Egy egyszerű vizelet teszt képes lehet az autizmus kimutatására

Az autista gyermekek vizeletében eltérő „kémiai ujjlenyomat” található, mint a nem autista gyermekekében - áll egy frissen publikált kutatási beszámolóban.

A kutatást végzők tudósok a London-i Imperial Főiskola és a Dél-Ausztrália-i Egyetem munkatársai. Véleményük szerint kutatási eredményük oda vezethet, hogy egy egyszerű vizelet teszttel meg tudják majd határozni, hogy egy kisgyermek autista-e, vagy sem.

Az autizmus betegség az Egyesült Királyságban becslések szerint minden 100 emberből egyet érint (1:100). Az autista emberek tünetek széles skáláját produkálják, de leggyakrabban és legáltalánosabban kommunikációval és a szociális készségeikkel vannak problémák, mint például: nehezen értik meg más ember érzéseit, nehezen kezdeményeznek beszélgetést és szemkontaktust. Ugyancsak ismert, hogy az autista emberek gyakorta szenvednek gasztrointesztinális zavaroktól, és bélrendszerük bélflórája eltér a nem autista emberekétől.

Ez a friss kutatás azt igazolja, hogy lehetőség van az autista és a nem autista kisgyermekek közötti különbség korai kimutatására, mégpedig azzal a módszerrel, hogy megvizsgálják a vizeletükbe kerülő bélbaktérium melléktermékeket, valamint a szervezetük metabolikus folyamatainak a melléktermékeit. Egyelőre ismeretlen a tudósok számára a gasztrointesztinális rendellenességek pontos biológiai jelentősége az autizmus kifejlődésében.

A kutatás által determinált „megkülönböztető vizelet metabolikus ujjlenyomat autizmus esetén” jelentheti egy olyan nem-invazív teszt alapját, amely segíthet az autizmus korai diagnosztizálásában. Ez pedig lehetővé tenné, hogy az autista kisgyermekek időben kapjanak olyan segítséget, mint pl. a progresszív viselkedési terápia, fejlődésük jóval korábbi szakaszában, mint ahogyan az jelenleg lehetséges.

Jelenleg a gyermekek autizmus szempontjából történő értékelése egy hosszadalmas eljáráson keresztül lehetséges csak, amelynek keretében számos olyan tesztvizsgálatot végeznek el, amely segít a gyermek szociális interakciós, kommunikációs készsége és képzelőereje feltárásában.

A korán elkezdett fejlesztés nagyban javítja az autista gyermekek fejlődési progresszióját, de jelenleg igen nehéz biztos diagnózist felállítani, ha a gyermek 18 hónapos kor alatt van, de az valószínűnek látszik, hogy az autizmussal együtt járó változások már ennél korábban lezajlanak a szervezetben.

A kutatók szerint az autista gyermekek beleiben található baktériumok szerkezetének ez a mostani megértése szintén segíthet a tudósoknak abban, hogy olyan kezelési eljárásokat fejlesszenek ki, amelyek megoldják az autista emberek gasztrointesztinális problémáit.

A kutatásról beszámoló publikáció szerzője, Jeremy Nicholson professzor, aki a London-i Imperial Főiskola Sebészeti és Rák Részlegének vezetője, az alábbiakat mondja minderről:

„Az autizmus egy olyan állapot, amely a személy szociális képességeit érinti, így először furcsának tűnhet az, hogy az autizmus és a között, hogy valakinek a beleiben mi történik, összefüggés van. Mégis, az emberi szervezet metabolizmusa (anyagcseréje) és a bélflóra baktériumainak szerkezeti felépítése rengeteg mindent tükröznek vissza, beleértve az egyén által folytatott életmódot és a géneket is. Az autizmus az emberi szervezet nagyon sok különböző részét érinti, és a mi tanulmányaink épp azt mutatják be, hogy az autizmus hogyan bomlasztja fel a szervezet egységét, és ezt teszi láthatóvá azzal, hogy megvizsgáljuk az érintettek metabolizmusát és bélbaktériumait. Bízunk benne, hogy kutatási eredményünk az első lépést jelenti egy egyszerű vizelet teszt kidolgozásában, amellyel már igazán fiatal korban is diagnosztizálni lehet az autizmus betegséget, bár innen még hosszú út vezet a tesztig. Egy ilyen teszt kidolgozása ugyanis éveket vehet igénybe és mi jelenleg csak éppen elkezdtük a lehetőségek feltárását. Tudjuk, hogy az autista gyermekek nagyon korán elkezdett terápiája fejlődésükben jelentős különbséget jelent. A vizelet teszt segíthet majd a szakembereknek az autista gyermekek beazonosításában, és így fejlesztésük korai kezdésében is.”

A kutatók most azt vizsgálják, hogy vajon az autista emberek metabolikus különbségei a kóros állapot előidéző okaihoz köthetőek-e, vagy pedig a kóros állapot előrehaladásának következményét jelentik.

A kutatók úgy jutottak el következtetéseik levonásához, hogy H NMR spektroszkópiát (színképelemzés) használtak vizeletelemzéshez, és három különböző csoportba beosztott, 3 és 9 év közötti gyermekek vizeletmintáit elemezték: 39 gyermeknél korábban már megállapították az autizmus kórképét, 28 gyermek volt a másik csoportban, akiknek a testvéreik mind autisták voltak, és 34 olyan gyermek volt a harmadik csoportban, akik sem autisták nem voltak, sem a testvéreik nem szenvedtek autizmusban.

Azt állapították meg a vizsgálatok során, hogy minden egyes csoportnak különbözik a kémiai ujjlenyomata a vizeletmintában. A nem autista gyermekeknek, akiknek viszont a testvéreik azok voltak, teljesen eltérő kémiai ujjlenyomata volt, mint azoknak, akiknek nem voltak autista testvéreik, míg az autista gyermekeknek a másik két csoporttól is teljesen eltérő volt a kémiai ujjlenyomata a vizeletmintájukban.


Címkék: autizmus, vizelet vizsgálat, gasztrointesztinális zavar, kommunikáció, szociális zavar
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!