BlogÉtelben az egészségSzekeres RitamEGFIZETHETŐ E AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS . 2012.02.24 15:11Mint gyakorló háziasszony és tanácsadó gyakran szembesülők ezzel a kérdéssel . Hogyan lehet bírni anyagilag ?
Ma azzal a gondolattal játszottam el az ebéd készítése közben hogy tulajdonképen hogyan tehetnénk táplálkozásunkat még egészségesebbé és olcsóbbá. Mert hát bizony ez egy fogas kérdés a bekerülés költség. Most megosztom veletek a gondolataimat. Vegyük alapul az egyik legismertebb és könnyen elkészíthető ételt a paprikás krumplit. Akkor most kezdem az elején. Hozzávalók : Alap a krumpli . Mit is tudunk erről a gumós termésű zöldségnövényről. Élettani hatások A burgonya egészséges és tápláló. Szénhidrát mellett tartalmaz értékes fehérjét és sokféle ásványi anyagot, vitaminokat. Jelentős kálium, kalcium és magnézium tartalma. A vitaminok közül C-vitamin, de a B vitamin csoportba tartozók is megtalálhatók benne. Méregtelenítő hatású. 100 gr burgonya 70 kalóriát tartalmaz. Ez a 100 gr burgonya egyben tartalmazza napi C-vitamin szükségletünk mintegy felét! A héjában főtt krumpli glikémiás indexe közepes. Na igen ilyenek kellene lennie tartalmilag! Csak sajnos a hétköznapi termesztésben nem ügyelnek annyira a beltartalmi értékre mint kellene . Ez a nagyüzemi termesztésre vonatkozik , ugyanis ezeken a helyeken termesztett burgonya (krumpli ) teli van nyomatva mindenféle kemikáliával amire a szervezetünknek nincs szüksége. Úgy gondoltam mivel a bio krumpli ára elég borsós akkor akár le is cserélhetem a krumplit csicsókára . Számoljunk egy kicsit , a hagyományos burgonya kilója 80-100 ft között mozog általában . De ez nem egészséges mint tudjuk . Hangsúlyozom ez a nagyüzemi termesztésűre vonatkozik nem a bio vagy a saját kertben termesztettre !!! Na de akkor mit használjunk helyette ??? Hogy mit , csicsókát . A piaci ára nálunk 250-300 ft között van , de mit is tud ez a kis igénytelenek mondott növény. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben. Vagyis a csicsóka vigyáz a vércukorszintre , nem emelkedik meg illetve lassabban szívódik fel. Rendszeres használatával elérhetjük hogy a napi inzulin mennyiségünket csökkenthetjük!!!! Zsiradéknak kókusz zsírt használjunk ennek ára a felhasznált mennyiségnek kb. 40 ft. Na de mit is tud a kókusz zsír. Mi is a kókusz zsír? Ismerőseim körében gyakorta hangzik el a kérdés , mi az hol veszed mire jó. S a kérdések hadát még folytathatnám.A kókusz zsíról mindent megtudhatunk a www.kókuszdiéta.hu weboldalon. Most én csak pársorban írok róla hogy felkeltsem a figyelmet az utána olvasásnak mert nagyon megéri. Személyes tapasztalatból mondom. "Létezik egy zsír, amelyet minden cukorbeteg félelem nélkül fogyaszthat. Ez pedig a kókusz zsír,segít szabályozni a vércukrot,miáltal csökkenti a betegség hatásait. A kókusz zsír kevesebb terhet ró a hasnyálmirigyre.-enzimek és inzulin nélkül könnyedén felszívódik.-fokozza az inzulin termelést és a vércukor hasznosulását.Kókusz zsír gyarapítja az anyagcserét,miáltal a szervezet több kalóriát éget és súlyt veszít. Előnyei:immunerősítő; javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiásindexet. Máj epe és bélbetegségeknél ez a zsír ajánlott. Felhasználása: főzésnél sütésnél egyaránt felhasználható. Sütésnél krémek készítésénél a vajat margarint egy az egybe kilehet váltani a kókusz zsírral.(Saját tapasztalatom mennyiségileg kevesebb kell főzésnél és sütésnél egyaránt. Ez egyéni ízlés szerint mindenki maga dönti el). Tartalmasabbá tehetjük hántolt tisztított kölessel , ezzel az értékes gabona növénnyel az Alföldön divatos tarhonyát válthatjuk ki. Ennek az ára itt kb. 2dl veszünk alapul ennek az ára 100-120 ft között van . Használunk hozzá vöröshagymát , piros őrölt paprikát, sót ha tehetjük használjunk Himalája sót mert ez só nagyon jó hatással van szervezetünkre. Tehát összefoglalva : 4 főre számolunk kb. 1 kg csicsókát ára 300 ft 2dl köles 120ft kb. 1 evőkanál kókusz zsír nagyon bőven számolva 40ft vöröshagyma , só, pirospaprika őrölt . Ezek minden verzióban szükségesek. Esetleg még valami virsli is belefér arra számoljunk 400 ft. Összköltség : csicsóka 300 köles 120 kókusz zsír 40 virsli 400 v.hagyma, só,paprika100 össz 960 ft. ez 4 főre elegendő mennyiség bekerülési költsége. ami fejenként. 240 ft.ba kerül. Vagyis 240 ft-ból tudunk előállítani egy finom és egészséges ebédet !!!! Ezek után bátorkodom megkérdezni hogy valóban olyan drága -e az egészséges táplálkozás ??? Itt most nem kell összehasonlítani semelyik gyors étteremmel sem , azok áraival gondolom tisztába vagyunk. Itt most egy dolgot vegyünk figyelembe, azt hogy akármilyen olcsó ételt is el lehet készíteni egészségesen és finoman!!!! Kizárólag az alapanyag megválasztásán múlik. Ahhoz hogy egészséges étkeket fogyasszunk nem kell a méreg drága tengeri herkentyűket vásárolni. Az egyszerű ember is tud olcsón jót és finom ételt elkészíteni.Ez most csak egy példa volt . Egy kis fantáziával és segítséggel csodálatos költeményeket lehet varázsolni.Ezt szó szerint értem ! Ásványi anyagok jelentősége a szervezetünkre. 2012.02.18 21:53Ásványi anyagok jelentősége a szervezetünkre.
Cink Hatása a szervezetre: -Irányítja és ellenőrzi az anyagcsere-folyamatokat nagyjából 70 enzim megfelelő működését szabályozza. -Elengedhetetlen az egészséges spermiumok termeléséhez. -Létfontosságú az inzulin felszabadulásához. -Javítja a látást, ízlelést és a szaglást. -A férfiaknál előforduló potenciazavarokat is orvosolja. Megtalálható: osztriga,tenger gyümölcsei, búzacsíra,tökmag, olajos szardínia, rákkonzerv, sertésbélszín ajánlott napi adag: 10-20mg Kalcium Hatása a szervezetre: - Létfontosságú a véralvadásban, az enzimek működésében, a szív-és csontvázizmok összehúzódásában. -Segít B12 vitamin felszívódásában -A csont a fogak egyik legfontosabb építőanyaga -Bizonyítottan vérnyomás csökkentő hatása van. -Támogatja a megfelelő izomműkődést. Megtalálható: sajt,tej, tofu,joghurt, tejszín, müzli,szezámmag. Ajánlott napi adag: 800-1500mg joghurt Kálium Hatása a szervezetünkre: -A sejtek nélkülözhetetlen alkotóeleme. -Segít felszabadítani az energiát a fehérjékből és a zsírokból. -Szabályozza a szervezetünk folyadékháztartását, egyensúlyban tartja a szervezet sav lúg szintjét. -Nagymértékben befolyásolja az enzim és hormonfolyamatokat -Nélkülözhetetlen a szív és az izmok munkájához -Lassítja a kalcium kiürülését a szervezetből. -Csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet. -Oldja az izomgörcsöt. Megtalálható ![]() napi ajánlott adag:200mg. spenót Kén Hatása a szervezetünkre: -Segít a haj és bőrszövetek építéséhez nélkülözhetetlen kreatin előállításában. -Szükség van rá a csontokat összekötő porc, az izmokat a csontokhoz rögzítő inak és maguk a csontoknak megfelelő kialakulásához. -Az egészséges szaporítószervek kialakulásához és működéséhez is elengedhetetlen. -A kén semlegesíti a cigarettafüst mérgező hatását. -Valamint semlegesíti a belélegzett szennyezett levegő káros hatását. Megtalálható:hüvelyesekben, sertés és marhahúsban, tojás, lencse Napi ajánlott adag:800-1200mg tojás Króm Hatása a szervezetre: - A króm létfontosságú nyomelem. -Részt vesz a cukoranyagcserében, emeli a glükoz toleranciát ,és hozzájárul az inzulin vércukorszint szabályozó hatáshoz. -Jó irányban befolyásolja a zsíranyagcserét. -Szerepe van a koszorúér betegségek és a cukorbetegség kialakulásában. Megtalálható:fekete szemű bab, sörélesztő, borsó, földimogyoró, hús, máj, sajt,teljes kiőrlésű gabonafélék. Napi ajánlott adag:50 ng mogyoró Réz Hatása a szervezetre: -Közreműködik a gyulladások leküzdésében. -Segíti a központi idegrendszer működését -Szerepet játszik a vérképzésben. -Meggátolja a csontfejlődési zavarokat. -Segíthet a koleszterin csökkentésében. -Enyhíti az ízületgyulladás okozta fájdalmakat. Megtalálható : hüvelyesek, máj. gabonafélék, rák , napraforgó mag, földimogyoró. Ajánlott napi adag: 2-2,5 mg. napraforgó mag Fluor Hatása a szervezetre: -Biztosítja a csontok szilárdságát. -Jelentős szerepe van az ellenálló képesség biztosításában . -Erősíti a fogzománcot Megtalálható ásványvizekben Ajánlott napi adag: 0,5-2,6g Foszfor Hatása a szervezetünkre: -A csontok és a fogak építőeleme. -Védi a csontokat és a kötőszöveteket. -Csökkenti az ízületi gyulladással járó fájdalmakat. -Elengedhetetlen a B1 és B6 vitaminok képződésében. -Segíti az idegrendszer működését. Megtalálható ![]() Ajánlott napi adag:620-775mg. mogyoró Magnézium Hatása a szervezetre: -Elengedhetetlen az idegek és izmok megfelelő működéséhez. -Segíti a táplálékok energiatartalmának felszabadulását. -Segíti a szívműködést és normalizálja a keringést. -Szerepet játszik a csontok felépítésében. -Megfelelő adagolás mellett, beállítja a normális értékre a koleszterin- szintet. -Természetes nyugatatószerként hat. Megtalálható búzakorpában , mandulában, földimogyoróban , szójában, spenótban , napraforgómagban. Ajánlott napi adag 350-500 mg. spenót amaránttal (spenót muffin) Mangán Hatása a szervezetre: -Felbontja a szabadgyököket és ezzel megelőzheti a szívinfarktust és a rákos megbetegedéseket. -Szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. -Csökkenti az ízületi fájdalmakat és megakadályozza a gyulladásokat. -Gyorsítja a sebek gyógyulását. -Szerepe van a vércukorszint szabályozásában. -Erősíti a csontozatot . Megtalálható.szója , mandula, kesudió, kókuszreszelék, földimogyoró . Ajánlott napi adag. 3mg. mogyoró és mandula Molibdén Hatása a szervezetre: -Segíti az idegek zavartalan működését. -Védőhatása van a szuvasodással szemben -Csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. -Mivel segíti az idegeket így a jó közérzet megőrzésében is szerepe van. -Csökkenti az allergiás tüneteket. Megtalálható: barnarizs, máj, sertés vese, kelkáposzta, lencse, tej, sajt. barnarizs Szelén Hatása a szervezetre: -Lassítja a szövetek öregedését. -Védelmet nyújt bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben. -Csökkenti a haj korpásodását. -Szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez. -Jótékony hatást gyakorol a szív és érrendszer működésére. Megtalálható:tonhal , rizs , napraforgó mag, paradicsom, hagyma, brokkoli, búzakorpa . hagyma, paradicsom Szilicium Hatása a szervezetre: -Részt vesz a kötő és támasztószövetek struktúrájának kialakításában. -Megőrzi a bőr elasztikusságát, rugalmasságát. -Megköti a vizet a kötőszövetekben. Megtalálható: zsurló, búza, köles, árpa, rizs, cékla, hagyma. köles Jód Hatása a szervezetre: -A kötőszövetek épségét biztosítja. -Csökkenti a mellrák kockázatát. -Csökkenti a pajzsmirigy duzzanatot. -Szabályozza a vérkeringést. Megtalálható: hering, garnélarák, homár, éti kagyló, tej, tengeri só Nátrium Hatása a szervezetre: -Szabályozza a szervezet folyadékháztartását. -Szabályozza a vérnyomást. -Aktiválja az enzimeket. -Segíti a szénhidrát és fehérje anyagcserét. Megtalálható szinte az összes élelmiszerben. Ajánlott adag:2g egy egészséges étel. Vas Hatása a szervezetre: -Segít az oxigént eljuttatni a sejtekhez. -Segíti a növekedést. -Hozzájárul a haj és a körmök szépségéhez. -Javítja az összpontosítást. -Csökkenti a fáradtság érzést. -Fokozza a fertőzésekkel szembeni elleni állóképességet. Megtalálható: korpa , aszalt sárgabarack, tonhalolaj , tojás Ajánlott adag: 10mg. A következő web oldalon ételreceptek találhatók fázis fotókkal együtt amelyeket cukor és lisztérzékenyek is fogyaszthatnak. Próbálom kiemelten jelezni azokat a recepteket amelyeket lisztérzékenyek nem fogyaszthatnak. www.hajdana=egeszseges taplakozas.com. Fűszernövények. 2012.02.18 21:45Fűszernövényeink melyek gyógyhatásival könnyítik napjainkat.
Bazsalikom Hatóanyag tulajdonságai. -aszkorbinsav,Aszparaginsav, A vitamin,B1vitamin, B2 vitamin bazsalikom kámfor, béta karotin , bór borned,cineol,,cink cserzőanyagok C-vitamin ecetsav eugenol farnezol fehérje felladrén fertőtlenítő tulajdonságok flavonoid foszfor glicin glutaminsav ...stb . Alkalmazás. Több ismert betegségnél fejti jótékony hatását elsősorban a gyomorbántalmakra van pozitív hatással a teljesség igénye nélkül epebetegség , gyomorbaj gyomorgörcs influenza stb... . Konyhai felhasználás: levesek főzelékek sültek ízesítésére használjuk. Lestyán Leveleivel sülteket, leveseket ízesítünk. Gyökere jellemzően erős zellere emlékeztető fűszeres illatú. Teája nagyon jó gyomorerősítő, emésztést serkentő. Gyógyhatása bronchitis(tüdőgyulladás), húgyhólyag betegsége karcsúsítószer kiütések köptető kőszvény vese rendellenesség vesekövesség. Csombor Borsos aromája miatt diétás a konyhában a bors helyettesítésre használják. A borsos ízű levelekkel húsokat kolbászt hurkát mártásokat ízesítenek. Kiemeli a abból készült ételek ízét csökkenti a felfúvódást. Bableves babfőzelék burgonya ételek káposztafélék saláták húsételek gomba ételek vadpácok majonéz és különféle mártások fűszere. Készre főzés előtt pár perccel rakjuk az ételhez. Alkalmazás gyomorerősítő felfúvódásgátló étvágygerjesztő és görcsoldó hatása miatt is értékes fűszernövény. Kakukkfű Felhasználható nehezen emészthető leveseknél bab borsó burgonya paradicsom káposzta salátáknál marhasültek vadas ételek töltött káposzta véres és májas hurka kolbászáruk vörösbor-mártás fűszerezése. Külföldön a körözöttek ízesítésre használják. Gyógyhatása étvágygerjesztő görcsoldó köhögés csillapító. Levendula Virágokkal lekvárt ecetet édességeket krémeket sülteket ízesítenek.Fiatal hajtásvégei felhasználhatók salátába. Alkalmazások égések égési sérülések elfertőződött sebek kezelésére fájdalom fáradtság fejfájás ficamok gyomorgörcs gyulladás hipertónia szorongás stb... . Tárkony Savanyúságokhoz fűszerkeverékekhez adják. Petrezselyemhez hasonlóan levesek szárnyas hal-vad báránysültek ételek zöldbab borsó és burgonya főzelék ízesítésére való. Erdélyből került hozzánk. Majoránna Felhasználható levesek főzelékek burgonya bab mártások különböző húsételek kolbász májas és véres hurka szárnyasok vadhúsok fűszerezése. Gyógyhatása étvágygerjesztő, bélgörcsoldó szélhajtó hatása miatt teakeverékek kedvelt alkotó része. Rozmaring Levelei leginkább a franciás és olasz ételek ízesítője ,de főleg zsíros húsételek, töltelékek kedvenc fűszere. Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok szószok és bárányhús ízesítésére illatosítására. A rozmaring és annak olaja erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz. Ezek tartósító hatása vetekedik egyes kereskedelemben kapható tartósítószerekével FONTOS!! Fűszernövénykénti mennyiségben a rozmaringnak semmiféle káros hatása nincs, de a rozmaringolaj már kis mennyiségben is gyomor vese és bélpanaszokat válthat ki.Fűszerként a lemorzsolt megszárított hajtások levelit használjuk. Alkalmazás.Cukorbetegségek depresszió epebetegségek fájdalmak fáradtság fejfájás gyulladásos betegségek hashajtó hepatitis idegfájdalmak influenza kiütések gyógyítása stb. Kurkuma (forrás: Kotányi) Marco Polo Kínán keresztül vezető útja során ismerkedett meg ezzel fűszernövénnyel, amely nagy hatást tette rá: " Létezik egy olyan zöldségféle ott, amely a Sáfrány valamennyi tulajdonságával rendelkezik de sem illata, sem íze nem azonos a sáfrányéval" De nem csak Marco Polo volt elragadtatva a növénytől. A hinduk nagy becsben tartották a kurkumát. Ízvilág. Karakteres, kesernyés és pézsmás, némi naranccsal és gyömbérrel keverve. Konyhai felhasználás. Nagyon sokat ételt színeznek kurkumával ezt a sárga természetes színező anyagot használják pl. mustárhoz, vajhoz,szószokhoz, sajtokhoz. A currypor is a kurkumának köszönheti előnyös külsejét. A kurkumát csak őrölt formában használjuk elsősorban az indiai konyhában. Európába a kurkuma főként szószok, hús és tojásételek alkotóeleme. Tulajdonságok gyulladásgátló hatású és csökkenti a vér koleszterin szintjét. Ezeket tulajdonságokat próbáljuk szem előtt tartani mert nem csak hogy hasznos társaink a konyhában de az mellett étkeinket teszi még élvezetesebbé. Táplálkozásunk elfelejtett alapanyagai.2.rész 2012.02.18 19:33 Előző írásomat folytatván a gabonafélékről amiket nem vagy csak kevesen ismernek és használnak.Ebbe a kategóriába tartozik a reneszánszát élő árpagyöngy vagy ahogy a köznyelv ismeri a gersli.
Energiatartama 100 gr 350Kcal 9gr fehérje, 1gr zsír, 75gr szénhidrát. Könnyen emészthető és tápláló nagyon sok hasznos anyagot tartalmaz.Gabonák közül az Árpának a legmagasabb a mikró-és nyomelem tartalma. Sok benne a Kálium, a Kálcium , Magnézium Cink Foszfor valamint az A-,B2-,B6-,és Evitaminok.Magas rosttartalma miatt előnyösen hat az emésztésre.Kutatások szerint gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatással is bír. Felhasználható, köretnek salátának egyaránt elkészíthető, a barna rizstől egészségesebb teljes egészében helyettesíthető a rizs.Elkészítése is azonos a rizsével különbség csak annyi hogy a gersli 3x-os vizet kíván a főzésnél. A másik sokat használt alapanyag a bulgur. A bulgur tulajdonképpen tört búza, hazánkban a török éttermekben "török rizsnek" is nevezik.Leginkább a Közel-Keleti és török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd összetörik. Íze enyhén a dióra emlékeztet. Rostokban vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiásindexe 46 , általunk közismert rizsé 70-90 között van. B vitaminban és vasban gazdag. Cukorbeteg is fogyaszthatják. Az előző részben ismertettet és a mostani részben említett gabonafélékből készült ételek részletes leírása található az alábbi webelérhetőségen. http://www.Hajdina=egészséges táplálkozás.com |
|