Cikkek időrendben

A limfómás és szervátültetett betegeknél előbb alakul ki melanoma típusú bőrrák

A melanoma típusú bőrrák előfordulása az egész USA-ban emelkedő tendenciát mutat és a Mayo Klinika friss vizsgálatának az eredményei azt igazolják, hogy a transzplantáción (szervátültetés) átesett és a limfómában szenvedő betegek jóval nagyobb valószínűséggel lesznek melanomások, mint az átlagember és könnyebben is halnak meg a kórképben.

Az utolsó menstruációt követő 3 éven belül alkalmazott hormonterápia a kardiovaszkuláris kockázat biomarkereit javítja

Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (angol rövidítése: NAMS) Orlandóban (Florida) megtartott 23. éves találkozóján prezentálták amerikai kutatók azokat a nagyon várt adatokat, amelyek a négy évet átfogó, ún. „Kronos Korai Ösztrogén Prevenciós Vizsgálat” (angol rövidítése: KEEPS) eredményeiről adnak számot.

A kora gyermekkori zeneleckék kedvező hatása az agyra

Amikor a gyermekek elkezdik a zenetanulást (hangszereken is), azzal a hallásbeli képességeik egy bizonyos részét erősítik. A legfrissebb kutatások azt igazolják, hogy a zenetanulás előnyei egész életre szólóak, legalábbis azok számára, akik folyamatosan foglalkoznak a zenével.

A rágási képesség megmaradása csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát idősebb embereknél

Az egész Európai Unió lakossága fokozatosan elöregszik, és minél idősebbé válik valaki, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kialakul a kognitív funkciók romlásának a kockázata, többek között a memóriaromlás (emlékezet), valamint a döntés- és a problémamegoldó képesség csökkenése. Kutatások jó néhány olyan hozzájáruló tényezőről számolnak be, amelyek előidézhetik ezeket a kognitív képességbeli változásokat.

Hány éves korig praktizálhat egy amerikai orvos?

A betegek biztonsága érdekében egyes amerikai kórházak előírják a senior (idős) orvosoknak, hogy alkalmassági vizsgálaton vegyenek részt, mert ez a feltétele annak, hogy továbbra is egészségügyi dolgozók maradhassanak.

Gyengítheti a szívet a hosszan tartó futás és kerékpározás

Miközben az orvosok a betegeknek a testmozgást ajánlják, legújabban olyan vizsgálati eredmények születettek, amelyek azt mutatják, hogy a túl sok testmozgás ismételt elváltozásokat okozhat a szívben, melyek gyengítik a szívizmot és aritmiát, szabálytalan szívműködést okoznak. Az orvosok a gyógyszerek mellé fokozott mértékben javasolják a betegeknek az egészséges testsúlyuk fenntartása és az elhízáshoz köthető betegségek – mint pl. a diabétesz (cukorbetegség) és a hipertenzió (magas vérnyomás) – megelőzése érdekében a testmozgást.

Finn tudósok szerint a paradicsom csökkenti a stroke előfordulásának a kockázatát

Ha sok paradicsomot fogyasztunk, nagy valószínűséggel csökken a stroke előfordulásának a kockázata – állítják a Kelet-Finnországi Egyetem (angol rövidítése: UEF, Kuopio város) tudósai az Amerikai Neurológiai Akadémia szakfolyóiratában, a „Neurológia”-ban megjelent publikációjukban. A szerzők hozzátették, hogy a paradicsomban található likopin nevű antioxidáns az, amely stroke megelőző hatással bír.

Az értelmi fogyatékkal élők fogászati ellátásának kihívásai

Egy amerikai komprehenzív tanulmány, amely elektronikus fogászati adatbázist használt fel azon felnőttek orális egészségi státuszának a felméréséhez, akik intellektuálisan és fejlődésileg akadályozottak (angol rövidítése: I/DD, magyarul: értelmi fogyatékkal élők, beleértve az autistákat is), megállapította, hogy a specializált fogászati ellátáshoz való hozzáférés önmagában nem elengedő ahhoz, hogy ennek a közösségnek az alapvető orális egészségi igényeit kielégítsék. A kutatók a vizsgálati eredményeiket az „Amerikai Fogászati Szövetség Szakfolyóirata”-ban publikálták és ezzel szolgáltattak alapot a fogyatékkal élő felnőttek szignifikáns orális egészségi igényeinek a további kutatásához és a preventív orális egészségi stratégiák kifejlesztéséhez.

Az EMA először javasol a súlyosan égett bőrrész eltávolítására farmakológiai ágenst

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nemrég javasolta jóváhagyásra a NexoBrid nevű árva gyógyszert (extraktum) felnőttek körében a mély, részleges vagy teljes vastagságában hő hatására megégett nekrotikus bőrfelület cseppfolyósítással (feloldás) történő eltávolítására. Az árva gyógyszer megjelölést azokra a készítményekre használják, amelyeket specifikusan a ritka betegségek kezelésére állítanak elő. Az EMA az Európai Unió humán- és állatgyógyászati szereket felügyelő decentralizált szerve, amelynek székhelye London.

Az első, erőszakos tinédzserkori párkapcsolat hatásai

Az amerikai Ohiói Állami Egyetem egy friss kutatása szerint azoknak a fiatal felnőtteknek a több mint 1/3-a, akik tinédzserként egy randevú során valamilyen erőszak áldozatává váltak, arról számoltak be, hogy kamaszkoruk további részében még kettő vagy több abúzív (erőszakos) partner is jelen volt az életükben.
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!