Cikkek időrendben

Amikor az erőszakos nemi közösülés áldozata férfi

Erőszakos nemi közösülés áldozatának lenni – ez nem csak a nőkkel történhet meg. Az a trauma, amit a nők szenvednek el, amikor nemi erőszak áldozataivá válnak, jól ismert, nemcsak maga az erőszak érzelmi következményeit, de a fájdalmat illetően is, ami együtt jár a nemi erőszakot követő igazságkereséssel (rendőrségi és bírósági procedúrák). Míg rendszerint az erőszakos nemi közösülés során a behatoló egy támadó férfi és a nő az áldozat, ez azonban nem minden esetben van így.

Családi kapcsolataink nagyban befolyásolják az alvásunkat

Az egészséges és pihentető alvás az olyan amerikai emberek milliói számára, akik feszült családi viszonyok közepette élnek, csak álom marad – állapította meg egy friss kutatás, amelyről az „Egészség és Társas Viselkedés Szakfolyóirata” c. kiadványban jelent meg publikáció.

A grépfrútlé és egy rákgyógyszer kombinációjának az előnyei

Naponta egy pohár grépfrútlé (juice) elfogyasztása olyan előnyös a rákbetegek számára, mintha magából a rákgyógyszerből naponta háromszoros mennyiséget szednének – állítják amerikai kutatók egy friss klinikai vizsgálat alapján. A grépfrútlé és a rákgyógyszer kombinációja ráadásul segítheti a rákbetegeket a nagy dózisú gyógyszerfogyasztással járó kellemetlen mellékhatások elkerülésében és csökkentheti a gyógyszerezés költségeit is.

Van a bőrnek biológiai órája? Tudósok szerint igen!


A bőr az emberi test élethez szükséges szerveinek és valószínűleg a legsokoldalúbb szerveinek az egyike. A szenzoros (érzékelő), az összekötő és a reprezentatív szerepe mellett a bőr aktív és passzív „válaszfal”-ként is működik, megvédve a testet a baktériumoktól, továbbá a belső szerveket és a vitális szervrendszereket (kiválasztó-, endokrin, keringési, immun-, emésztő-, nyirok-, izom-, ideg-, reprodukciós, csont-, légúti és húgyúti rendszer) is védi az olyan külső környezeti hatások ellen, mint a hőség, a fagy, a nedvesség és a napsugárzás, azáltal, hogy állandó állapotot teremt. A környezeti tényezők a bőrt számos kihívás elé állítják, ezen tényezők mindegyike a napszaktól függően különböző hatást fejt ki a bőrre.

Svéd modell: szakítás a hagyományos családtámogatási formával, középpontban az individuum


Azoknak az európai politikusoknak, akik azt szeretnék, hogy a nők több gyermeket szüljenek, érdemes lenne megfontolniuk a svéd modell bevezetését: támogatott gyermekgondozás és fizetett szülői szabadság – ez a végkövetkeztetése egy, a Gothenburgi Egyetemen benyújtott új doktori disszertációnak.

A prosztatarák csökkent kockázata és a férfi szubfertilitás között egyértelmű kapcsolat van


A csökkent fertilitásból (termékenység) adódó önkéntelen gyermektelenség nagyon sok férfi számára jelent problémát, ugyanakkor ezeknél a férfiaknál mégis származik ebből egy előny – a prosztatarák kifejlődésének jelentősen alacsonyabb kockázata jellemzi őket.

A közép-ázsiai volt szovjet utódállamok a Negligált Trópusi Betegségek rejtett terheitől szenvednek


Közép-Ázsia még mindig a Szovjetunió szétesését követő gazdasági összeomlástól szenved és ez valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy az ún. Negligált (elhanyagolt) Trópusi Betegségek (angol rövidítése: NTDs) újra felütik a fejüket a régióban, különösen a gazdaságilag legnagyobb hátránnyal bíró országokban – állítja Dr. Peter Hotez, az amerikai Sabin Vakcina Intézet elnöke és Dr. Ken Alibek, a kazahsztáni Nazarbayev Egyetem tudósa.

A jólneveltség és a társadalmi kapcsolati háló összefüggése


Egy Franciaországban nemrég készített friss felmérés szerint a stressz fő oka a durvaság. A franciák 60 %-át nem az adósságválság vagy a tartós és dupla számjegyű munkanélküliség stresszeli a legjobban, hanem a többi ember viselkedése. Való igaz, hogy a franciák körében a durvaság szinte művészi fokra fejlődött, de valóban olyan sokat számít ez a szokás?

A hőség különösen a gyerekekre nézve veszélyes!


Bár a hideg téllel szemben sokan szeretik a forró nyarat, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a hőmérséklet emelkedése különösen veszélyes a gyermekekre nézve, akiknél jóval gyakrabban fordulnak elő hőség okozta problémák (kiszáradás, hőguta stb.), mint a felnőttek körében.

Az első baktériumölő és remineralizáló nanokompozit fogtömés megjelenése a fogászatban


Az amerikai Marylandi Egyetem Fogászati Iskolájának a tudósai nanotechnológia segítségével megalkották az első olyan fogtömő kompozitot, amely megöli a káros baktériumokat és regenerálja azt a fogstruktúrát, amely a bakteriális szuvasodás következtében pusztult el.

© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!