Egyre több amerikai imádkozik az egészségéért

Egyre több amerikai imádkozik az egészségéért – állapították meg tudósok egy kutatás adatai alapján. A tudósok 30.080 fő felnőtt, 18 éves és annál idősebb ember adatait elemezték, akik részt vettek az Amerikában 2002-ben megtartott „Nemzeti Egészség Interjú Áttekintése” c. felmérésben, valamint 22.306 felnőtt adatait, akik viszont 2007-ben vettek részt hasonló felmérésben.

2007-ben a felnőttek 49 %-a mondta azt, hogy az előző évben imádkozott az egészségéért, míg 2002-ben ez az arány csak 43 % volt. 1999-ben, szintén egy hasonló témájú felmérés eredménye szerint még csak 14 % nyilatkozott úgy, hogy imádkozik az egészségéért.

Azok között, akiknél a legkisebb a valószínűsége annak, hogy imádkoznak az egészségükért, olyan emberek vannak, akik rendszeresen végeznek testmozgást. A kutatók úgy vélekednek, hogy ők nem annyira foglalkoznak egészségügyi kérdésekkel. A magasabb jövedelműek körében szintén kisebb volt az egészségért való imádkozás valószínűsége.

Az elemzés szerint – amelyet az amerikai „Vallás és Spiritualitás Pszichológiája” c. szakfolyóiratban publikáltak – az ima haszna az elmúlt években minden felnőtt korcsoport körében növekedett. A nők, a fekete bőrű populáció tagjai, az idősebbek és a házas egyének, valamint azok, akiknek egészségi státusza megváltozott – jó, vagy rossz irányba – sokkal nagyobb valószínűséggel imádkoztak az egészségükért. A depressziós epizódoktól és a fogászati fájdalmaktól szenvedő emberek szintén nagyobb mértékben fordultak az imához segítségként.

„Meglepődtünk, és legjobb feltevésünk szerint fentiek szorosan kapcsolódnak 9/11-hez (2001. szeptember 9-ét, a New York-i World Trade Center elleni támadás napját jelölik így az amerikaiak), de ez mindössze egy, még nem tesztelt hipotézis. Nem látjuk, hogy lenne ennek más elsődleges oka, a nyomasztó téma, amely globálissá is válhat, érintette meg az embereket.” – magyarázta Amy Wachholtz, a Massachusetts-i Egyetem egészség-pszichológia fakultásának igazgatója, és a kutatásról megjelent publikáció társszerzője.


Címkék: ima, egészség, vallás, test, panasz, félelem, hit
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!