Egy férfi fejét a hastájékáról leszívott zsírral formázták újjá


Nagy Britanniában (UK), a King's College Kórházban (London) sebészek először végeztek olyan műtétet, melynek során a férfi beteg hasáról leszívott zsírt a fejébe injekciózták, ezzel segítve a sérült fej újraformázását. A beteg koponyájának egy részét előzőleg eltávolították és rekonstrukciós műtétet hajtottak végre, mivel a férfi a házának a külső vízelvezető csövére való mászás közben lezuhant és tartós sérüléseket szenvedett: a szemgödre, a pofacsontja és a lába összezúzódott.


A lezuhant férfi Tim Barter, a BBC Dr. Who sci-fi televíziós sorozatának vizuális effekteket felügyelő munkatársa volt. 2009. júniusában a 32 éves Mr. Barter több mint 7.5 métert zuhant a vízelvezető csőről egy téglafalra, amikor megpróbált a lépcsőházi ablakon keresztül bejutni a saját házába. Aznap este ugyanis a szórakozásból hazafelé menve elvesztette a kulcsait.

A szomszédai nem sokkal később rátaláltak és a mentők a King's College Kórház Nagy Trauma Központjába szállították. Mr. Barter 10 napon keresztül feküdt kómában. Felébredése után nem emlékezett vissza egyáltalán az esésre, mivel a szemgödör, a pofacsont és egyik lábának az összezúzódása mellett agyvérzést is szenvedett.

Dr. Rob Bentley, a Központ craniofacialis (koponya-arc) sebésze azt mondta neki, hogy az agyvérzés okozta duzzanat lelohasztásához eltávolították a koponyacsontja egy részét. Később arról is tájékoztatták, hogy csak további rekonstrukciós műtétekkel tudják a pofacsontját, a szemgödrét és a lábát helyreállítani.

Mr. Barter több hétig volt a kórházban, ahol a szétzúzódott szemgödrét titánlemezek segítségével formázták újjá és azzal tartották össze a csontot. Ezt a titánlemezt a szájüregén keresztül helyezték fel, így az arcán nem maradtak vissza sebhelyek. Ezt követően eltávozhatott a kórházból, de csak keveset tartózkodhatott a szabad levegőn. Az orvosok ugyanis azt az utasítást adták neki, hogy maradjon a házon belül, ott pihenjen és jöjjön helyre. Mr. Barter aggódott, hogy nem lesz képes ismét dolgozni.

„Az élet pár hónapon keresztül megállt számomra. Képtelen voltam dolgozni és dupla látással küszködtem. Az orvosok megijesztettek, hogy a látásom többé nem lesz normális és ha jót akarok magamnak, akkor feladom a munkát is.” – mesélte a beteg.

Az esést követő hat hónappal később a sebészek Mr. Barter eltávolított koponyacsontját titánlemezzel pótolták. „Amíg a lemez nem illeszkedett megfelelően, még az olyan egyszerű dolgok is, mint a WC-re menés, intenzív fejfájást, a lehajlás pedig egyenes kínlódást okozott számomra.” – magyarázta Mr. Barter.

A sebész specialisták komputer technológiás modell segítségével végezték a műtétet. Dr. Bentley erről az alábbiakat mondja: „Tim jelentős fej- és arcsérüléssel érkezett hozzánk és mind a kezdeti fázisban, mind a másodlagos rekonstrukció során mi kezeltük.” A doktor elmagyarázta, hogy Mr. Barter esete a szakértői munka olyan területét igényelte, amelyet ő fejlesztett ki a King's Kórházban az elmúlt 9 év során. Ez idő alatt több mint 250 db ilyen protézist (titánlemez) helyeztek be és a világon a legalacsonyabb fertőzési ráta mellett.

Később a sebészek Mr. Barter hastájékáról zsírt szívtak le, amelyet a halántékába injekcióztak, hogy feltöltsék azt a lyukat, amely megjelent, amikor néhány inaktív izom összeomlott. Dr. Bentley és orvosi teamje fejlesztette ki azt az új és egyedülálló kozmetikai technikát, amellyel a sérülés után a beteg arcát helyreállították.

Ez volt az első eset, hogy Nagy-Britanniában ilyen beavatkozáson esett át egy beteg. A műtét óta Mr. Barter élete teljes mértékben megváltozott. Jó kondícióban tartja magát (hetente négyszer keresi fel személyi edzőjét), javított a táplálkozásán, továbbá elvégezték a fogai rekonstrukcióját és lézerrel kezelték a szemét, így nem kell szemüveget viselnie.

Az esés okozta trauma nem vetette vissza: ha valami, akkor pont ez vezette el a kemény sportok szeretetéhez, beleértve az ejtőernyőzést, a sziklamászást, a vívást és a kajakozást.


Címkék: baleset, zsír, has, agy, koponya, szemgödör, pofacsont, titán
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!