Cikkek időrendben

Az agy viselkedése az agysejtek alacsony metabolikus energia ellátottsága esetén


Amerikai kutatók számítógépes modell és elektroenkefalogram (EEG) készülék segítségével tanulmányozták az ún. „burst suppression” (kitörés elnyomás) agyi aktivációs mintát, amikor felfedezték azt az alapvető mechanizmust, ahogyan az agy viselkedik, amikor az agysejtek metabolikus energia ellátottsága alacsony. Úgy látszott, mintha a „burst supression” egyfajta szünetelő stand-by mód lenne, ahol egy intenzív aktivitási periódust egy inaktív periódus követett, amely addig tartott, amíg ismét elég metabolikus energia jutott az agysejtekhez ahhoz, hogy újra aktívakká váljanak.

Vizsgák alatt a diákoknak folyadékra van szükségük!


Nemrég tartotta Londonban a Brit Pszichológiai Társaság az éves konferenciáját, ahol a Kelet-Londoni és a Westminsteri Egyetem kutatói prezentálták a vizsgálati eredményeiket, melyek szerint a tanulók, ha folyadékot visznek be magukkal a vizsgákra, az javíthatja az eredményeiket.

A vadon termő növények biztonságos gyűjtögetése a modern világban


Ebben a bővülő „foodie” (foodie = az élelmiszer és az italimádók speciális társadalmi rétegére létrehozott informális megnevezés, amerikai szakzsargon) kultúrában az emberek bármilyen messzire elmennek, hogy a legjobb összetevőket megkapják, keresik a legesztétikusabb desszerteket, a természetes és az organikus élelmiszereket.

„Infekció Kontroll Programok” a WHO javaslata alapján


A fertőzés megelőzéssel és az egészségügyi ellátással foglalkozó epidemiológusok más szakorvosokkal együttműködésben kulcsszerepet játszanak a hatékony antimikrobiális védelem elősegítésében – ezt a közös állásfoglalást tette közzé az amerikai „Infekció Kontroll és Epidemiológiai Szakemberek Társasága” (angol rövidítése: APIC) és az „Amerikai Epidemiológiai Egészségügyi Ellátók Társasága (SHEA) az „Infekció Kontroll és Kórházi Epidemiológia” c. szakfolyóiratban.

A hirtelen szívhalál és a cirkadián ritmus (napi biológiai óra) összefüggése


Amerikában egy, a Case Western Reserve Egyetem (Cleveland, Ohio Állam) kutatói által vezetett vizsgálat feltárta a népszerű nevén „biológiai óra”-nak hívott napi ritmus (cirkadián, azaz huszonnégy órás ritmus) és a hirtelen szívhalál közötti kapcsolat molekuláris bizonyítékát. A kutatást laboratóriumi egerek felhasználásával végezték, azt remélve, hogy az eredmények olyan új diagnosztikus eszközök és terápiák kifejlesztéséhez vezethetnek, amelyek segítségével meg lehet előzni vagy kezelni lehet a humán hirtelen szívhalált. A kutatók eredményeiket a világhírű „Nature” szakfolyóirat online változatán tették közzé.

A stevia fogyasztása károsíthatja a szájüreg egészségét


Németországban egy helyi fogászati szövetség figyelmeztet azzal a feltevéssel kapcsolatosan, mely szerint a stevia, a népszerű dél-amerikai cukorpótló kevésbé ártalmas a fogakra, mint a granulált cukor. Véleményük szerint a stevia „fogbarát” volta szisztémás klinikai vizsgálatokkal még nem megfelelően bizonyított.

Kerülhet-e börtönbe valaki szexuális úton terjesztett betegség (STD) miatt?


Világszerte egészségügyi szakemberek keresik a nemi úton terjedő betegségek (angol rövidítése: STDs) és a HIV fertőzések száma csökkentésének a lehetőségét. Gyakran felmerül az az elképzelés is, hogy büntetőjogilag vonják felelősségre azokat a személyeket, akik tudatában vannak annak, hogy STD kórképük van és ennek ellenére mégis szexuális kapcsolatba lépnek a gyanútlan partnerekkel.

Az idősebb emberek túlzott étkezése memóriavesztéshez vezet


A híres Mayo Klinika orvosai lefolytattak egy vizsgálatot, melynek eredménye szerint az idősebb emberek túlzott evése duplájára növelheti az enyhe kognitív romlás (angol rövidítése: MCI) jelentkezésének a kockázatát. Az MCI olyan kórkép, amely a memóriavesztés – amely normálisan együtt jár az öregedéssel – és a korai Alzheimer-kór közti állapotot írja le. Az orvosok eredményeikről tavasszal számolnak be az Amerikai Neurológiai Akadémia 64. éves találkozóján, melyet New Orleansban rendeznek.

A rokkant emberek jogaira Kanadában is jobban oda kell figyelni


A történelmi jogszabályok nem védték a rokkant (megváltozott munkaképességű) emberek jogait, miközben a fajjal (rasszal) és a nemmel kapcsolatos jogszabályok jóval nagyobb védelmet biztosítottak az egyéni jogoknak és szabadságjogoknak a Kanadai Jogok és Szabadságjogok Alapszabálya szerint – állapította meg egy nemrég készített tanulmányában Christopher A. Riddle, a Queen's Egyetem PhD hallgatója. (A négy egyetemes, alapvető szabadságjog közé tartozik a szólás- és a vallásszabadság, valamint a félelemtől és a nélkülözéstől való mentesség joga).

Spontán vetélést előztek meg a halálos szénmonoxid gázzal


A hem-oxigenáz-1 (HO-1) alapvető fontosságú a placenta (méhlepény) vérereinek a növekedéséhez, valamint a köldökzsinór véráramlásának biztosításához. A túl kevés HO-1 a magzati fejlődés akadályává válhat, sőt, a magzat halálához és spontán abortuszhoz (vetélés) is vezethet.

© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!