Betegtájékoztatók szakterület szerint

Ideggyógyászat

Sarcomák

A szarkómák a kötőszövetek, a támasztószövetek, az izmok és származékaik sejtjeiben képződő agresszív rosszindulatú daganatok.

Immunológia

A Non-Hodgkin limfóma

A nyirokszövet B-, vagy T-limfocitáiból kialakuló daganatos betegség. Több tucat típusa van, melyeket az érintett sejtek és a növekedés üteme szerint klasszifikálnak.

Limfómák

A szervezet nyirokrendszerének tagjai: csontvelő, lép, csecsemőmirigy, nyirokcsomók, mandulák, vakbél és néhány egyéb szerv. A szervezet nyirokrendszere szűri ki a bejutó kórokozókat és veszi fel a harcot a betegségekkel szemben, a nyirokcsomók egyfajta szűrőként dolgoznak.

A Hodgkin limfóma

A Hodgkin limfóma rosszindulatúan transzformálódott sejtje a Hodgkin sejt, annak is B-limfocita vonala, amelynek többmagvú variánsa a Reed-Sternberg sejtek. Ez utóbbi RSS sejtek jelenléte különbözteti meg a Non-Hodgkin limfómától.

Kardiológia

Az antioxidánsok segítenek egészségünk megőrzésében?

A nem megfelelő mennyiségű antioxidáns-bevitel növeli a rák, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Hogyan alakítsuk táplálkozásunkat ezen értékes anyagok megfelelő bevitele érdekében, és szükség van-e antioxidáns-kiegészítőkre az ezen betegségek elleni védelemhez?

Neurológia

Az idegrendszer

Az emberi idegrendszer részei: a központi és a perifériás idegrendszer. Az idegrendszer szerkezeti és működési alapegysége a neuron.

Meningeoma

Az agyburokból (agyhártyából) kiinduló daganatok az összes jóindulatú agydaganatok kb. 20 %-át teszik ki.

Schwannoma, vagy akusztikus neurinoma

A schwannoma a VIII. agyideg myelin (velős hüvely) sejtjeiből, az ún. Schwann sejtekből fejlődik ki.

Hipofízis adenomák

A hipofízis adenomák a jóindulatú agyadaganatok kb. 15-20 %-áért felelősek.

Hemangioblasztoma

Ér eredetű szövetnövedék, a jóindulatú agytumorok közel 2 %-áért felelős, nem gyakori.
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!