Cikkek időrendben

Új, cukorbetegség kezelését célzó amerikai szabadalom


Az amerikai OmniBio Gyógyszergyártó Cég (rövidítése: „OmniBio”) bejelentette, hogy 2011. december 06-án az USA Szabadalmi és Védjegy Hivatala a cég „A Diabétesz kezelésére alkalmas módszerek és kémiai összetételek” néven benyújtott szabadalmi kérelmét „8.071.511. számú US Szabadalom” (a „Diabétesz Szabadalom”) megjelöléssel elfogadta. A Diabétesz Szabadalom védettségi időszaka 2022. májusában jár le. (A diabétesz, pontosabban a „diabetes mellitus” a cukorbetegség orvosi megnevezése.)

A térd osteoarthritis hatékony diagnosztizálása tomoszintézissel


A Bostoni Egyetem Orvostudományi Iskolája (angol rövidítése: BUSM) kutatóinak egy friss vizsgálata azt igazolja, hogy a tomoszintézis technika a térd osteoarthritisének (csont-ízületi gyulladás) a diagnosztizálásában előnyösebb lehet, mint a hagyományos röntgentechnika.

Hét hibás romantikus minta – miért ismételjük a múltat az új kapcsolatunkban?


Élete folyamán nagyon sok ember megy bele boldogtalan romantikus helyzetekbe, mivel megpróbálják ráerőltetni vagy hozzáilleszteni a kapcsolatukat egy „készen kapott” mintához, amelyet a fejükben hordoznak – gyakran a tudatalatti szinten elraktározva. Ezek a romantikus minták – vagy másképp nevezve kapcsolati modellek – olyan beíródott forgatókönyvek, amelyek meghatározzák azt a módot, ahogyan az emberek és a partnereik várhatóan egymással interakcióba lépnek és megpróbálják a saját magatartási szabályaikat a másikra rákényszeríteni.

Cukorbetegség - a Perzsa-öböl gazdasági fellendülésének a hátráltatója?


Dhari al-Fadli egy cukorbeteg, akit Kuwait egyik klinikáján kezelnek, és aki egyben a hazája gazdasági fellendülése árnyoldalának az áldozata is. Miután a testsúlya elérte a 123 kg-os csúcsot, al-Fadlinál olyan súlyos cukorbetegség fejlődött ki, hogy minden étkezés előtt inzulinnal kellett magát injekcióznia.

A testhez szorosan simuló farmernadrág viselése komoly egészségügyi problémákat okozhat a férfiaknál


Egy frissen készített brit felmérés szerint, amelybe 2000 fő férfit vontak be, a testhez simuló farmernadrág húgyúti fertőzéseket, a herék megcsavarodását, hólyaggyengeséget és egyéb, hosszú távú egészségügyi következményeket okozhat.

A bor intolerancia allergiaszerű tüneteket okozhat


Német kutatók szerint a lakosság mintegy 7 %-ánál van jelen a bor intolerancia. A vizsgálatról szóló beszámoló a „Német Nemzetközi Orvosi Lap”-ban jelent meg és a vizsgálat elvégzésének a célja az volt, hogy a felnőtt német lakosság körében a bor intolerancia prevalenciáját (előfordulási rátáját) felmérjék.

Tíz sokkoló orvosi tévedés és elkerülésük módja


Amikor Ön beteg, akkor bízik abban, hogy jó kezekbe kerül, de még a legjobb orvos és nővér is hibázhat az Ön vagy a szerette esetében.

Szomatosztatin vakcinával az elhízás ellen


Világszerte emelkedik az elhízott (kövér) emberek száma és az elhízáshoz köthető betegségek kialakulása. Amerikai kutatók felfedezték, hogy két szomatosztatin vakcina, a JH17 és a JH18 hatékonyan képes a testsúlyt megőrizni. A kutatásról szóló beszámoló az amerikai „Állattudományi és Biotechnológiai Szakfolyóirat”-ban jelent meg.

A prediabéteszes férfiak tesztoszteron hormonszintje súlycsökkentés révén növelhető


Egy friss amerikai kutatás megállapította, hogy a súlycsökkentés a prediabéteszes (cukorbetegséget megelőző, ún. inzulinrezisztens, IR) állapotban lévő középkorú férfiak alacsony tesztoszteronszintjét több mint 50 %-kal növelheti. A kutatásba közel 900 fő, prediabéteszes középkorú férfit vontak be, akik részt vettek az ún. „Diabétesz Prenvenciós Progam”-ban.

A kártalanítás versus a bocsánatkérés szerepe a megbocsátásban


Az emberek nagyobb valószínűséggel tanúsítanak megbocsátó magatartást, ha kártalanításban részesülnek, de arra még hajlamosabbak, hogy azt mondják, megbocsátanak valakinek, ha az bocsánatot kér tőlük – állítják az egyik vezető texasi (USA) keresztény egyetem, a Baylor Egyetem kutatói a „Pozitív Pszichológia Szakfolyóirata” c. szaklapban megjelent cikkükben.

© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!