Cikkek időrendben

Idősödő szülők – hét egészségi problémára figyelmeztető jel

Ha a szülők öregedni kezdenek, hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy megfelelően tudnak-e önmagukról gondoskodni és egészségesek maradnak? Ha a külön élő gyermekek meglátogatják az idősödő szülőket, fel kell tenniük önmaguknak az alábbi néhány kérdést és amennyiben szükséges, mindent meg kell tenniük ahhoz, hogy a szüleik függetlenek tudjanak maradni.

Legyünk nyitottak még a lehetetlenre is!

Azok a nők, akik életükben először várandósak és terhességük alatt szervezetük mind érzelmi, mind fizikai változásaira odafigyelnek, jobban érezhetik magukat és egészségesebb kisbabát szülhetnek, mint azok az anyák, akik ezt nem teszik meg – prezentálták az eredményeiket kutatók az Amerikai Pszichológiai Társaság 120. éves konferenciáján.

A házi- és egyéb állatok okozta 10 legfontosabb betegség

Az emberek döntő többsége szereti a háziállatait. Sajnos azonban előfordulhat, hogy ezek a kedvencek a szó szoros értelmében megbetegítenek minket. Az állatok minden fajtájáról – beleértve a házi-, a tenyészállatokat és egyéb háztájiban tartott állatokat – kerülhet át betegség az emberre. Ezeket a fertőző, állatról emberre terjedő betegségeket zoonózis betegségnek nevezzük. Előfordulhat ennek a fordítottja is, amikor az emberről kerül át betegség az állatra. A zoonózis egyes típusai lehetnek enyhék, de előfordulhat súlyos megbetegedés, sőt, akár fatális, halálhoz vezető is.

Az élelmiszerek addiktív tulajdonságai hozzájárulhatnak az elhízáshoz

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (angol rövidítése: APA) 120. Éves Konferenciáján prezentálták kutatók annak az új vizsgálatnak az eredményeit, mely szerint a túlsúlyos vagy elhízott (kövér) egyének akár 10 évre szóló egészségi előnyökhöz juthatnak csupán azzal, ha egyszerűen leadnak 9 kg-ot. Továbbá a kutatók olyan adatokat is elemeztek, amelyek arra mutattak rá, hogy a magas cukor- és zsírtartalmú ételeknek addiktív (függőséget okozó) tulajdonságaik lehetnek.

Túl messzire megy a haragunk

A borderline és a nárcisztikus személyiségű emberekkel létesített szerelmi kapcsolat problémái.

A testmozgással összefüggésben bekövetkezett hirtelen szívleállásokról

Azoknál az embereknél, akiknél testedzés közben vagy azt követően következik be a szívleállás, háromszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy életben maradnak, mint azoknál, akiknél a szívleállás nem testedzéssel függött össze – áll az Európai Kardiológiai Társaság Münchenben (Németország) megtartott 2012. évi kongresszusán ismertetett holland jelentésben, amelyet Dr. Arend Mosterd, az amersfoorti Meander Orvostudományi Központ vezető kutatója prezentált.

Vérsejteket fordítottak vissza őssejt állapotukba

Az amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem Sejtmérnökségi Intézete (angol rövidítése: ICE) és a Sidney Kimmel Komprehenzív Rákközpontja (Baltimore, Maryland Állam) tudósai egy olyan megbízható módszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével a vérsejtek „óráját visszaállítják”, vagyis a vérsejteket visszaállítják a primitív őssejt állapotukba, amelyből aztán a testen belül egy más típusú sejtté tudnak fejlődni.

Hogyan értékeli az emberi agy a kockázatot?

Az emberek mindennap választási helyzetek ezreivel néznek szembe, vannak köztük lényegtelen, de vannak nagyon is kockázatos választási lehetőségek. A tudósok régóta tisztában vannak azzal, hogy a humán agy kockázatok értékeléséért felelős területei minden egyes személy esetén ugyanazok, most azonban azt kutatják, hogy az egyes személyek mégis miért értékelik másként a kockázatokat?

A felnőtt embereknek a társ bevonzásában a játékosság segíthet

Miért van az, hogy a felnőtt emberek egész életükben „játékosak”, míg a legtöbb érett emlős beszünteti az ilyen viselkedést? Az amerikai Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói szerint a játékosság a humán faj (emberek) párválasztási preferenciáiban evolúciós szerepet játszhat azáltal, hogy a potenciálisan hosszú távú társ felé pozitív tulajdonságokat jelez.

A depresszió lesz a rokkantság (munkaképtelenség) vezető oka 2030-ra a Világon

Európában minden tízedik munkavállaló megy betegszabadságra depresszió miatt – áll az Európai Depresszió Társaság (angol rövidítése: EDA) által vezetett legújabb felmérés eredményéről szóló publikációban.
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!