Cikkek időrendben

Az idősebb apák gyermekei genetikai okok miatt tovább élhetnek


Amerikai tudósok szerint az apaság vállalásának idősebb korra való kitolása túlélési előnyökkel járhat – a tudósok ugyanis megállapították, hogy azok a gyermekek, akik idősebb édesapától, illetve ezek az édesapák szintén idősebb apáktól (nagyapáktól) származnak, valószínűleg genetikailag programozottak a hosszabb életre.

Emelkedő tendencia: több mint 8 millió idős embert fenyeget az éhezés az USA-ban


Az USA-ban 8.3 millió idős ember néz szembe az éhezés fenyegetésével – állapították meg az Illinoisi Egyetem kutatói. 2001 és 2010 között az éhezés előfordulási gyakorisága 78 %-kal emelkedett, míg a recesszió kezdete, 2007. óta 34 %-kal.

A gyermekjátékokon elhelyezett mágnesek veszélyesek lehetnek


Növekszik a mágneses játékok népszerűsége, ugyanakkor a kisgyermekek körében a mágneses elemek véletlen lenyelésének a balesete is. Az angol „Lancet” c. tudományos szakfolyóiratban jelent meg egy levél, amelyben az orvosok a mágnesek lenyelésének a veszélyeire figyelmeztetnek és azt tanácsolják a szülőknek, hogy nagy gondossággal ügyeljenek arra, nehogy a gyermekeik véletlenül lenyeljék azokat.

A Langereis és a Junior vértípus rejtélye – a japánokon kívül az európai cigányságot is érintheti


Feltehetőleg mindenki ismeri a saját vércsoportját, ami lehet: A, B, AB vagy nullás. Valószínűleg azt is tudja mindenki, hogy Rhesus (Rh) pozitív vagy negatív-e. De ismeri-e bárki is a Langereis vértípust? Vagy a Junior vértípust? Pozitív vagy negatív? A legtöbb ember vélhetően soha nem hallott ezekről a dolgokról. Ez a tudás azonban mégis „élet-halál kérdése” lehet – állítja az amerikai Vermonti Egyetem biológusa, Bryan Ballif segédprofesszor, PhD.

A pici gyermeküket elvesztő szülők korai elhalálozási kockázata magas


A British Medical Journal (BMJ) „Szupportív és Palliatív Kezelés” c. szakfolyóiratában jelent meg egy friss kutatási eredményről beszámoló publikáció, amelyben a kutatók arról írnak, hogy azoknak a szülőknek, akik gyermeküket élete első 12 hónapja alatt veszítették el, szignifikánsabban magasabb még 25 évvel elteltével is a korai elhalálozás kockázata.

Mit tegyen, hogy az ünnepek alatt boldog és ne rosszkedvű legyen?


December hónap a karácsonyi meghittség és a szilveszteri vidámság ideje, mégis nagyon sok ember küzd ilyenkor egyfajta „ünnepi rosszkedv” szindrómával. Ez nem csak Magyarországon, de a világ szinte minden országában előfordul az emberekkel.

A gyakori fogászati röntgen és a meningeoma daganat kockázata közötti összefüggés


Azoknál az embereknél, akiknél a múltban gyakran volt szükség fogröntgenre, megnövekedett a leggyakrabban diagnosztizált primer (elsődleges) agyi tumor, a meningeoma kifejlődésének a kockázata – állítja egy amerikai kutatás. A kutatásról szóló beszámoló az Amerikai Rák Társaság „Rák” c. online szakfolyóiratában jelent meg. A múltban ugyanis a sugárzásnak való kitettség mértéke jóval nagyobb volt, mint a jelenlegi, korszerűbb fogászati készülékek használata esetén.

Emlékezés és elhallgatás – komplex összefüggés van közöttük


A traumás élményen átesett emberek gyakran egyáltalán nem beszélik ki a történteket és idővel sokuk el is felejti. Azonban ha valamiről nem beszélünk, az nem mindig jelenti azt, hogy el is fogjuk felejteni; ha valaki például megpróbálja önmagát rákényszeríteni arra, hogy ne gondoljon a jegesmedvékre, hamarosan már azt is vizionálni fogja, hogy a jegesmedvék polkát járnak.

Az angioplasztika jelentős mértékben enyhítheti a szklerózis multiplex tüneteit


Rövid távú utókövetés támasztja alá azt a bizonyítékot, amely szerint a páratlan véna és a jugularis vénák angioplasztikája biztonságos és javítja a szklerózis multiplex betegségben szenvedők életminőségét – hangzott el az amerikai „Intervenciós Radiológia Társasága” San Franciscóban (Kalifornia) megrendezett 37. Éves Tudományos Találkozóján.

Újfajta egészségügyi közgazdasági szemlélet az USA-ban


Az amerikai Mrs. Fannie Cline, 69 éves nyugdíjas hölgy 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Annak ellenére, hogy igyekezett betartani az orvosi utasításokat, az állapota egyre romlott. Gyakorta szédült, néha olyan erősen, hogy a South Side-i (Chicago déli része) otthonához közeli kórház sürgősségi osztályára kellett beszállítani. (A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei: szívbetegség, stroke, veseproblémák, láb-, szem- és idegrendszeri problémák /akár vakság is/ és depresszió.)

© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!