Cikkek szakterület szerint

Bőrgyógyászat

A pikkelysömör betegség és a kardiovaszkuláris betegségek közötti összefüggés

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a pikkelysömör (psoriasis) megnövelheti a szívinfarktus, a stroke és más, kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának a kockázatát, vélhetően a szervezet megosztott, gyulladásra adott válasza következtében – állapította meg egy 10 éves követéses dán kutatás.


Több száz úszót csíptek meg medúzák Spanyolországban

Több száz úszót csíptek meg spanyolországi vakációjukon medúzák, amik Costa Blanca parjaihoz vetődtek.

Diabetológia

A nagyobb izomtömeg csökkenti az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy friss kutatás, melyről az amerikai „Klinikai Endokrinológia és Metabolizmus Szakfolyóirata” c. kiadványban jelent meg publikáció, azt állapította meg, hogy minél nagyobb egy személy teljes izomtömege, annál kisebb nála az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség legfőbb prekurzora megjelenésének a kockázata.

A cukorbetegség és a nyári hőség

Amerikában a Diabétesz Prevenció és Kontroll Szövetség (angol rövidítése: DPCA) figyelmezteti azt a több, mint 25 millió amerikait, aki diabéteszben (cukorbetegség) szenved, hogy betegségük miatt körükben nagyobb a kockázata annak, hogy a rekord nyári hőmérsékletben valamilyen súlyos, szívvel kapcsolatos megbetegedés jelentkezik náluk, mint a nem cukorbeteg lakosok körében.

Egyre nő a cukorbetegek száma

Az új kimutatás a cukorbetegséggel kapcsolatban sokkoló. A jelenlegi felmérés kimutatta 79 millió amerikai szenved prediabétestől.

Emelkedik az 1-es típusú cukorbetegek körében az alkoholfogyasztás miatti elhalálozás

A BMJ (British Medical Journal) szakfolyóiratban megjelent publikáció szerzői azt írják, hogy az 1980-as évek óta az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek körében az alkoholfogyasztás az elhalálozások fontos okává vált.

Az étcsokoládé javíthatja a stresszelő emberek metabolikus válaszát

A Nestlé kutatóorvosai szerint napi néhány kocka étcsokoládé elfogyasztása javíthatja a nagyfokú stressztől szenvedő emberek metabolikus válaszát (ismert tény a káros stressz negatív hatása a szervezetre, illetve a stressz fokozott zsírraktározást vált ki, azaz növeli az elhízás kockázatát).

A ketogén diéta visszafordíthatja a cukorbetegek vesekárosodását

A New York-i székhelyű Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói elsőként határozták meg, hogy a ketogén diéta, amelyre a magas zsír- és az alacsony szénhidráttartalom a jellemző, visszafordíthatja az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség miatt gyengén működő vesék állapotát.

Hogyan stimulálja az inzulin hormon a zsírsejtek glükózfelvételét?

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (angol rövidítése: NIH) kutatói patkányokon folytatott kísérletek során nagy felbontású mikroszkóp használatával mutatták be, az inzulin hormon hogyan ösztönzi a zsírsejteket a glükóz felvételére – jelent meg nemrég egy publikáció a „Sejtanyagcsere” c. amerikai szakfolyóiratban.

Vietnámban egy igen egyszerű, de hatékony módszerrel azonosítják a II. típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából magas kockázatú lakosokat

Ausztrál és vietnámi kutatóorvosok felmérték a II. típusú cukorbetegség jelenlegi előfordulási arányát Vietnámban, és ehhez egy igen egyszerű eszközt fejlesztettek ki, amelynek segítségével be tudják azonosítani a magas kockázatúnak számító vietnámi lakosokat.

© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!