Cikkek szakterület szerint

Belgyógyászat

Kutatási eredmények a cisztás fibrózisról

A Genetikai Orvoslás Johns Hopkins Intézetének kutatói az Észak-Amerikai Cisztás Fibrózis Konzorcium részeként dolgoznak. A kutatók nemrég felfedezték a genom (humán génkészlet) két olyan régióját, amelyek a cisztás fibrózis betegség súlyosságát érintik.

Az ülés egy halálos tevékenység?

Dr. Levine varázs-shortja kerékpáros shortra emlékeztet, fekete, szorosan simul a testhez, azonban a combrészre érzékelők vannak erősítve és vezetékek futnak egy kis csomagba. 24 órán keresztül másodpercenként kétszer a varázs-short gyorsulás- és hajlásszögmérője minden olyan mozdulatot értékel, amelyet hordozója végez, legyen az bármilyen kicsi is, függetlenül attól, hogy a varázs-short viselője fekszik, sétál, áll, vagy éppen ül.

A Legionella baktérium által okozott legionárius betegségekről

Egy friss angliai kutatás azt bizonyítja, hogy minden öt legionella baktériumfertőzés esetből egy azért következik be, mert az emberek a gépjárművük szélvédő mosóvízébe nem adagolnak anti-bakteriális anyagokat tartalmazó szélvédőmosószert.

Az Egyesült Királyságban forgalomba hoztak egy olyan májfunkciót vizsgáló otthoni tesztet, amely potenciálisan életmentő lehet

Egy nemrég készült Egyesült Királyságbeli felmérés szerint növekszik azoknak az angoloknak a száma, akik veszélyeztetik saját életüket azzal, hogy alkoholfogyasztási problémáik miatt kifejezetten kerülik a háziorvos felkeresését.

A szülők hipoglikémiától való félelme kedvezőtlenül hat a gyermekek cukorbetegségének menedzselésére

Azok a szülők, akik abban a félelemben élnek, hogy gyermekeiknél hipoglikémiás (vércukorszint hirtelen zuhanása) epizódok lépnek fel, negatív hatással vannak a gyermekek cukorbetegségének kontrolljára – állítja egy friss kutatásról beszámoló publikáció. Éppen ezért a szülők és a cukorbetegségben szenvedő gyermekeik megfelelő pszichológiai támogatása kritikus fontosságú.

A bélpolipok felderítésében a „virtuális biopszia szonda rendszer” csaknem tökéletesnek bizonyult

A Mayo Klinika floridai részlegében került sor a „virtuális biopszia” kolonoszkópia szondák legújabb generációjának tesztelésére, melynek eredménye azt igazolja, hogy hamarosan lehetőség nyílik az ilyen eszközök gyógyászati alkalmazására.

Egyértelmű kapcsolat van a szülők stroke betegsége és gyermekeik stroke kockázata között

Megnő a gyermekek stroke kockázata, ha valamelyik szülőjük – különösen 65 éves korig – már átesett stroke-on. Ez pedig azt jelenti, hogy a szülők stroke-ja igen fontos kockázati marker – jelent meg egy nemrég lefolytatott kutatásról szóló beszámoló az Amerikai Szív Társaság „Vérkeringés” c. szakmai magazinjában.

A 80 mg-os kiszerelésű Zocor tabletta erőteljesen növeli az életveszélyes izombetegség kialakulásának kockázatát

Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) arra figyelmeztette a betegeket és az orvosokat, hogy a 80 mg-os kiszerelésű ZOCOR nevű koleszterinszint csökkentő gyógyszer (hatóanyaga a simvastatin) potenciálisan növeli az izombetegségek kialakulásának kockázatát.

A klorofill és a klorofillin

Nemcsak a vitaminok és az ásványi anyagok, de a zöldségek fogyasztása is életmentő lehet – állítja egy friss kutatás, melyet a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) tudósai végeztek.

A szója segíthet az idősebb nőknek az alvásban

Az ösztrogén-szerű összetevője a szójának segíthet a menopauzán átesett nőknek, hogy jobban aludjanak éjjel.

© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!