Egy úttörőmunka segíthet a meddőség elleni harcban

Kutatók az angol Renishaw cég Raman típusú spektroszkópjának egy újfajta használati módját fejlesztették ki, amely megoldást nyújt a spermasejtek életképességének megállapításához.

Nagyon sok házaspárnak okoz szívfájdalmat, hogy nem lehet gyermeke. Ennek legáltalánosabb oka az, hogy a házaspár férfi tagja meddő, és az ő meddőségét az alacsony mobilitású spermasejtek jellemzik, amelyeknek sokszor a DNS-ük is károsodott. Sajnálatos módon, a spermasejtek DNS károsodását igen nehéz felismerni és a legtöbb technikai eljárás, amely ebben segítséget nyújthat, megkívánja, hogy a spermákat felnyissák, közvetlenül a kémiai analízis megkezdése előtt, ezáltal a sperma tönkremegy.


Régóta szükség volt tehát a spermák DNS-ének roncsolásmentes tesztelési módszerére. Az innovatív angol cég „inVia Raman” típusú mikroszkópjának használatával skót és amerikai kutatók (az Edinburg-i Egyetem és az UCLA munkatársai) élő spermákon kísérletezve próbálták meg ezt a módszert kifejleszteni. Miután erősen fókuszált lézersugárral (ezt a technikát optikai csipesznek is nevezik) mozgásképtelenné tettek egy kígyószerűen tekergőző élő spermát, már képesek voltak rá, hogy a Raman típusú spektroszkóppal (színképelemzővel) elemezzék. A kutatás vezetője ezt így kommentálta: „Mind az „inVia” rendszer, mind a Renishaw cég technikai személyzetének rugalmassága kulcsfontosságú volt abban, hogy képesek voltunk az optikai csipeszelésbe történő bevonásra a spektroszkópot alkalmassá tenni .”

A vizsgálati eredményként kapott Raman színkép információkat tartalmaz a spermákon belüli molekulák rezgéséről és arra is alkalmas, hogy a sperma DNS-ének állapotát megbecsüljék vele. Az a statisztikai modell, amely alkalmas módszer lehet a Raman színkép felhasználása mellett a spermák életképességének előrejelzésére, még kifejlesztés alatt van, és igen ígéretesnek tűnik abból a szempontból, hogy használatával a tudósok képesek lesznek az emberi spermasejtek egészségi állapotáról gyors információt nyerni. Így aztán a legjobb spermát választhatják majd ki az in-vitro megtermékenyítéshez (IVF), ezzel is maximalizálva a megtermékenyítési eljárás sikerességének esélyét és nem mellékesen több házaspár részesülhet a gyermekáldás boldogságában.

Természetesen ehhez egészséges női petére is szükség van és a Raman típusú spektroszkóp arra is alkalmas, hogy a nők petesejtjeit is vizsgálják vele. A kutatók úgy nyilatkoznak, hogy örömmel néznek a további izgalmas munka elé, melynek során a Raman típusú spektroszkópot alkalmazhatják arra, hogy jellemezzék azokat a sejteket, amelyek a humán reprodukcióhoz szükséges in vitro megtermékenyítésben (IVF) használnak majd fel.Címkék: spermasejt, Raman spektroszkóp,meddőség, sperma
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!