Cikkek időrendben

Neurotikus? Asztmás lehet tőle!

Legfrissebb tanulmányok szerint a neurotikus panaszoktól szenvedő embereknél – jellemzőjük, hogy túl sokat aggódnak, valamint érzelmi hullámvölgyeik vannak – az asztma kifejlődésének kockázata magasabb, mint a mentálisan egészséges embereknél. Azok, akik egy váláson mennek keresztül, vagy konfliktusos érzelmi kapcsolatban élnek, szintén jobban ki vannak téve az asztma kialakulása kockázatának.

A közlekedési légszennyezettség növeli a gyermekek asztma kockázatát

Azoknál a gyermekeknél, akik ki vannak téve a közlekedés által okozott légszennyezettségnek és a lakáson belüli endotoxinoknak (a porban található baktériumok testében lévő mérgező anyag, ami az emberi szervezet immunválaszát növeli), nagyobb az asztma kialakulásának a kockázata.

Idősebb emberek esetében a gyors séta előnyösebb, mint a lassú

Kiemelve annak fontosságát, hogy idősebb korban is fittnek kell maradni, egy francia vizsgálat szerint azok az idősebb emberek, akik lassú ütemben sétálnak, háromszor nagyobb eséllyel halnak meg kardiovaszkuláris betegségekben, mint azok, akik gyorsabb ütemben sétálnak.

A lézerterápia segít a nyaki fájdalom megszüntetésében

Egy nemzetközi orvoscsoport (dán, ausztrál, amerikai) kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a lézerterápia segít a jól ismert nyaki fájdalom megszüntetésében.

Az idős emberek elesése: kinek a hibája?

Eddig a 60 – 79 év közötti nőknél az elesés megelőzése elsősorban a többféle gyógyszert szedő személyekre irányult. Ugyanakkor a kutatók manapság az ilyen típusú baleseteket inkább a krónikus betegségeknek tulajdonítják, és nem a többfajta gyógyszer szedésének.

A PNT rákban szenvedő betegek életét meghosszabbíthatja a külső besugárzásos radioterápia

A hasnyálmirigy neuroendokrin rákos betegségben (PNT), amelyről korábban úgy gondolták, hogy rezisztens a radioterápiával szemben, a lokális kontroll és az átmeneti gyógyulás elérésében a radioterápia mégis hatékonynak bizonyult – jelentették a legfrissebb amerikai kutatásról szóló publikációban.

Hogyan pusztítják el a vírusok a baktériumokat?

Közismert, hogy a vírusok megtámadják mind az emberi, mind az állati szervezetet, azonban van néhány fajta vírus, amely baktériumokat támad meg. A texasi A&M Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az „éhes” vírusok, amelyek transzformátor-szerű fegyverzettel rendelkeznek, hogyan támadják meg a baktériumokat, ami az emberek baktériumok okozta fertőzéseinek kezelésében hasznos is lehet.

Figyelmeztetés a lombikbébi programra váró pároknak az alkoholfogyasztással kapcsolatosan

Azoknak a pároknak az esélyeit, akik lombik programban (IVF) történő megtermékenyítésre várnak, jelentősen ronthatja, ha mindkettőjük hetente azonos mennyiségben fogyaszt bort – figyelmeztetnek a szakértők.

A férfiak és a nők nem egyformán tolerálják a hideget?

A tudósok éveken keresztül próbálták megállapítani, vajon a hideget az emberi szervezet nemtől függetlenül egyformán tolerálja-e, vagy sem. Néhány kutató úgy spekulált, hogy a férfiak – általánosságban beszélve – nagyobb tolerálóképességgel kell, hogy rendelkezzenek, mint a nők, mivel az ő testtömegük felszíni aránya nagyobb, több hőt generáló izomtömeggel rendelkeznek és az anyagcseréjük is gyorsabb, mint a nőké. A tudomány számára azonban nem ilyen tiszta a kép.

A diszlexiás gyermekek nehezebben küzdenek meg az iskolai háttérzajjal

Azok a gyermekek, akik fejlődéssel együtt járó diszlexia zavarral küszködnek, valószínűleg nem képesek összpontosítani a tanár hangjára a tanítási órák szokásos kísérő zajai közepette, mint pl. a folyosón csapódó szekrényajtók, a karcoló kréta csikorgó hangja és más egyéb, auditív figyelemelvonó tényezők – állapították meg egy amerikai kutatás során.
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!