Cikkek időrendben

A C-reaktív protein megjósolhatja a szívinfarktus bekövetkezését, de a stroke-ot nem

Ha a vérben a C-reaktív protein (CRP) magas szintje van jelen, az növelheti egy személynél a szívinfarktus kialakulásának kockázatát és a halál bekövetkezését, de a stroke-ét (szélütés) nem – állítja egy új tanulmány.

Az édesanya depressziója a gyermekkori asztma tüneteinek egyik rizikótényezője

Az anya depressziója rontja gyermeke asztmás tüneteit – tette közzé legfrissebb kutatásának eredményeit az amerikai Johns Hopkins Gyermekközpont.

A baktériumok leginkább a tenyéren, a lábakon és az alsó karokon keverednek össze

Tudósok a kifinomult génsorozat technológia alkalmazásával hajszálpontosan megállapítottak specifikus baktérium típusokat és azt, hogy ezek az emberi testen és azon belül hol szeretnek tenyészni. A test különböző részeitől függően a baktérium számtalan variációs tulajdonságát fedezték fel. Arra is rájöttek, hogy a baktérium kolóniák személyről-személyre változnak, minden egyes ember a saját „megszemélyesített” mikroorganizmus készletét hordozza.

A ghrelin-hormon megnöveli a Parkinson-kórral szembeni rezisztenciát

Amerikai kutatók jelentése szerint a ghrelin, vagyis az a hormon, amely a gyomorban termelődik és amelynek feladata az étvágy és a test zsírraktár-képződésének szabályozása, növelheti a Parkinson-kórral szembeni rezisztenciát, vagy lassíthatja a kór kifejlődését.

A fiúk csapatsportja a rossz viselkedésmintákat erősítheti

Ha arról van szó, hogy az egészséges viselkedésmintákat tanítani kell, a fiúk középiskolás csapatjátékai - Amerikában elsősorban az amerikai football - sokkal többet ártanak, mint használnak. Legújabb kutatások adatai szerint a tinédzser fiúk esetében a csapatsportokban való részvétel inkább a zabolátlan viselkedésmódokat ösztönzi, mint pl. a verekedés és a túlzott alkoholfogyasztás miatti „kirúgás a hámból”, mint a pozitívakat.

New Yorkban a HIV-fertőzött férfiak között új járvány ütötte fel a fejét

New York-i kutatók arról számolnak be, hogy a HIV-fertőzött homoszexuális férfiak körében egy új, járványos betegség ütötte fel a fejét: a Hepatitis-C vírussal való fertőződés. Korábban ugyanezen kutatók már beszámoltak egy szokatlan és gyors májfibrózis progresszióról a homoszexuális HIV-fertőzött férfiak körében, amelyet szintén a Hepatitis-C vírusfertőzés idézett elő, most pedig a legújabb megfigyeléseik szerint a Hepatitis-C vírus terjedése szexuális úton történik, nem pedig a drogosok közös injekciós tű használata miatt.

Védje a szívét friss fokhagymával!

Kutatók felfedezték, hogy a frissen zúzott fokhagyma miért védi a szívet. Az, hogy a fokhagymának vannak egészségre kedvező tulajdonságai, nem ismeretlen. Legalább Krisztus előtt 1500 óta tudjuk, hogy Kínában és Indiában a gyógyító emberek a fokhagymát vérhígítóként használták. Hippokratész, a modern orvostudomány atyja, a fokhagymát nyaktáji rák gyógyítására használta. Louis Pasteur a fokhagyma fertőtlenítő és gombaölő hatásáról számolt be, amely aztán Albert Schweitzert a fokhagyma vérhas elleni küzdelemben való használatára inspirálta Afrikában.

Kokain, nikotin… függőség elleni oltás a közeljövőben!

A közelmúlt felfedezései lehetővé tették, hogy jobban megértsük a drogfüggőség mechanizmusait. Ennek köszönhetően hatékony gyógymódok kerültek elérhető közelségbe. A legígéretesebbek között a „függőség elleni oltás” kidolgozása többé már nem csak a képzelet szüleménye.

Ha megtalálnák a retinasejtek védőmechanizmusát, az megmenthetné a látást

Annak kiderítése, hogy mi okozza a fotoreceptoroknak, azaz a fényfelvevő idegvégződésnek nevezett retinasejtek elhalását, az orvosok kezébe adná a kulcsot a szembetegségek széles skálája általi, átmeneti vakságot okozó rendellenességek megállításához – tették közzé publikációjukat az amerikai Yale Egyetem kutatóorvosai.

Diagnózis lesz az internetfüggőség 2012-ben?

A gyermekek és a tinédzserek egy bizonyos köre nagyobb valószínűséggel válik internetfüggővé, mint a többi kortársa, és egy új tanulmány szerint az internetfüggőség sokkal könnyebben bekövetkezik, ha a gyermekek depressziósak, ellenséges érzelműek, figyelemhiányos hiperaktív zavarban (ADHD), vagy szociális fóbiában szenvednek.
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!