DNS-teszt a fogínybetegség megelőzése érdekében

Amerikában megrendelték egy új kutatás lefolytatását, amely megkísérli majd DNS-teszt alkalmazását a fogínybetegség kockázatának detektálására és megjósolására.

Az áttörést is hozható kutatás, amelyet a Michigan Egyetem Fogászati Iskolájának munkatársai fognak lefolytatni, egy harmadik félnek számító egészségügyi cég közreműködésével, egy éven át fog tartani és kb. 4000 ember genetikai információit fogja összegyűjteni.

Amennyiben a DNS-teszt pozitív eredményeket adna, az nagyon fontosnak bizonyulna a komoly orális egészségügyi szövődményekkel való harc során a preventív (megelőző célú) gondozás területén.

A DNS tesztelés kérdése az Egyesült Királyságban (UK) az utóbbi években ellentmondásosnak bizonyult. Napjainkban léteznek olyan DNS-tesztek, melyek képesek az olyan gyakori rendellenességek, mint a cukorbetegség és szívbetegség detektálására, de nagyon sok ember tart az egészségbiztosító társaságok diszkriminációjától. Az USA-ban már törvény véd a diszkrimináció ellen, az ún. „A Genetikai Információ Nem Diszkriminációs 2008. évi Törvénye”, amely az egészségbiztosítókra és az alkalmazottakra tekintettel tiltja a genetikai információk alapján történő diszkriminációt.

A Brit Dentális Egészség Alapítvány ügyvezető igazgatója, Dr. Nigel Carter pozitív értelemben azt állítja, hogy a fogínybetegség korai diagnosztizálása (DNS-teszt segítségével) messze túlnyúlhat az egyén orális egészségének elősegítésén:

„Orális egészségünk szempontjából nyilvánvalóan jelentős előnyökkel jár, ha valaki annak a képességnek a birtokában van, hogy a fogínybetegséget korai stádiumban előrejelezze, sőt, továbbmenve, még mielőtt az bekövetkezne. Életünk egyik vagy egy másik stádiumában, 20 közül 19 embernél jelentkezni fog a fogínybetegség valamilyen formája, és mivel felnőtteknél ez a betegség a fogelvesztés fő oka, az ilyen preventív lépés, mint ez, hosszú távon keresztül biztosítaná, hogy tisztában legyünk vele, fogaink rendben vannak.

A fogínybetegség, ha kezeletlen marad, extrém súlyossá válhat és szájüregen kívül is nagyon sok egészségügyi probléma előidézője lehet. A cukorbetegség (diabetes mellitus), a szívproblémák, a stroke, a koraszülés és a fogínybetegség között egyaránt kapcsolat van, így minden olyan kutatást, amely ennek a betegségnek a megelőzésére irányul, örömmel fogadunk.

Mivel a betegség sok más egészségügyi probléma előidéző oka lehet, az jelentős hosszú távú pénzügyi előnyökkel bír, ha mint potenciálisan káros betegséget, sikerül likvidálnunk. A fogínybetegség kockázatának csökkentése a kormányzat számára milliós megtakarításokat jelentene a költséges kezelések terén.

Ugyanakkor az ugyanolyan fontos, hogy az embereknek igényük legyen arra, hogy elsajátítsanak egy jó orális egészségügyi rutint. A „Nemzeti Mosoly Hónap” kampányunk, amely a hónap közepéig fut, a mi éves emlékeztetőnket jelenti mindenki számára, azzal kapcsolatosan, hogy szükség van fogaink ápolására. A prevenció marad továbbra is a legjobb módja annak, hogy valaki egy életre szólóan törődjön a fogai egészségével.”

Az amerikai kezdeti genetikai teszt eredményeit kombinálni lehet majd a diabétesz és a dohányzás két vezető faktorával. A kutatók azt is vizsgálni fogják, hogy a fogak „túlélési” aránya milyen, azzal a dentális kezelési tervvel összehasonlítva, amellyel az emberek rendelkeznek. Mindezek elégséges mennyiségű precíz adatot szolgáltatnak majd a kutatóknak ahhoz, hogy lássák, ezek hogyan korrelálnak.


Címkék: száj, szájhigiénia, DNS, fogínybetegség, fogíny, fog, szájápolás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!