Cikkek időrendben

Prosztatarák - a PSA teszt megszüntetése visszalépést jelentene


A jelenleg a prosztatarák szűréséhez használt prosztata-specifikus antigén (PSA) teszt megszüntetése hatalmas visszalépést jelentene és valószínűsíthetően növelné azoknak a férfiaknak a számát, akiknél a diagnózis felállításának az időpontjában már áttétes prosztatarákot állapítanának meg. – Ezt jósolja az amerikai Rochester Egyetem Orvostudományi Központjának (angol rövidítése: URMC) „Rák” c. szaklapban megjelent elemzése.

A sportban a fájdalomcsillapító gyógyszerek használata legális doppingszernek minősül?


A WADA 33 db akkreditált dopping-kontroll elemző laboratóriuma közül (Magyarország nem rendelkezik ilyen akkreditált laboratóriummal) a Kölni Német Sportegyetem Biokémiai Intézetének a keretein belül működő laboratórium igazgatóhelyettese, Dr. Hans Geyer szerint a fájdalomcsillapítók a doppingszerként definiált anyagok összes követelményének megfelelnek.

Drogminták az európai szennyvízcsatornákból - új módszer


A hatékony drogellenes politikák fejlesztéséhez fontos alapot képeznek a droghasználat különböző típusú felmérései, valamint segítik a meglévő drogellenes politikák hatékonyságának a mérését is. A történelemben először végezték el tudósok az illegális droghasználat közvetlen összehasonlítását 19 európai városban úgy, hogy a nyers állapotú szennyvízcsatorna mintákat kooperatíve elemezték. Egyben ez volt az első eset, hogy az EU egy harmonizált protokollját alkalmazták a mintavétel, az elemzés és az adatkezelés értékeléséhez és jelentéséhez.

Az elégtelen szájüregi egészség károsítja a gazdasági produktivitást az Egyesült Királyságban


Az Egyesült Királyságban (angol rövidítése: UK, tagja Nagy-Britannia és Észak-Írország) több mint két millió ember hiányzott már a munkából a gyenge orális egészsége miatt. Az Egyesült Királyság gazdaságát szükségtelen módon károsítja az, hogy az elmúlt öt év során becslések szerint két millió ember vett igénybe betegszabadságot elégtelen orális egészségi státusza miatt.

A terhesség időzítése fogamzásgátlás segítségével védi a nők egészségét


Az amerikai „Nők Egészségének Ápolása” c. szakfolyóiratban nemrég jelent meg egy cikk, amely rámutat annak fontosságára, hogy a nők képesek legyenek teherbeesésük időpontját önmaguk szabályozni.

Miért fogadják el az amerikaiak a vagyoni különbségeket?


Az elmúlt két év folyamán jelentős politikai vita folyt az USA-ban a vagyon elosztása tekintetében. A statisztikai adatok azt igazolják, hogy 2007-ben a lakosság leggazdagabb 1 %-a kontrollálta a teljes amerikai vagyon kb. 35 %-át és a felső 20 %-ba tartozó réteg (amelyben az előbbi 1 % is benne van) pedig a teljes vagyon 85 %-át.

A szexmunkások egészségének és biztonságának fokozása – innovatív kanadai modell


A „biztonságosabb helyiségen belüli szexmunka területek” fontos és potenciálisan életmentő előnyökkel járnak a szexmunkások számára, beleértve az erőszaknak és a HIV fertőzésnek való kitettség csökkenését, továbbá a rendőrséggel fenntartott kapcsolat javulását – állítja egy friss kanadai kutatás, amely a Brit Kolumbia Egyetem (Vancouver) és a „Brit Kolumbia HIV/AIDS Kiválóság Központ (angol rövidítése: BC-CfE) „Nemek és Szexuális Egészség Kezdeményezés” c. programja munkatársainak az együttes publikációja.

A pénisztörésről, más néven az „eltört pénisz szindróma”-ról


A pénisztörés pontos orvosi neve az „eltört pénisz szindróma”, amely a hevesen szeretkező férfiaknál fordulhat elő: közösülés közben pukkanásra és rendkívül erős fájdalommal járó nyilallásra lesznek figyelmesek. Mivel a hímvesszőben nincsen csont, a pénisztörés elnevezés valójában a barlangos testet körülvevő kötőszöveti tok - amely egy inas lemez - az ún. tunica albuginea törését, repedését jelenti.

Leukémia – a teljes genom szekvenálás a jövő fénysugara?


A St. Louis-i Washington Egyetem (Minnesota Állam, USA) genetikai kutatóit mélyen lesújtotta a hír, amikor egyik fiatal, tehetséges és nagyrabecsült kollégájukról, Dr. Lukas Wartmanról kiderült, hogy súlyos rákbetegségben szenved, ráadásul a doktor éppen a leukémia kutatásnak szentelte az életét onkológusként és csontvelő transzplantáció specialistaként.  

A kozmetikai cikkek „ftalát” tartalma fokozhatja a nők cukorbetegség kockázatát


A nők a cukorbetegség kifejlődése nagyobb kockázatának lehetnek kitéve, mivel az olyan személyes higiéniát szolgáló termékekben, mint amilyenek a szappanok, a hajlakkok, a hidratálók, a körömlakkok, de még a parfümök is, „ftalátok” vannak.

© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!