Betiltatnák a Coca- és a Pepsi-Colában lévő karamell színezék használatát az USA-ban

Amerikában egy non-profit szervezet arra szólítja fel az FDA-t (Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelet), hogy tiltsa be a Coca- és a Pepsi-Colában, illetve a más élelmiszerekben is megtalálható karamell színezéket, mivel állatokon végzett vizsgálatok azt igazolják, hogy ez a színezék két, rákot okozó vegyi anyaggal szennyezett.

Az amerikai Közegészségügyi Tudományos Központ (angol rövidítése: CSPI) nemrég egy szabályozási petíciót terjesztett az FDA elé, amiben azt követeli, hogy tiltsák be annak a mesterséges, barna színezéknek a használatát, amely a következő két vegyi anyagot tartalmazza:

  • A „2-MI”-t, azaz a 2-methylimidazolt (C4H6N2) amelyet rövidítenek „2-MEI”-ként is, és annak pozicionális izomerét,

  • A „4-MI”-t, azaz a 4-methylimidazolt, amely rövidítenek „4-MEI”-ként is,

mivel a kormányzat irányította vizsgálatok azt igazolták, hogy máj-, tüdő- és pajzsmirigyrákot, valamint leukémiát okozott a laboratóriumi tesztelésekhez használt egerekben és patkányokban.

A CSPI ügyvezető igazgatója, Dr. Michael F. Jacobson a sajtónak mindezekről az alábbiakat mondta el: „A karcinogén színezőanyagoknak nincs helyük az élelmiszer kínálatban, különösen, ha azt vesszük figyelembe, hogy egyetlen funkciójuk a „kozmetikai” funkció. Dr. Jacobson sürgette az FDA-t, hogy „vonja vissza azon karamell színezékek használatának engedélyezését, amelyek ammóniával készültek.”

A CSPI azt állítja, hogy a mesterséges karamell színezék, amelyet az üdítőital és az élelmiszeripar használ, „meglehetősen különbözik a valódi karamelltől”, és nem olyan módon készül, ahogyan azt valaki otthon készítené el, vagyis egy edényben a cukrot megolvasztva, karamellizálva. Állítják, hogy a gyártók a mesterséges barna színezéket magas hőmérsékleten és nyomás alatt, a cukrok ammóniával, illetve ammóniával és szulfitokkal történő vegyi reakciója útján állítják elő, és ez vezet a két kemikália képződéséhez.

A jelenlegi szövetségi szabályok 4 fajta karamell színezék használatát engedélyezik: ezek közül kettő ammóniával, illetve az egyik ammónián kívül még szulfittal is készül. Ez az a kettő, amelynek betiltását a CSPI követeli az FDA-tól.

Az egyik úgy ismert, mint „Karamell III” (Az EU-ban E-150c jelölést kapott) míg a másik „Karamell IV” (Az EU-ban E-150d jelölést kapott) megnevezés alatt fut. A Karamell III készül ammóniával, de szulfitok nélkül, ezt használják a sör, a szójaszósz és más élelmiszerek színezésére. A Karamell IV ammóniával és szulfitok felhasználásával készül, és ezt a cola-üdítők és más, sötét színű üdítőitalok készítéséhez használják.

Álláspontjuk bizonyítására a CSPI azt mondja, hogy a kemikáliákat, amelyek állatoknál rákot okoznak, potenciális humán karcinogéneknek (rákkeltőknek) kell tekinteni, és olyan állatkísérletekre hivatkozik, amelyeket a Nemzeti Toxikológiai Program hajtott végre, mely szervezet a Környezetegészségügyi Tudományok Nemzeti Intézetének divíziója. Ezek az állatkísérletek azt igazolták, hogy „egyértelmű bizonyíték” áll rendelkezésre, miszerint a 2-MI és a 4-MI állatokban rákot okoz.

Közlésük szerint a Davis-i Kalifornia Egyetem öt cola-fajtában talált szignifikáns mennyiségű 4-MI színezőanyagot. Néhány tudós azok közül, akik a Nemzeti Toxikológiai Programban dolgoztak, tagja annak az állatokban rákot okozó anyagokkal foglalkozó szakértői csoportnak, amely csatlakozott a CSPI felhívásához, hogy az FDA tiltsa be az ammóniával készült mesterséges karamell használatát.

Levelet írtak Dr. Margaret Hamburg asszonynak, az FDA egyik tisztviselőjének, amelyben a következőket szögezik le: „Az amerikai népet nem szabad kitenni semmilyen olyan rákkockázatnak, amely abból ered, hogy kemikáliákat fogyasztanak, különösen, amikor azok nem alapvető fontosságú, hanem kozmetikai célokat szolgálnak.

A CSPI azzal is vitába száll, hogy a kifejezés, a „karamell színezék”, félrevezető, amikor arra használják, hogy az ammóniával, illetve az ammóniával és a szulfittal készült színezékeket jelöljék vele, és a gyártóknak nem szabad megengedni, hogy termékeiket úgy címkézzék fel, hogy ezek a színezékek „természetes anyagok”. Véleményük szerint sokkal pontosabb lenne, ha a következő megnevezéseket használnák: „ammóniával készült karamell”, vagy „ammónia-szulfittal készült karamell”.

Dr. Jacobson szerint a legtöbb ember azt gondolná, hogy a „karamell színezék” alatt azt értik, hogy „karemellel színezett”, de ez az összetevő semmiben sem hasonlít a karamell cukorkákban megtalálható közönséges karamellhez, ez nem más, mint „kémiai vegyületek egy koncentrált, sötétbarna keveréke, amely egyszerűen nem található meg a természetben.” Azt is hozzátette, hogy bár a szokásos karamell sem tesz jót az egészségnek, az legalább nem szennyezett karcinogénekkel.

A CSPI kihangsúlyozza, hogy Kalifornia Állam rátette a 4-MI-t a „kemikáliák, amelyekről ismert, hogy rákot okoznak” listájára, ami azt jelenti, hogy – tekintettel Kalifornia Állam 65. Propozíció szabályára – az élelmiszereket és más termékeket, amelyek egy bizonyos szint felett tartalmazzák ezeket a karcinogéneket, figyelmeztető címkével kell ellátni. Kalifornia Államban a 4-MI tartalom küszöbhatára egy egyedi termékben személyenként és naponta 16 mikrogramm.

A CSPI szerint azonban a népszerű cola-készítmények 0,6 literes palackonként kb. 200 mikrogramm 4-MI-t tartalmaznak, amely kevesebb, mint amennyit nagyon sok ember naponta elfogyaszt, különösen a serdülőkorú fiúk. Ha Kalifornia véglegesíti ezt a törvényt, akkor a Coke, a Pepsi és más üdítőitalok palackjára olyan címkét kell ragasztani, amelyen feltüntetik, hogy az ital rákot okozó kemikáliákat tartalmaz.

A CSPI kezdeményezése rendkívül erős reakciót provokált a gyártók körében. Az „Amerikai Üdítőital Szövetség” (angol rövidítése: ABA) azt mondja, ez „egy felháborító és minden képzeletet felülmúló kísérlet arra, hogy becsapják és megrettentsék az embereket”, egy olyan csoport részéről, amely „abból él, hogy eltángálja az élelmiszer- és az üdítőital ipart.”

Az ABA azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a CSPI petíciója „nem valóságos tudományon alapszik, és szükségtelen módon ülteti el a fogyasztók fejében a félelmet.” Azzal vádolják a CSPI-t, hogy olyan, a „sajtónak szóló tudományos” kampányt folytat, amelynek az a célja, hogy megfélemlítse a közvéleményt azzal, hogy a karamell színezék a 4-MI miatt veszélyes, mivel az egy melegítési, pörkölési és főzési folyamat mellékterméke, és amelyről az állítják, hogy az élelmiszerek és az italok széles körében megtalálható, a pékáruktól – mint pl. a kenyér és a sütemények – kezdve egészen a melaszig (szörpök) és a kávéig.

Az ABA szerint a karamell színezék nem jelent fenyegetést a humán egészségre, még akkor sem, ha egészen csekély mennyiségben 4-MI-t tartalmaz, és ezt klinikai vizsgálatok is megerősítették, valamint az FDA úgy sorolta be a karamell színezéket, mint általánosan biztonságosnak elismert anyagot, ahogyan azt világszerte nagyon sok szabályozó testület is megtette.

Az ABA azt is állítja, hogy még a Nemzeti Toxikológiai Program, amelyre a CSPI azért hivatkozik, hogy álláspontját igazolja, sem sorolta a 4-MI-t a rákot okozó ágensek közé, és nem tartja „ésszerűen megfontoltnak, hogy a 4-MI humán karcinogén (rákkeltő) anyag lenne.” Azt nyilatkozták a sajtónak, hogy a Toxikológiai Kutatás és Tesztelő Program korábbi igazgatója, Dr. Ernest McConnell a következőket írta: „A 4-MEI (4-MI) karcinogenicitásával kapcsolatosan nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy a listára tegyék.”

Az ABA azzal a kéréssel fordult a fogyasztókhoz, hogy használják a józan eszüket, és kérdezzenek rá, vajon hihető-e, hogy egy iparág, több, mint 100 éve a piacon lévő cégekkel, valaha is „kockára tenné-e fogyasztói egészségének a biztonságát”.

A karamell színezék azonban csak egyike azon néhány, mesterséges ételszínezéknek, amellyel kapcsolatosan a CSPI azt követeli az FDA-tól, hogy tiltsa be használatukat. A többi színezék között megtalálható a „Yellow 5” (Sárga 5) és a „Red 40” (Piros 40), amelyekről úgy vélik, hogy olyan viselkedési rendellenességeket okoznak a gyermekeknél, mint az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar), valamint a „Red 3” (Piros 3) és a „Yellow 5 és 6” (Sárga 5 és 6), amelyek a CSPI szerint szintén felvetik a rák kockázatát.


Címkék: élelmiszer, cola, kóla, karamell, toxin, rák, daganat, színezék, étel
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!