Egy új sebészeti eljárás javít a feji és nyaki rák kezelésében

Egy új sebészeti eljárás a feji és nyaki rák kezelésére, a University of Alabama-n, Birmingham-ben, nagyobb pontosságot ad a sebészeknek, és csökkenti a betegek operáció utáni fájdalmait is.

Az új eljárás szerinti műtétet robotikusan végzik, és az eredmények kimutatták, hogy így csökken a hegesedés, a légzési problémák és a beszéd károsodása, ami megtörténhet, ha feji vagy nyaki rákot kezelnek, mondta William Carroll, M.D., a UAB Comprehensive Cancer Center egyik tudósa.

A kezdeti tesztek kimutatták, hogy az új eljárás megrövidíti a felépülési időt a rákkal küzdő betegeknek.

“Ez az eljárás elviszi a robotikus műtéteket a test új részeihez.” mondta Carroll, a UAB's Division of Otolaryngology fej- és nyaksebésze, és egyike az első sebészeknek, akik elkezdték ezt a módszert használni a feji és nyaki rák kezelésére.

“Van egy olyan lehetősége a betegeknek, hogy egy minimálisabban invazív műtéten essenek át, és egy, amely hatékonyan el tudja távolítani a rákot úgy, hogy kevesebb mellékhatást okoz.” mondta.

Robot Adaptációk Újradefiniálva

A robotikus sebészet egy alternatív, de mégis tradicionális nyitott sebészet, és kifinomítottság a laparoszkópikus sebészet elképzelésén, mondta Carroll. A rák gyógyításában leggyakrabban használt robot a da Vinci, amit az Intuitive Surgical árul.
A UAB volt az első orvosi intézmény Alabama-ban, és az elsők között volt az Egyesült Államokban, ami elkezdte a da Vinci-t használni feji és nyaki rák gyógyítására, több, mint egy éve. Azóta 40 beteg esett át az új fajta operáción a UAB-ben.

Az új eljárás betegeknek való ajánlásához át kellett dolgozni az operáció technikáját és a robotkar pozícióit, és folyamatosan finomítani kellett rajtuk, mondta Carroll. A da Vinci-t eredetileg a test alsó és középső részének operálására tervezték, így a keskeny rések a fejben és a nyakban kihívások lehetnek.

A fokozott műtéti figyelem a kis kamerákban nyilvánul meg, amiket a da Vinci műszereinek végeihez erősítettek. Carroll azt mondta, hogy a felnagyított, 3-D-s kép, az orvosoknak nagyobb látóteret ad, mint a konvencionális nyitott vagy laparoszkópikus műtét.

Ebben az évben, több mint 40.000 amerikai lesz diagnosztizálva feji és nyaki rákkal, és több mint 7.500 fog belehalni a betegségbe, az American Cancer Society szerint. Ez a betegség magába foglalja a szájüreg rákjait, a gégét és a garatot is.

A leghatásosabb megelőzési technika még mindig a veszélyes szokások abbahagyása, mint a cigarettázás, a dohányrágás vagy a túlzott alkoholfogyasztás, mondta Carroll.


Címkék: robotikus sebészet, sebészeti eljárás, robotok, fej, nyak, rák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!