Dialízis otthon: ez a megoldás?

Az EuroPD – a hashártyán keresztüli dialízisről tartott nemzetközi konferencia – által, október 5-én közzétett közlemény szerint, mely egy 2003-as tanulmányra hivatkozik, a franciaországi dialízises betegeknek csupán a 10,6%-a végzi a kezelést otthon.

Összehasonlításként az Egyesült Királyságban a dialízises betegek 25%-a végzi otthon a kezelést. Hasonló ez az arány Hollandiában, 23%-al, míg Hong-Kong-ban ez a érték már eléri a 80%-ot.

A hashártyán keresztüli dialízisről október 9 – 12. között tartandó nemzetközi konferencia alkalmat adott ezen művelet franciaországi és nemzetközi helyzetének felmérésére.

A különböző módozatokról tájékoztatott páciensek közül minden második az otthoni dialízist választaná a 2007-ben "Otthoni gondozási támogatás és a PD használat" ("Home care assistance and the utilization of PD") címmel készült tanulmány szerint.

A közlemény szerint a hemodialízis költségei egy speciális központban vagy a központon kívül 40%-kal, illetve 20%-kal haladnák meg az otthoni dialízises kezelés költségeit.

A dialízis elvégzésére két technika létezik, melyek közül az egyik a hemodialízis, a vér megtisztítása a szervezeten kívül egy testen kívüli köráramnak és egy „mesterséges vesének” köszönhetően. A másik technika a hashártyán keresztüli dialízis, melynek lényege, hogy a hashártya, mely a szervezet természetes membránja, a szűrő szerepét tölti be a vér és a külső folyadék között. 

Címkék: dialízis, vese, hemodialízis, hashártya, otthoni kezelés
#1
taminka - 2010.02.06 11:23
Én kipróbáltam mind a kettő módszert,most is itthon dializálom magam és mondhatom,humánusabb,lelkileg sokkal egészségesebb a hashártyán keresztül végzett dialízis.
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!