Cikkek szakterület szerint

Belgyógyászat

Egy egyszerű vizelet teszt képes lehet az autizmus kimutatására

Az autista gyermekek vizeletében eltérő „kémiai ujjlenyomat” található, mint a nem autista gyermekekében - áll egy frissen publikált kutatási beszámolóban.

Az antibiotikum rezisztenciáról

Mi ellen hatásos és mi ellen nem az antibiotikum?

A testedzés tényleg egészségesen tart?

A testedzést régóta úgy kezelik, mint minden betegség csodaszerét: A jobb egészség szempontjából a napi 20-30 perces séta valóban sokat segít.

Az alkoholmentes napok segítik a máj regenerálódását

Brit orvosok azoknak a férfiaknak és nőknek, akik rendszeresen alkoholt fogyasztanak, azt javasolják, hogy hetente legalább 2-3 alkoholmentes napot tartsanak, ezzel adva időt a májnak ahhoz, hogy visszanyerje az egészségét. Az „Orvosok Királyi Kollégiuma” (angol rövidítése: RCP) szerint a hatályos kormányzati iránymutatást módosítani kell, mivel azok a mindennapos alkoholfogyasztást biztonságosnak tartják.

Az enyhén magas vérnyomás is megnöveli a stroke kockázatát

Az ún. prehipertenzióban (magas vérnyomást megelőző állapot) szenvedő embereknél, akiknek a vérnyomása a normál érték felső határa körül állandósul, 55 %-kal magasabb a stroke bekövetkezésének a kockázata mint a prehipertenzió nélküli embereké – állítja egy frissen lefolytatott kutatás eredménye, amelyről az amerikai „Neurológia” c. szakfolyóiratban jelent meg publikáció.

A túlsúlyról

Nem titok, hogy Amerikában a túlsúly és az elhízottság óriási problémát jelent. Jelenleg az amerikai lakosság 2/3-ának kellene fogynia, és a túlsúlyos gyermekek és felnőttek száma továbbra is vészes arányban növekszik.

Harc a kövérség ellen

Már adott a lehetőség az élelmiszerek olyan új generációjának kifejlesztésére, amely azáltal kelt jóllakottság-érzést az emberekben, hogy rágás közben éhségérzet-ellenes aromákat bocsát ki – jelentik holland kutatók, miután áttekintették az e témakörben lefolytatott kutatásokat.

Inzulin az elme és a memória védelmére

Azok a gyógyszerek, amik a cukorbetegséget tartják kordában, a memóriaformáló ideggócokat is védhetik az ártalmas Alzheimer-hez kötött proteinektől.

Az elhízás felgyorsítja a májzsugor (cirrózis) progresszióját

Amerikai és európai kutatók egy több központú kutatás során megállapították, hogy a megnövekedett testtömegindex (BMI) a kompenzált (orvosilag karbantartott) cirrózisos betegek klinikai dekompenzációjának egy független előrejelzője, függetlenül a portális vérnyomástól és a májfunkciótól.

Zsírmáj – hogyan alakul ki egy komoly probléma?

A csípő és a has körül lerakódó többlet zsír ugyan nem felel meg a mai kor szépségideáljainak, de egy bizonyos mértékig normálisnak tekinthető, sőt, a test életfontosságú energiaraktára lehet. Az már azonban egy teljesen más eset, amikor ez a zsír a szervekben kezd el raktározódni, pl. olyan szervben, mint amilyen a máj, a hasnyálmirigy, vagy az izmok. Ez nem más, mint a metabolikus (anyagcsere-) zavar egyértelmű jele.

© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!