Egy cipő valóban képes erősíteni a testet? Az MBT cipőkről

Az új tudományos kísérleteket egy egyszerű kérdés is inspirálhatja, és Dr. John Mercer esetében ez a kérdés a következő volt: „Nos, John, az erősítő cipő valóban működik?”

Dr. Mercer, a Nevada-i Egyetem (Las Vegas) biomechanikai professzor, egy barátjával beszélgetett, aki egy sportcipő áruházat vezet. Barátja elmesélte neki, hogy a vevők bejönnek az üzletbe és az erősítő cipőket kérik, melyek azt ígérik nekik, hogy használatuk tornáztatja és erősíti a lábikra, a csípő- és a tompor izomzatukat. Nagyon sok gyártó készíti őket: a Reebok, a New Balance, az MBT, a FitFlops és a Crocs, többek között.

(Magyarországon MBT néven vált híressé, ezért a továbbiakban erősítő helyett az MBT megnevezést használjuk, de a többi márkára is érvényesek a cikk megállapításai. A vizsgálatban a lányok valójában nem az MBT, hanem a Skechers Shape-ups cipőit viselték.)

Az áruház tulajdonos az MBT különböző modelljeit mutatta meg Dr. Mercernek, de azt is hozzátette, kényelmetlenül érzi magát, amikor ezeket a cipőket vevőinek ajánlja, mert a valóságban fogalma sincs arról, vajon tényleg úgy funkcionálnak-e, ahogyan azt a médiában hirdetik.

Dr. Mercer a kérdéstől vezérelve, egészséges, fiatal egyetemista lányok egy csoportját verbuválta (az MBT cipőket szinte kizárólag nőkkel reklámozza a média), és megkérte őket arra, hogy futópadon 10 percig sétáljanak a speciális cipőben. A lányokat két csoportra osztotta, az egyik csoport az MBT cipőket viselte, a másik a hagyományos gyalogló cipőket. Dr. Mercer és munkatársai szenzorokat csatlakoztattak a lányok lábaihoz, azzal a céllal, hogy mérni tudják az izom összehúzódások generálta elektromos impulzusokat. Meghatározták a nők oxigénfogyasztását is, azért, hogy lássák, vajon keményebben dolgoztak-e és több kalóriát égettek-e el, mint a hagyományos cipőt viselő csoport tagjai.

Kiderült, az izomaktivitás és az oxigénfogyasztás csaknem azonos volt mindkét csoportban. (Az eredményről június hónapban az Amerikai Sportorvostudományi Kollégium éves találkozóján számolt be Dr. Mercer.) Az eredmény kissé meglepő volt. Az önkéntes vizsgálati alanyok úgy kommentálták, hogy az MBT (erősítő) cipők, a sajátos görbített, instabil talpukkal egészen más járófelület érzést biztosítottak számukra, mint a hagyományos gyalogló cipők. A különbség azonban nem változtatott azon, hogy hogyan mozogtak a különböző modellekben.

Dr. Mercer vizsgálata egy kicsi, de növekvő számú, az MBT cipők hatását értékelő tudományos vizsgálatokhoz csatlakozott, melyek többsége nem támasztja alá a gyártók ajánlását. Múlt évben például a Wisconsin-LaCrosse-i Egyetem torna fiziológusai folytattak le egy vizsgálatot, és ők azt állapították meg, hogy az izomaktivitás és a kalóriaégetés nem változott, függetlenül attól, hogy az emberek hagyományos sportcipőket, vagy az MBT (erősítő) cipő három különböző modelljét viselték. „Egyszerűen nincs bizonyíték, amely alátámasztaná a gyártók ajánlásait, miszerint ezek a cipők segítik viselőjüket az intenzívebb testmozgásban, több kalóriát égetnek el, javítják az izomerőt és –tónust.” – állapították meg akkor a szakemberek.

Más eredmények jóval kétértelműbbek. Egy 2009. évi vizsgálat nagyobb izomaktivitást mutatott, amikor a nők Reebok erősítő cipőket viseltek, de ebbe a vizsgálatba csak 5 nőt vontak be, és egy cipőgyártó cég finanszírozta. Júniusban egy másik vizsgálat eredményét is prezentálták az éves találkozón, amely azt mutatta, hogy ha valaki egy rocker stílusú MBT (erősítő) cipőben sétál, az az erő, amelyet a láb generál, amikor a talajhoz vágódik, megváltoztatja a lábemelés stílusát, szemben a hagyományos gyalogló cipőkkel. De ennek a lábemelő erőnek csak csekély, megfigyelhető hatása volt az izomaktivitásra.

„Tudjuk, hogy megváltozott az erő-érték. Nem mondhatjuk azonban azt, hogy az MBT cipőknek vannak előnyei, vagy nincsenek, a hagyományos cipőkkel szemben.” – mondja Heidi A. Orloff, a Puget Sound Egyetem professzora, aki áttekintette az említett vizsgálatot.

Talán a legtöbbet mondó és leghosszabb időt is átfogó cipővizsgálatot a kanadai Calgary-i Egyetem kutatói végezték múlt évben, olyan önkéntesekkel, akik a rocker stílusú MBT cipőt viselték egész nap, 6 héten keresztül. Kezdetben az önkéntesek imbolyogtak az instabil cipőkben, aktiválva és erősítve a kicsi, keveset használt lábizmokat és a bokát, amely stabilizálja az egyensúlyt. 6 hét elteltével a cipőben való billegés megszűnt, és azok a stabilizáló izmok már nem ugyanolyan mértékben edződtek. Más szavakkal, az MBT cipők viselése ugyan előnyökkel járt, de csak korlátozott ideig, és nem a viselőjük nagy, látványos lábikra és tompor izmait mozgatták meg.

Az MBT (erősítő) cipők teljesítményével kapcsolatos csalódottság kezdett a világ szélesebb részeibe is beszivárogni. Ez évben néhány erősítő cipő gyártója ellen pereket indítottak, kártérítést kérve, mivel a cipők nem teljesítették az ígéreteket, vagy sérüléseket okoztak.

Az MBT (erősítő) cipők sérülést okozó kockázatával kapcsolatosan némi tudományos bizonyíték létezik, de Dr. Mercer azt mondja, nincs nyilvánvaló biomechanikai ok arra, vajon a cipők dizájnja miért járulna hozzá az ilyen problémákhoz. Majd így folytatja: „Azok, akik a cipőkben hibát találnak, hiányolhatják a szélesebb körű teszteket.”

Dr. Mercer véleménye szerint az ő és mások vizsgálatainak a lényege az, hogy az emberi test végtelenül elmés szerkezet és teljesen lusta: „Az emberek nagyon lusták, legalábbis fiziológiai szempontból nézve. Testünk minden helyzetben a lehető legkevesebb munkát igyekszik végezni.”

Így aztán még az olyan rövid idejű munka is, mint a 10 perces séta, amelyet az ő vizsgálati önkéntesei végeztek, az emberek nagy lábizmait hozzáigazították az MBT cipők lekerített talpához és nem használt fel szervezetük nagyobb energiát, mint a szokásos, hétköznapi cipőkben.

Dr. Mercer szerint az ő vizsgálati eredménye nem jelenti azt, hogy az MBT cipőknek nincs hasznuk, legalábbis ezt mondta a sportcipő áruház tulajdonos barátjának. Az MBT (erősítő) cipők ugyan nem funkcionálhattak úgy, ahogyan hirdették róluk, de egyes emberek szeretik a velük (a cipőkkel) kapcsolatos jó érzéseiket. Mercer doktor véleménye az, hogy ha ez a jó érzés már elég ahhoz, hogy kimozdítsa és mozgásra késztesse az embereket, akkor az MBT cipők jól teljesítenek.


Címkék: MBT, cipő, erősítő cipő, mozgás, izom, lábbeli, egyensúly
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!