Dentális őssejtek a fogbélben – dentális őssejtbankok az USA-ban

Az amerikai Provia Laboratóriumok Kft. januárban, a Bostonban megtartott 2012. évi Amerikai Dentális Kongresszuson mutatta be először „Store-A-ToothTM” szolgáltatását. A Store-A-Tooth fogorvosokkal karöltve kínálja New England-szerte (6 észak-keleti amerikai államból álló terület) a legmagasabb szintű dentális őssejtbank szolgáltatást a betegeknek, lehetővé téve a szülőknek, hogy megőrizzék a gyermekeik fogaiból származó őssejteket a jövőbeni regeneráló medicina és fogászati kezelések számára.

„A felnőtt őssejt technológia egyik legnagyobb előrelépését jelentette 2000-ben a Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatóinak a felfedezése, amikor őssejteket találtak a dentális pulpa (fogbél) szövetében. A dentális őssejteknek megvan az a képességük, hogy különböző típusú sejtekké alakuljanak át, pl. oszteoblaszt (csontképző), odontoblaszt (fogképző), adipocita (zsír-), neuron- (ideg-) és szívizomsejtekké. Az őssejt alapú terápiák jelenleg is kutatások tárgyát képezik világszerte, mégpedig azzal a céllal, hogy a multiplex degeneratív betegségeket kezelni tudják. Egyre többen figyelnek oda ezekre a kutatásokra és arra a potenciálra, hogy egy nap az eredményeket széles körű klinikai alkalmazásokban tudják majd felhasználni.” – mondja Dr. Nicholas Perrotta, Store-A-Tooth szolgáltató, aki több mint öt éve nyújtja dentális őssejt konzerválási szolgáltatását Medfordban (Massachusetts Állam).

A dentális őssejtek rendelkeznek tehát mind a fogászati, mind az egyéb orvosi alkalmazásra történő felhasználás potenciáljával és humán kutatások során már használták is őket alveoláris (fogmedri) állcsont újraképzéshez és parodontális betegségek kezelésére. Szerte a világban tanulmányozzák a tudósok a dentális őssejteket, azt vizsgálva, egy napon majd hogyan játszhatnak szerepet az olyan kórképek kezelésében, mint a cukorbetegség, a gerincvelő sérülés, a stroke, a szívinfarktus és az olyan neurológiai rendellenességek, mint a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór.

Tényszerűen, egy új kutatás igazolta, hogy a dentális őssejtek szigetsejt-szerű aggregátokká (Langerhans-szigetek) transzformálhatók, amelyek glükóz-függő módon termelnek inzulin hormont – ez jelentős előrelépés a tulajdonképpen még csak fejlődő szakban lévő 1-es típusú (fiatalkori) cukorbetegség őssejtterápiájában.

Dr. Brian M. Smith szájsebész (New Jersey) már most látja a dentális őssejtek azon potenciálját, hogy a fogászati szakmába innovációkat hoz, valamint új terápiás opciókat jelent majd a betegek számára: „Hiszem, hogy a dentális őssejtkutatás széles körű orvostudományi és fogászati előnyöket eredményezhet, mivel a laboratóriumi felfedezések a mindennapi gyakorlatban új terápiák kialakulásához vezetnek, ezáltal a regeneráló fogászatot és orvoslást standard ellátássá teszi. Mint fogászati szakembereknek, nekünk az a feladatunk, hogy ezt a víziót valósággá változtassuk.”

A Provia Laboratories Ltd. cég társ abban, hogy a fogászatokkal/klinikákkal közösen Store-A-Tooth szolgáltatást nyújtson a betegeknek. Az ingyenes program megkönnyíti a dentális szakembereknek, hogy a dentális őssejt-konzerválással kapcsolatosan információkat nyújtsanak a betegeknek, továbbá kiterjed a betegoktatásra, a továbbképzésekre, a szakmai engedményekre, valamint a fogak „begyűjtésével” kapcsolatos instrukciókra. Az őssejteket bármely egészséges fog dentális pulpájából (fogbél) ki lehet nyerni: a babák fogából, a kihúzott záp-/bölcsességfogakból és az orthodoncia (fogszabályozás) keretében kihúzott fogakból.

Összefoglalva, az egyéb típusú őssejtekkel összehasonlítva a dentális őssejtek legfőbb előnyei az alábbiak:

  • A dentális őssejtek begyűjtése (kinyerése) könnyű, fájdalommentes, gyors és nincsenek etikai komplikációk.

  • Ezek a gyermekek saját őssejtjei, ezért felhasználásuk esetén kiválóan alkalmasak a gyermekek kezelésére.

  • A gyermekek őssejtjei a közeli hozzátartozók számára is megfelelők: a szülők, a nagyszülők, a nagynénik/nagybácsik és a testvérek kezelésére is.

  • A dentális őssejt kinyerés folyamatának a költsége mindössze a fele a köldökzsinórvérből történő őssejt kinyerésnek.

  • A dentális őssejtek felhasználási területe széles körű és a kör bővítése jelenleg is kutatások tárgyát képezi.

  • A dentális őssejtek nem vitatott felnőtt őssejtek és nem megkérdőjelezhető embrionális őssejtek.


Címkék: fog, fogászat, őssejt, fogászati kezelés, gyermek, őssejtbank, kutatás, fogbél
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!