Cikkek időrendben

A gyermekek csak hetente egyszer fogyasszanak smoothie-t és gyümölcslevet – figyelmeztetnek az angol fogorvosok


Angliában a közzétett hivatalos számok szerint a dentális (fogászati) problémák a gyermekek kórházba kerülésének a harmadik leggyakoribb okává váltak.

A nőknek fizikailag és érzelmileg is megterhelőbb a házastársuk gondozása és halála


Az Amerikai Geriátriai Társaság májusban megtartott Éves Tudományos Ülésén (Seattle, Washington Állam) téma volt többek között az idős házastársak egyikének betegsége és halála esetén a másikra háruló fizikai és érzelmi teher.

A méhnyakrák celluláris eredete - áttörő tudományos felfedezés


Amerikai és szingapúri kutatók olyan sejtek sorozatát azonosították a méhnyakban, amelyek a humán papillomavírushoz (HPV) köthető méhnyakrákok kifejlődéséért felelősek – számolt be nemrég a kutatás eredményeiről az amerikai „Tudományok Nemzeti Akadémiájának Közleményei” c. hivatalos kiadványban megjelent publikáció.

Laboratóriumot nem igénylő POC teszt segíti a terhes nők rutin szifilisz szűrését


Az alacsony és közepes jövedelmű országokban (angol rövidítése: LMIC) a szegény vidéki lakosság számára elérhetetlenek a drága, központi diagnosztikus laboratóriumok. Egészen mostanáig ez azt jelentette, hogy nem tudták szűrni ebben a populációban az olyan tünetmentes fertőzéseket, mint amilyen a HIV vagy a szifilisz és csak akkor kaphattak a betegek kezelést, amikor már a fertőzés egyes tünetei – például a láz - megjelentek náluk.

A férfiak tesztoszteronszintje nem mindig csökken a kor előrehaladtával


Nagyon sok férfi esetében a tesztoszteron hormonszint a kor előrehaladtával párhuzamosan csökken, de egy friss kutatási beszámoló szerint, amely az amerikai Endokrin Társaság 94. éves találkozóján hangzott el (Texas, Houston), ez nem feltétlenül az öregedés következménye, sokkal inkább az olyan káros életvitellel van összefüggésben, mint a dohányzás, az elhízás és a depresszió.

Új remény a rákbetegeknek?


Az amerikai Mayo Klinika és a szintén amerikai Georgiai Egyetem kutatói megállapították egy kísérleti rákvakcináról, hogy átlagosan 80 %-kal csökkenti a tumor méretét – a kutatók eredményeikről a „Tudományok Nemzeti Akadémiájának Közleményei” c. kiadványban számoltak be.

A kamaszok apátiája és nemtörődömségének okai


A „nem kényszeríthetsz rá” mellett a kamaszok egy másik tipikus gúnyos megjegyzése: „nem törődöm vele”. Mindkét mondás arra hivatott, hogy dacoljon a szülői „hatalom”-mal – az első esetben a szülői parancs erejének mérsékléséről, a másikban a szülő által alkalmazni tervezett büntetés bármely negatív következménye hatásának a gyengítéséről van szó.

Az újrahevített sütőolaj mérgező aldehideket tartalmaz


A Baszkföldi Egyetem (UPV/EHU, Spanyolország) kutatói voltak az elsők, akik felfedezték bizonyos aldehidek jelenlétét az ételekben, amelyekről úgy vélik, hogy egyes neurodegeneratív betegségek és a rák egyes típusainak a kifejlődéséhez kapcsolódnak. Ezek a toxikus összetevők megtalálhatók egyes olajokban, pl. a napraforgóolajban, amikor sütésre alkalmas hőmérsékletre melegítik fel.

Finn nemzeti probléma - az egyedül élő emberek hajlamosabbak a depresszióra


A munkaképes korú embereknél, akik egyedül élnek, a depresszió kifejlődésének a kockázata akár 80 %-kal is nőhet, összehasonlítva azokkal az emberekkel, akik családban élnek – állítja egy nemrég megjelent finn kutatási beszámoló. A finn kutatók véleménye szerint a depresszió kialakulásának a fő tényezői nők esetében az elégtelen lakhatási feltételek, míg férfiak esetében a szociális támogatottság hiánya, így tehát a problémában mindkét nem érintett.

A magányosság a negatív szociális interakciókon keresztül fertőz


Érezte-e Ön valaha is magányosnak magát? Egy friss amerikai kutatás eredményei azt sugallják, hogy egy ember saját érzései a körülötte lévő embereket szintén magányossá tehetik.

© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!