Egy vírus okozhatja a krónikus fáradtságot

A "Science" folyóiratban publikált amerikai kutatások szerint egy, a közelmúltban a prosztatarákkal kapcsolatba hozott vírus lehet az oka a krónikus fáradtság szindrómának.

Az Országos Onkológiai Intézet és a nevadai Whittemore Peterson Intézet amerikai kutatói 101 páciens vérét elemezték, és a minták kétharmadában kimutatták ennek a vírusnak a jelenlétét. Ami még nem jelenti azt, hogy a vírus okozza a krónikus fáradtságot –hangsúlyozzák
.
Ugyanakkor ezek a tudományos kutatók felvetik, hogy lehetséges, hogy az XMRV vírus egy „átutazó”, mely kihasználja a legyengült immunrendszerű betegeket arra, hogy krónikus fáradtságot okozzon.

Ezen kívül két csoport azt tapasztalta, hogy a teljesen egészséges személyek közel 4%-a szintén annak a vírusnak a hordozója volt, melyet a közelmúltban fedeztek fel, és rokon azzal a vírussal, mely rákot okoz az egereknél. "Ez azt sugallja, hogy több millió amerikai lehet egy olyan retrovírussal fertőzött, melynek még nem tudjuk a patogén hatóerejét" – vonják le a következtetést a kutatók.

A krónikus fáradtság jellemzője többek között legalább hat hónapon keresztül tartó komoly fáradtság, emlékezet-problémák, de nem létezik sem olyan teszt, mely lehetővé tenné kimutatását – az orvosok egyebek hiányában diagnosztizálják, miután kizárták az egyéb lehetséges okokat –, sem speciális kezelés.
Címkék: fáradtság, vírus, immunrendszer
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!