Cikkek időrendben

Világszerte terjed a kezelhetetlen gonorrhoea fertőzés


A Világ Egészségügyi Szervezet (a WHO, az ENSZ egészségügyi ügynöksége) friss figyelmeztetést tett közzé a gonorrhoea (közismert nevén tripper vagy kankó) egy kezelhetetlen formájával kapcsolatosan, amely láthatóan világszerte egyre gyakoribbá válik. A világon jelenleg több millió, gonorrhoea baktériummal fertőzött embernek kell tartania attól, hogy az orvostudomány kifogy a kezelési opciókból, hacsak sürgős lépések nem történnek ezen a téren.

„Bluetooth” használat a magzati szívhang vizsgálatakor


Az anyaméhben fejlődő magzat szívhangjának ellenőrzésekor rendszerint sztetoszkópot használnak. Nemrégiben azonban Indiában kifejlesztettek egy olcsó és pontos Bluetooth fetális (magzati) szívritmus monitorozó rendszert, amely hosszú távú otthoni ellenőrzésre is alkalmas. A részletekről a kutatók a „Számítógépek az Egészségügyi Ellátásban Nemzetközi Folyóirat” c. szaklapban számoltak be.

Eltérő az idősebb nők és férfiak megjelenésükkel és testük funkcionálásával való megelégedettsége


Egy amerikai vizsgálat, amely a közép- és az idősebb korra jellemző testi változásokkal foglalkozott, megállapította, hogy a fizikai aktivitás nagyban javítja az emberek megelégedettségét: amikor arról van szó ugyanis, hogy ki mennyire elégedett teste funkcionálásával és külső megjelenésével, az idősebb férfiak és nők véleménye eltérő, de a fizikai aktivitás megfelelő mértéke nagyban javítja mindkét nem elégedettségét – állapította meg a texasi Baylor Egyetem munkatársai által lefolytatott vizsgálat.

Veszélyes a gyermekek napoztatása – az anyajegyekből később melanoma lehet


A napsugárzásnak való kitettséget jóval komolyabban kellene venni a kisgyermekek vonatkozásában, mint ahogyan azt az emberek napjainkban teszik.

Európa lakossága elhanyagolja a tüdőbetegség hatását – szemelvények a legfrissebb Európai Tüdő Fehér Könyvből


Az Európai Tüdő Alapítvány és az Európai Respirációs Szövetség a nemrég megjelent 200 oldalas „Európai Tüdő Fehér Könyv”-ből összeállított egy közel 60 oldalas szemelvényt „Tüdő Egészség Európában – Tények és Számok” címmel. Ez az elemzés az első, amely azt mutatja meg, hogy a respirációs betegség hogyan érinti az európai egészségügyi rendszert. A tüdőbetegségek ugyanis nemcsak egyre több egyéni szenvedést okoznak, de fontos gazdasági kihatásuk is van.

Az egészségkárosodott (rokkant) gyermekek gyakrabban válnak erőszak áldozataivá


A híres angol „The Lancet” c. orvosi szaklap online változatán nemrég jelent meg egy szisztémás felülvizsgálaton és meta-analízisen alapuló beszámoló, mely szerint az egészségkárosodott (rokkant) gyermekek 3-4-szer nagyobb valószínűséggel válnak erőszak áldozataivá, mint az egészséges gyermekek. Becslések szerint minden harmadik-negyedik egészségkárosodott gyermek szenved el élete során egyszer erőszakot.

A csók egészséges – a gyakori és hosszan tartó csókolózás növeli az élettartamot


A pszichológia, a szociológia és a kommunikáció területén egyaránt elbűvölő téma az, hogy miért és hogyan csókolózunk. A csóknak vannak kulturális szabályai, például azok, amelyek a nem romantikus magatartást szabályozzák (pl. diplomácia). Megcsókolja-e Ön üdvözléskor vagy búcsúzáskor a munkatársait? Ha igen, hol szabad megcsókolni a másikat – az orcán vagy az ajkakon? Ki kezdeményezze a csókot? Vajon a gyengédség nyilvános kifejezése helyénvalónak nevezhető-e vagy elítélendőnek?

Új kanadai módszer a rekurrens stroke előrejelzésére


A kanadai Calgary Egyetem Hotchkiss Agy Intézete (angol rövidítése: HBI) legfrissebb kutatása azt mutatja, hogy a CT (kompjuter tomográf) szkennelés használatával az orvosok előre jelezhetik, hogy azoknál a betegeknél, akik korábban tranziens iszkémiás rohamon (TIA, átmeneti helyi vértelenség) vagy minor stroke-on estek át és neurológiai tüneteket mutatnak, mint pl. a gyengeség vagy a beszédproblémák, fennállhat-e egy újabb, jóval súlyosabb stroke előfordulásának az esélye. Ez a létfontosságú információ segíthet az orvosoknak abban, hogy eldöntsék, az erősebb gyógyszerek alkalmasak-e a jövőbeli epizódok megelőzésére vagy azt, hogy a beteg biztonsággal otthonába bocsájtható-e.

A cukorbeteg nők körében gyakoribb a szexuális élettel való elégedetlenség


Az amerikai Kalifornia Egyetem/San Francisco (UCSF) kutatói nemrég publikáltak egy kutatásról szóló beszámolót a „Szülészet és Nőgyógyászat” c. szaklapban, amelyben napvilágra tárják, hogy a szexuális vágy és aktivitás ugyan hasonló a diabéteszes (cukorbeteg) és nem diabéteszes nők körében, ugyanakkor a cukorbetegségben szenvedő nők jóval gyakrabban számolnak be alacsony szintű általános szexuális elégedettségről.

Az éjjeli baglyok „szociális időeltolódás”-ban szenvedhetnek


Azok az emberek, akik reggelente korábban szoktak felkelni, boldogabb és egészségesebb életet élnek, mint azok, akik az éjszakai baglyok közé tartoznak. – állítja egy friss kanadai kutatás. A kutatás vezető szerzője, Renée Biss, a Torontói Egyetem Pszichológia Osztályának a PhD hallgatója és a Baycrest Rotman Kutatóintézet senior tudósa, Dr. Lynn Hasher szerint a korán kelők nagyobb valószínűséggel birtokolnak több pozitív érzelmet.

© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!