Cikkek szakterület szerint

Babák

Az anyaméhben éhező magzat agya mégis rendesen növekszik

Amikor a fejlődő babák növekedése az anyaméhben korlátozott, akkor tipikusan a testükhöz képest hatalmas fejjel születnek. Növekvő agyuk azonban védve van, más, kevésbé kritikus fontosságú szervek fejlődése kárára.

A kisbabák túlzott napoztatása később bőrrák kialakulásához vezethet

A túlzott napozás mindenki számára rossz, de különösen veszélyes a kisbabák esetében, hiszen az ő érzékeny bőrük még nem fejlesztett ki elég természetes védőréteget, amely ellen tud állni az intenzív nyári napsugaraknak.

A babák a fizikai világ értelmezéséhez kifinomult következtetést alkalmaznak

Tudósok azt állapították meg, hogy mielőtt még beszélni tudnának, a babák kifinomult következtetéssel értelmezik az őket körülvevő fizikai világot, melynek során az absztrakt elveket a megfigyelésből származó tudással kombinálják, és így alakítanak ki meglepően előrehaladott elvárásokat arra nézve, hogy az új szituációk hova fejlődnek majd.

A babahordozó kendő megfojthatja a 4 hónaposnál kisebb babákat

Az amerikai fogyasztókat arra figyelmeztették, hogy a babahordozó kendők (amerikai megnevezése: „sling carriers”) veszélyesek lehetnek a 4 hónaposnál kisebb babákra nézve, ha nem megfelelően használják azokat a szülők, mivel megfojthatják a kicsiket.

Tradicionális szoptatás vagy baba vezette hozzátáplálás?

“A babák rendszeres, rövid etetése jobban az anyuka és a baba előnyére válhat, mint a népszerű ‘baba vezette hozzátáplálás' módszere”, jelentette be a The Daily Telegraph.

Szülők vitája gyermekük halálának jogáért

Egy krónikus beteg baba édesanyja bíróságon veszekszik a gyerek apjával arról, hogy lekapcsolják-e az életmentő gépekről.

Az aktív gyerekek gyorsabban elalszanak

Miközben a szülők figyelik a gyermekeiket úszás vagy fogócska közben, gyakran mesélik egymásnak, hogy milyen jól alszanak gyermekeik éjjelente. Most már tudományos bizonyíték is alátámaszthatja a játszótéri beszélgetéseket.
 

Edzés a bilire

Végre, egy új taggal bővült a gyermek kiegészítők sora. Egy új bilire készítő műszer készült, ami csöng, ha a gyermek bepisil pelenkájába

Belgyógyászat

A magány és a vérnyomás

A magány növeli egy ember vérnyomását.

Csak kardiovaszkuláris betegségen átesettek szedjenek folyamatosan aszpirint!


Az aszpirin rendszeres szedése olyan emberek esetében, akiknek a kórtörténetében nem szerepel kardiovaszkuláris betegség, sokkal nagyobb valószínűséggel okoz károkat, mintsem származna belőle előny. Ha az illető sosem esett át komoly kardiovaszkuláris betegségen, pl. nem volt szívinfarktusa vagy stroke-ja, akkor fennáll a gyógyszer előidézte belső vérzés kockázata – állítja egy angol tanulmány, amelyet a „Belgyógyászat Archívuma” c. szakfolyóirat online számában publikáltak az Egyesült Királyságban.

© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!