Egészséges Táplálkozási Tányér

A Harvardi Közegészségügyi Egyetem (angol rövidítése: HSPH) tudósai által előterjesztett „Egészséges Táplálkozási Tányér”-ról köznapian fogalmazva azt mondják, könnyebb róla beszélni, mint megérteni. Ez a „tányér” sokkal jobb tanácsokkal szolgál és sokkal tudományosabb is, mint az USA kormányzatának hivatalos ajánlása, az ún. „MyPlate” (magyarul: az én tányérom).

A HSPH kutatói szerint az ő tányérjuk olyan információkat is tartalmaz, amelyeket a hivatalos ajánlás kihagyott, mint pl. hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék egészségesebbek mint a finomított változatuk és a bab-, a diófélék, a hal és a baromfi egészségesebb fehérjeforrás, mint a vörös húsok és a feldolgozott húsfélék (szalámi, kolbász stb.), valamint hogy nem szükséges minden étkezésnél tejterméket fogyasztani. A harvardi tudósok véleménye szerint a kormányzati ajánlást erősen befolyásolják a mezőgazdasági szakág érdekei.

A „MyPlate” egy olyan táplálkozási irányelv, amelyet az USA Kormányzatának Mezőgazdasági Osztálya ez év júniusában bocsájtott ki. Ez a hivatalos ajánlás követendő példaként szolgál az egészséges táplálkozás terén és célja szerint forradalmasítani szeretné azt, ahogyan az amerikaiak vélekednek és tervezik a napi élelmiszer bevitelüket. A MyPlate legfőbb üzenete az, hogy minden egyes tányér ételnek legalább a fele gyümölcs- és zöldségfélékből kell, hogy álljon. Úgy tűnik, a harvardi tudósok a részletek miatt „zsémbeskednek”.

Dr. Walter Willet, a HSPH epidemiológiai és táplálkozástudományi professzora a médiának ezzel kapcsolatosan az következőket mondta:

„Sajnálatos módon éppúgy mint a korábban hivatalosan ajánlott táplálkozási piramis, a MyPlate ajánlás is ötvözi a tudományt az erőteljes mezőgazdasági érdekeltség hatásaival, amely az egészséges étkezés szempontjából nem megfelelő recept. A mi „Egészséges Táplálkozási Tányér”-unk az elérhető legjobb tudományos bizonyítékokon alapszik és olyan információkkal szolgál az emberek számára, amelyre szükségük van ahhoz, hogy meghozzák a döntéseiket, amelyek mélyrehatóan érintik az egészségüket és a jóllétüket.”

A HSPH tudósai szerint a kormányzat MyPlate ajánlása nem elég jó, mivel annak a következőkről is kellene szólnia:

  • A teljes kiőrlésű gabonafélék egészségesebbek, mint a finomított változatuk.

  • Egyes fehérjében gazdag ételek, mint pl. a hal, a baromfi, a bab- és a diófélék jóval egészségesebbek, mint a vörös húsok és a feldolgozott húsfélék (szalámi, kolbász stb.)

  • A zsírfajták némelyike az egészség szempontjából előnyös.

  • A burgonya eltér a többi zöldségfélétől.

  • Nem szükséges minden étkezésnél tejterméket fogyasztani: valójában csak nagyon kevés bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatosan, hogy a tejtermékek nagy arányú bevitele védene a csontritkulás (osteoporosis) ellen és jóval nagyobb számú bizonyíték támasztja alá azt, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott tejtermék az egészségre káros.

  • Korlátozni kell a cukros italok fogyasztását.

  • A fizikai aktivitás a súlykontroll fontos része.

A HSPH kutatói szerint az ő „Egészséges Táplálkozási Tányér”-juk a legfrissebb és a legjobb tudományos bizonyítékokon alapszik, amelyek azt mutatják, hogy a növényi alapú táplálkozás zöldségfélékben, teljes kiőrlésű gabonákban, egészséges zsírokban és fehérjékben gazdag és ez csökkenti az elhízás és a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát.

Dr. Eric Rimm HSPH társprofesszor, aki maga is tagja volt a 2010. évi hivatalos amerikai kormányzati ajánlást összeállító bizottságnak, a következőket mondja: „Azt akarjuk, hogy az emberek a HSPH ajánlását modellként használják a saját egészséges tányérjuk összeállításához vagy gyermekeikéhez, ahányszor csak leülnek étkezni – legyen szó otthoni vagy éttermi étkezésről.”

Ha valaki megnézi a MyPlate és az „Egészséges Táplálkozási Tányér” ikonját (rajzát), akkor azonnal meglátja a hasonlóságokat és a különbözőségeket is:

  • Mindkettő egy kerek tányért ábrázol, négy szekcióba osztva: a zöldség- és a gyümölcsfélék foglalják el a tányér felét, míg a gabonafélék és a fehérjék teszik ki a másik felét, kivéve, hogy a HSPH tányérja hozzáteszi ezt a két szót: a „teljes kiőrlésű”-t a gabonafélékhez és az „egészséges”-t a fehérjék mellé.

  • Mindkét „tányér” mellett további cikkek találhatók: a MyPlate-en van egy kicsi kör, amiben a „tejtermékek” szó olvasható. Ezzel szemben a HSPH ikonján ez nem található meg, helyette egy pohár víz és egy korsó „egészséges olaj” látható.

  • A HSPH tányérján látható még egy apró, futó alak is, a következő üzenettel: „Maradj aktív!”.

A harvardi ajánlás erősen hangsúlyozza, hogy nagy mennyiségben kell zöldségféléket fogyasztani, szemben a MyPlate-tel, amely viszont arra figyelmeztet, hogy korlátozni kell a burgonya fogyasztását, mivel az keményítővel van tele, amely hamar eltelít és a vércukorszintre nézve éppolyan hatása van, mint a finomított gabonának és a cukorban gazdag ételeknek: ez a vércukorszintre és az inzulin hormonszintre gyakorolt ún. hullámvasút effektus, amely gyors megéhezéshez és túlevéshez vezet és amely tulajdonképpen hosszú távon az elhízás, a 2. típusú cukorbetegség és más krónikus betegségek kialakulását segíti elő.

Ami a gyümölcsöket illeti, a harvardiak azt ajánlják, hogy az emberek mindennap gyümölcs „szivárványt” fogyasszanak (vagyis többféle színű gyümölcsöt egy nap), kihangsúlyozva, hogy az eltérő színű gyümölcsökben eltérő tápanyagok találhatók.

Miközben a MyPlate azt emeli ki, hogy az elfogyasztott gabonafélék fele teljes kiőrlésű kell, hogy legyen, a harvardi tudósok saját tányérjukon azt hangsúlyozzák, hogy az összes, naponta elfogyasztott gabona legyen teljes kiőrlésű, pl. zabból készült étel, teljes kiőrlésű búzából sütött kenyér és barna rizs. Továbbá, arra is felhívják a figyelmet, hogy a finomított gabonaféléknek – mint pl. a fehér kenyérnek és rizsnek – a cukorhoz hasonló hatása van: túl gyorsan felszívódik és ugyanúgy a vércukor- és az inzulinszint ingadozásához vezet, ez pedig hosszabb távon megnöveli a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

A fehérje szekcióban a harvardi tányér azt javasolja, hogy halat, baromfit, bab- és dióféléket kell enni, mivel ezek egészséges tápanyagokat tartalmaznak és korlátozni kell a vörös húsok fogyasztását, továbbá kerülni kell a szalonna, a felvágottak és más, feldolgozott húsfélék fogyasztását, mivel „ezekből a rendszeresen elfogyasztott legkisebb mennyiség is emeli a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, a vastagbélrák és az elhízás kockázatát”.

A pohár vízre való hivatkozás a harvardi tányéron arra utal, hogy vizet, teát és kávét szabad fogyasztani, kevés cukorral vagy anélkül és naponta egy vagy két kicsi pohár tejnél többet nem szabad meginni. Azt is hangsúlyozzák, hogy a juice-félék fogyasztását napi egy kis pohárra kell korlátozni és összességében kerülni kell a cukros italok fogyasztását.

Ami az egészséges olajakat illeti, a HSPH tányérja arra bíztat, hogy olyan egészséges olajokat kell fogyasztani, mint amilyen az olíva- és a repceolaj, mind hidegen sajtolt formában, salátákhoz és főzéshez is. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a vaj fogyasztását korlátozni, míg a transz-zsírokét kifejezetten kerülni kell.

Dr. Anthony Komaroff, a Harvardi Orvostudományi Egyetem orvosprofesszora és a Harvardi Egészségügyi Publikációk főszerkesztője fentiekkel kapcsolatosan az alábbiakat mondja:

„Az orvostudomány egyik legfontosabb területe az elmúlt 50 évben az a kutatás volt, amely azt igazolta, hogy mennyire erőteljes annak az egészségünkre gyakorolt hatása, amit megeszünk. Annak tudása, hogy mit és milyen arányban kell fogyasztanunk, alapvető fontosságú az egészségünk szempontjából. A bizonyíték alapú „Egészséges Táplálkozási Tányér” ezt egy olyan formában mutatja meg, amelyet nagyon egyszerű megérteni.”


Címkék: tányér, MyPlate, tanács, étkezés, zöldség, gyümölcs, hús, gabona, rost, táplálkozás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!