Cikkek időrendben

Az agyi daganattal együtt járó érképződés alapvetően nem tumor eredetű


Az amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem tudósai nemrég olyan laboratóriumi adatokat publikáltak, melyek megcáfolják azt a korábbi tudományos állítást, miszerint az agy rákos tumorán belül képződő vérerek nagyrészt ráksejtekből állnak. A ráksejt-alapú vérér elmélet megkérdőjelezése érinti azon rákellenes gyógyszerek használatát és értékét is, melyek ezeket a vérereket célozzák meg, beleértve a bevacizumab hatóanyagú Avastin gyógyszert is.

A prosztaglandin D2 (PGD2) gátló hatása felelős a férfi mintájú kopaszságért


Az amerikai Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Iskolájának a tudósai egy olyan cikket publikáltak a „Science Translational Medicine” (magyarul: a tudomány és az orvostudomány integrálása) c. szakfolyóiratban, amely arról számol be, hogy a prosztaglandin D2 abnormális mennyiségét fedezték fel a hajas fejbőrben.

Potenciális összefüggés van a kolorektális rákkockázat, az elhízás és az alkoholfogyasztás között


Egy newfoundlandi/labradori (kanadai területek) eset-kontroll vizsgálatról szóló jelentés szerint a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás növelheti a kolorektális rák (vastag-végbélrák, angol rövidítése: CRC) kockázatát az elhízott személyek körében.

A spermium minőségi kontrolljának titkai


A Yale Egyetem kutatói felfedezték, hogy a „genom őre” hogyan felügyeli a spermium termelés minőségi kontrollját – és talán nagyon sok más sejtjét is. A kutatásról szóló beszámoló az angol „Aktuális Biológia” c. szakfolyóirat online változatán jelent meg, amely szerint a kutatás eredményei megnyitják az utat a születésszabályozás és a termékenységi kezelések potenciális fejlesztésének az új formái felé – és új utakat nyitnak a rák nagyon sok típusa ellen folyó küzdelemben is.

Az úszás csökkenti az idősebb emberek vérnyomását


Nagyon sok idős ember szeret uszodába járni. Egy friss amerikai vizsgálat igazolta, hogy az úszás jót tesz az idősebb emberek vérnyomásának.

Májátültetést követő veseelégtelenség kockázat – a MELD pontozási rendszer hiányossága


A Michigani Egyetem Egészségügyi Rendszere igazolta, hogy a májtranszplantációs recipiensek (szerv-befogadók) körében a veseelégtelenség kockázata magasabb a „Végstádiumú Májbetegség Modell” (angol rövidítése: MELD) bevezetése óta.

Az örökbefogadást követő depresszió kialakulása a nőknél


„A gyermekeket örökbe fogadó anyák körében a kimerültség volt messze a legerősebb előrejelző faktora a depressziónak – mondja Dr. Karen J. Foli, csecsemő- és gyermekgondozó segédprofesszor asszony, aki azokat a tényezőket tanulmányozta, amelyek az adoptáló anyák depresszióját jelezhetik előre.

Az online társkereső weboldalak a pszichológia tudósok szemével


Az online társkeresés napjainkra nemcsak milliárdos üzletté vált, de az ismerkedés egyik leggyakrabban választott útjává is. Egy frissen megjelent kutatási jelentés szerint azonban az online társkereső oldalak messze elmaradnak a saját potenciáljuk mögött, számos szélhámos jelenik meg rajtuk, bár a módszer jár bizonyos előnyökkel. A jelentést a chicagói Northwestern Egyetem kutatói publikálták a „Közérdekű Pszichológiai Tudomány” c. szakfolyóiratban.

Jobban félnek a fogorvostól a nők negyven éves kor felett


Az „Ausztráliai Fogászati Szakfolyóirat”-ban nemrég jelent meg egy kutatási beszámoló, mely szerint a nők számára negyven éves kor felett a fogorvosi vizit jóval nagyobb stresszt jelent, mint fiatalabb korban.

Iriszin: a testmozgás előnyeit kiváltó hormon - átütő tudományos felfedezés


Egy nemzetközi tudós csapat izomsejtekből izolált egy természetes hormont vagy kémiai hírvivő anyagot, amely kiváltja a testmozgás néhány fontos egészségügyi előnyét. A hormont „iriszin”-nek nevezték el a görög mitológiában szereplő Irisz után, aki a szivárvány istennője és az istenek hírvivője volt és a tudósok úgy vélik, a hormon ígéretes jelölt a diabéteszt (cukorbetegség), az elhízást és talán még a rákbetegségeket is kezelő gyógyszer kifejlesztéséhez.

© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!