Csökkenthető a műtéti sebek fertőzései

Megvédheti-e egy száraz vattapamacs – egy „low-tech” és minden kórházban jelen lévő eszköz – műtét után a betegeket a veszélyes sebfertőzésektől? A válasz a gyakorlati tapasztalatok alapján: igen.

A száraz és steril vatta-végű applikátorokat napjainkban az amerikai Los Angelesben lévő Cedars-Sinai Orvostudományi Központ betegeinél a szennyeződött műtéti sebek törlésére használják, miután egy klinikai vizsgálat azt állapította meg, hogy ez az egyszerű technika szignifikánsan csökkentette a vakbélműtéten átesett betegek körében a sebfertőzést.
Azok közül a betegek közül, akiknek a sebét naponta tisztították át vatta-végű applikátorral, mindössze 3 %-nál fejlődött ki a műtéti sebhely fertőzése, szemben azon kontrollcsoportbeli betegek 19 %-ával, akiknél ez nem történt meg – állapította meg a vizsgálat. A sebészeti műtétek után visszamaradó sebek fertőzése az egyik fontos oka a betegek meghosszabbodó kórházi tartózkodásának, továbbá évente kb. 8.000 beteg halálát okozza Amerikában.

A múlt évben az „Átalakuló Egészségügyi Ellátás Közös Megbízatási Központja” elnevezésű szervezet az USA-ban kezdeményezett egy olyan projektet, amely a műtéti sebfertőzések magas arányának csökkentését tűzte ki célul, azoknak a betegeknek a körében, akik colorectalis (végbél) műtéteken esnek át.

Dr. Shirin Towfigh, a Cedars-Sinai Központ sebész segédprofesszora és a vatta-végű applikátorok kísérleti alkalmazásának vezetője, ezzel kapcsolatosan az alábbiakat mondja: „Ez az egyszerű technika, úgy tűnik, segíti a műtéti sebből történő sebváladék felszabadulást. Ebben persze semmi forradalmian új nincs, és az ország (az USA) egyes részeiben egyes sebészek, akik ezt az egyszerű technikát még rezidensi idejükben valahol megszokták, ma is rendszeresen alkalmazzák.”


Címkék: vatta, applikátor, seb, fertőzés, műtét, gyulladás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!