Blog

dr.Sikos Hajbeültetés blogja

sikos (Dr. Sikos Géza)


Mikor lesz elérhető a hajklónozás ? 2010.02.25 15:40

Kedves Dr. Úr Hol tart a hajklónozás kb. meddig kell még várni rá? Köszönöm a válaszát!!!

A hajklónozás elérhetőségéről nagyon eltérőek a vélemények. A hajklónozás, haj sokszorosítás érdekében nagyon sok és nagyon sokirányú kutatás folyik manapság világszerte. Nyilvánvaló, hogy óriási felfedezés lesz, ha valakinek sikerül ezt a problémát megoldania. Azonban emiatt a tudományos ismeretek nagy része titkos, vagy szabadalomhoz kötött és ez a fejlődés gátja is egyben (többek között). Már több évvel ezelőtt voltak, akik küszöbön álló megoldást emlegettek, ehhez képest most (2010) a vezető kutatóintézetek is csak a fejlesztés –kutatás kb. felénél tartanak. Ma, 20010 elején talán nem járunk messze az igazságtól, ha arra tippelünk, hogy kb. 10 éven belül lesz olyan megoldás- eljárás, amely teljesen biztonságos, könnyen és sikeresen reprodukálható (újra ás újra végrehajtható) , és mindenki számára potenciálisan elérhető lesz. Igaz, ez volt a vélemény már tavaly is, sőt előtte évekkel is már...
Többet olvashat a www.hajklonozas.hu oldalon még
dr.Sikos

Mennyi hajat lehet átültetni? 2010.02.25 11:14

Tisztelt dr Úr! Az volna a kérdésem hogy mennyi a maximum átültethető hajszálak száma(db) a mai legjobb technólogiával? Válaszát előre is köszönöm!!!

Erre a kérdésre csak hosszabban tudok válaszolni Önnek.
Először is tisztázzunk néhány fogalmat és tényt.
1. Az eredményes és természetes hajnövekedéshez nem hajszálakat ültetünk át egyenként, hanem a természetes módon a hajas fejbőrben kis csoportokban növekvő, átlag 1-2-3-4 hajszálat tartalmazó hajcsoportokat, azaz follikuláris egységeket alkalmazzuk, mint „follikuláris egység graftokat „ ( graft: az egységeket tartalmazó kicsiny szövetsziget). Az egységek önálló anatómiai-élettani struktúrát alkotnak. Ezért az átültetésre kerülő hajmennyiséget a könnyebb érthetőség és kezelhetőség érdekében „graftszámban” szoktuk megadni.
A follikuláris egységek épségét a kivételnél-feldolgozásnál meg kell őrizni, mert csak így lehet elérni az átültetéssel a teljesen természetes állapotot és jó minőségű hajnövekedést. Nagyon fontos, hogy a follikuláris egységek átültetésével az ép élettani egységek teljes hajnövekedést tudnak biztosítani, míg a félrevezetően fogalmazott ún. "hajszálankénti vagy részleges hajszálak" átültetésénél az egységek szétvágásra kerülnek, és nem rendelkeznek a follikuláris egységek növekedési képességeivel. A műtéti árkalkulációnál ennek nagy jelentősége van - ugyanannyit lehet kérni egy hajszálért, mint egy 1-3 hajszálas follikuláris egység graftért. Érdemes arra is figyelni, hogy az ajánlott műtéti díj mekkora hajmennyiség átültetésére vonatkozik! Lehet, hogy alacsonyabb áron kinálnak hajbeültetést,de ha a kivehető fejbőrcsíkot nem teljes hosszában távolítják el, akkor csak a teljes átültethető mennyiség egy része (esetleg a ma már nem használt "minigraft" formájában) kerül átültetésre. Így összességében mindkét esetben a műtét fajlagosan drágább, és ráadásul kevésbé hatékony vagy esztétikus lehet!.

2. Minden egyes paciens más minőségű adóhellyel rendelkezik. Ez alatt értjük az adóhely kiterjedtségét, a hajsűrűséget és hajszálak minőségét. Ez a tény jelentősen befolyásolja egy adott hajbeültetés eredményét. Érthető módon nagyobb graftszám jó minőségű hajjal, sokkal jobb eredményt adhat, mint kisebb mennyiség rossz minőségű hajjal. Ezért minden egyes paciensnél a műtéti lehetőségeket csak az adottságok ismeretében tudjuk megállapítani.

3. Mai fogalmaink szerint alapvetően kétfajta korszerű hajvételi technika létezik a donor területről való haj kinyerésére. Egyik a hagyományosnak mondható csíkvételi eljárás (FUT v. FUSS v. strip módszer tricho varrattal kiegészítve), másik az újabb ún. egyenkénti kihúzásos, (extrakciós, FUE ) eljárás.
Csíkvétel esetén az eltávolításra kerül fejbőrcsík területén lévő hajmennyiség kerül feldolgozásra- átültetésre. A csík mérete széles határok közott mozoghat, a koponya nagysága, a fejbőr rugalmassága, lazasága is befolyásolja, de átlagosan fültól- fülig teljes hosszban kb. 25 cm és kb. 1,3 -1.5 cm széles. Természetesen ennél kisebb és nagyobb területű csík alkalmazása is lehetséges, amíg a fejbőr sebe még optimálisan zárható.
Kihúzásos FUE eljárásnál pedig akár a teljes adóhelyen dolgozhatunk, mely nemcsak a fej hátsó, hanem az oldalsó halántéktáji területére is kiterjedhet. Ezzel az eljárással nemcsak a fejen lévő hajszálakat lehet kinyerni, hanem korlátozott mennyiségben és hatással a testszőrzetet is. Ezek közül a legjobb a szakállszőrzet, valamint a törzsről-végtagokról is lehet szőrzetet kinyerni, ám ezek növekedése a hajtól eltér.

Tehát az eredeti kérdésre válaszolva
4. Ha átlag adóhelyet feltételezünk átlag sűrűséggel, csíkvételi technikával az egy műtéttel egyszerre átültethető graftmennyiség általában kb. 2000-2500 graft körül van. Egyes esetekben, ha magas az adóhelyen a sűrűség, ez a szám akár 3000-3200 graft is lehet. Ismeretesek még nagyobb graftszámú műtétek is, melynél jóval szélesebb csíkot alkalmaznak, azért ilyenkor a hegképződés mindig kérdéses lehet.
FUE kihúzásos hajbeültetéssel egy műtéttel (általában 2 nap alatt) átlagosan szintén ez a mennyiség biztosítható. Itt mindig tekintettel kell lennünk arra is, hogy az adóhelyet ne ritkítsuk meg zavaró módon.
Csíkvételi műtét átlag fejbőrben még egyszer, ritkán még kétszer ismételhető (természetesen, ha mindig a lehetőség szerinti szélességgel dolgozunk) utána az adóhely többi részéről még FUE módszerrel egyszer-kétszer nyerhetünk ki további graftokat. Természetesen FUE eljárás is ismételhető többször is, az adóhely sűrűségének függvényében.

5. Összegzés: Nagy általánosságban mondva a fejen lévő adóhelyről körülbelül összesen kb 6000-8000 graft, kb. 12-16.000 hajszál nyerhető ki összesen, több műtéttel. Vannak, akiknél ennél több is rendelkezésre áll, és vannak olyanok, akinél ennél sokkal kevesebb.
Egészen más kérdés az, hogy ezzel a mennyiséggel milyen hajas fedést lehet elérni, de ezt csak az adott paciens hajhiánya, kopaszsága, hajtulajdonsága, elvárásainak ismeretében lehet megállapítani.
Az adóhely felhasználhatósága tehát nemcsak összességében, de műtétenként is korlátozott és véges. Az elérhető eredmény minden paciens esetében egyénileg mérlegelhető és állapítható meg. A befogadóhely kiterjedtsége, az adóhely kapacitása, a megfelelő sűrűségre való törekvés együttesen határozza meg a beültethető-beültetendő graftok (illetve az ennek megfelelő hajszálak számának) mennyiségét. Ez napi gyakorlatunkban műtétenként általában 2000- 3000 follikuláris egység graftot, kb. 5000-8000 hajszálat jelent.

további információk: www.sikos.hu, www.ahajbeultetes.hu
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!