Betegtájékoztatók szakterület szerint

Szülészet és Nőgyógyászat

Bulimia nervosa és a különböző nőgyógyászati problémák összefüggései

A bulimia nervosa egy igen gyakori és komplex étkezési zavar, amely mind a nőket, mind a férfiakat érintheti.

Policisztás ovárium szindróma, PCOS

A policisztás ovárium (petefészek) szindróma (vagy másik nevén: Stein-Leventhal szindróma) a nőknél felmerülő olyan egészségügyi tünetegyüttes, amely érinti a nő menstruációs ciklusát, gyermekvállalási képességét, hormonális rendszerét, szívét, vérereit és külső megjelenését.

A szülészeti és nőgyógyászati műtétek

A szülészeti és nőgyógyászati műtét olyan eljárás, amelynek segítségével a női reprodukciós szerveket érintő különböző állapotokat lehet kezelni.

A menstruációs zavarok diagnosztizálása és kezelése

A menstruáció zavarai esetén elsőként a hormonális és a szervi eltéréseket vizsgálják az orvosok. Amennyiben ezek az okok kizárhatók, akkor túlterheltségre, pszichés problémákra kell gondolni.

A hüvely anatómiája

A hüvely (latinul: vagina) a női belső reprodukciós szervek egyik fontos része, a kismedence alján elhelyezkedő savas váladékú, rugalmas, rendkívül tágulékony izomcsatorna, hossza kb. 10 cm. Felső részével kapcsolódik a méh alsó részéhez, a méhnyakhoz, míg alsó része a szeméremajkaktól védve nyílik a gáton, a húgycsőnyílás és a végbélnyílás között.

A hüvely mikroorganizmusai

A hüvely a női szervezet egészségét elősegítő mikroorganizmusokat tartalmaz, valamint mikrobákat, amelyek azonban túlszaporodhatnak és tüneteket okozhatnak.

Gombák okozta hüvelyfertőzések

A második leggyakoribb, nemi szerveket érintő megbetegedés, a fogamzóképes korú nők háromnegyede legalább egyszer megfertőződik, minden másodiknál legalább még egyszer jelentkezik ez a probléma, és a nők ötöde krónikus betegséggel küzd, vagyis egy év alatt akár három-négy alkalommal is szenved a hüvelygombásodástól.

Baktériumos hüvelygyulladás

Hüvelygyulladást és hüvelyi folyást szexuális érintkezés nélkül vírusok, gombák, egysejtűek, sőt cérnagiliszták is okozhatnak, az esetek többségében mégis a különböző baktériumok a felelősek érte.

A nemi betegség fogalma, múltja és gyakorisága

„Az ember addig él, amíg szenvedélyei vannak. De a szenvedélyeket lehet nevelni. Az önzést, a kéjvágyat, a testi éhséget és szomjúságot lehet emberivé varázsolni.”

/Márai Sándor: Füveskönyv/

© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!