” c. szakfolyóiratban jelent meg. (Proteomika jelentése: a proteomika a proteom, vagyis az élő szervezetben előforduló összes fehérje megismerésével foglalkozó tudományág.) A cikk leírja, hogy a különböző GI traktusbeli rosszindulatú daganatos betegektől vett vizeletmintákat hasonlítottak össze rákbetegségben nem szenvedők mintáival. A tudósok a minták elemzése során proteinek (fehérjék) ezreit azonosították.

A munka közben 6 olyan specifikus proteint azonosítottak, melyek a rákbetegektől vett vizeletminta 98 %-ában jelen voltak, de hiányoztak a nem rákbetegektől származó minták csaknem 90 %-ában. Ezt követően a kutatók a molekulákat 2 proteinre szűkítették le, az S100A6 és az S1009 megjelölésű proteinekre, melyekről leginkább valószínűsíthető volt, hogy a rákbetegek vizeletmintáiban felbukkannak, de az egészséges emberek vizeletéből hiányozni fognak.

A tudósok most azt kutatják, vajon azoknak a betegeknek a vizeletében, akik a rák korai stádiumában vannak és még nem diagnosztizálták náluk a betegséget, vajon ugyanakkora-e a proteinszint, mint az előrehaladott stádiumú betegek vizeletmintájában.

Ehhez a vizsgálathoz legalább 1000 önkéntes vizeletmintáját kell elemezniük, és a résztvevők vizsgálati adatait néhány éven keresztül nyomon követniük, annak érdekében, hogy azonosítani tudják azokat, akiknél később felső gastrointestinalis rákbetegséget diagnosztizálnak.


Címkék: rák, daganat, vizelet, teszt, bélrendszer, gyomor, hasnyálmirigy, gastrointestinalis traktus
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!