Cikkek szakterület szerint

Diabetológia

Az amerikaiak megkongatták a vészharangot cukorbetegség ügyben

Kilenc amerikai szakértő kifejlesztett egy olyan, testmozgással kapcsolatos útmutatást a cukorbetegek számára, amely nemcsak felnyitja a betegek szemét, de képes menedzselni a diabéteszt, sőt, a betegség elfajulását is megakadályozni, továbbá javítani az általános egészségi állapotot és fokozni az életminőséget.

A cukorbetegek agya koleszterinhiánytól szenved

Agyunk lipidjeinek egyik fő alkotórésze a koleszterin (ezen kívül az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak), és ennek a koleszterinnek szinte az összes mennyisége magában az agyban termelődik, és kritikus fontosságú az agy normális funkcionálása szempontjából.

Amerikai tudósok a légszennyezettség és a II. típusú (felnőttkori) cukorbetegség kialakulása között komoly összefüggéseket találtak

Amerikai tudósok sürgető bizonyítékot találtak a felnőttkori (II. típusú) cukorbetegség és a légszennyezettség szintje között – amikor a levegőben a szennyező részecskék szintje magasabb, a diabétesz kockázata felszökik, még akkor is, ha olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint az etnikai hovatartozás és az elhízás mértéke – jelent meg az Amerikai Diabétesz Társaság „Cukorbeteg Gondozás” c. szakfolyóiratában.

Angliában a diabéteszes láb miatti amputációk száma a felére esett vissza, miután 2005-ben egy speciális, „Kombinált Lábklinikát” nyitottak

Egy olyan klinika, amely a cukorbetegeknek multidiszciplináris (több tudományágat átfogó) gondozást nyújt, jelentősen csökkentheti a cukorbetegség lábszövődményei miatt szükségessé váló alsó végtagi amputációk számát – erről számoltak be angol kutatók az EASD (Cukorbetegséget Kutató Európai Társaság, 1965-ben alapították) szeptember 20-24. között, Stockholmban megtartott 46. éves találkozóján.

Kapcsolat a terhességi cukorbetegség, a szerotonin és a táplálkozás során elfogyasztott fehérjék között – kutatók forradalmi felfedezése?

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabetes mellitus) kialakulásának okát közvetlenül a szerotonin kontrollálja, amely egy olyan kémiai anyag, amelyet a szervezet termel, és amely neurotranszmitterként, agyi hírvivő molekulaként ismert. Termelődését az anya terhességének korai szakaszában a táplálkozással elfogyasztott fehérjék (proteinek) mennyisége befolyásolja – állítja egy, a San Francisco-i Kalifornia Egyetem (angol rövidítése: UCSF) kutatómunkatársai által vezetett nemzetközi kutatócsoport, legfrissebb vizsgálatuk alapján.

Az Egyesült Királyság orvosai már 2011-től az iparilag előállított transzzsírsav fogyasztás betiltását javasolják

A népegészségügy színvonalának javítása érdekében az Egyesült Királyságban működő „Közegészségügyi Királyi Társaság” és a közegészségügyi konferenciákat szervező „UK Közegészségügyi Kar” egy 12 lépéses kiáltvány részeként azt javasolja, hogy a jövő évtől az Egyesült Királyságban tiltsák be a transzzsírsavak (angol rövidítése: TFA) fogyasztását.

A p62 gén mellett az ERK kináz kövérség kifejlődésében betöltött szerepét is megvilágították a tudósok

Az amerikai Cincinnati Egyetem kutatói szerint egy új protein kináz az elhízás folyamatának velejárója, továbbá a tudósok kiemelik egy protein páros „csoportos erőfeszítését” is, amelyet a kövérség és az inzulinrezisztencia szabályozása érdekében fejtenek ki.

Az inzulinpumpa az 1-es típusú cukorbetegek számára hatékonyabb eszköz, mint az inzulin injekció

Az 1-es típusú cukorbetegségben (diabetes mellitus) szenvedő betegek számára az inzulinpumpa, amely szükség szerint juttat inzulint a szervezetbe, sokkal hatékonyabb eszköz, mint az inzulin injekció – legalábbis egy friss ausztrál, korábban ezzel a témával foglalkozott kutatások eredményeit áttekintő és értékelő elemzés szerint.

Fordítsunk hátat a cukorbetegségnek

A WHO szerint 10 éve 171 millió felnőtt diabéteszes volt a világon, ami 2006-ra 230 millióra nőtt, 2025-re pedig 380 milliót jósolnak, de úgy tűnik van remény a cukorbetegek számára.

A cukorbetegség orális kezelésében használt régebbi gyógyszerek és a metformin összevetése

Kutatók szerint szerte a világon a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők használnak még bizonyos gyógyszercsoportokat, amelyek az elhalálozás és a szívelégtelenség kockázatát fokozzák, szemben a metformin terápiával.

© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!