Betegtájékoztatók szakterület szerint

Diabetológia

Kövérség, vagy kóros elhízás

A bulimia nervosa betegségben szenvedők nem feltétlenül híznak el és sokszor fennáll a veszély, hogy a betegség átcsap az ellenkező irányba, a beteg kórosan sovánnyá válik (anorexia nervosa).

Dietetika

Anorexia nervosa

Az anorexia nervosa olyan, krónikus pszichés betegségen alapuló étkezési zavar, amelyet a bevitt táplálék mennyiségének drasztikus csökkentése és az ennek következtében kialakuló kóros soványság jellemez, amely súlyos esetben akár a beteg halálához, vagy öngyilkosságához is vezethet (az anorexiás betegek mintegy 10 %-ánál.)

Érsebészet

Nyirokerekből kiinduló daganat (lymphangioma)

A lymphangioma a nyirokér jóindulatú, de kóros, hamartomás burjánzása (hamartomás hyperplasia: egy olyan differenciált sejtcsoport jóindulatú burjánzása, amely nem megfelelő helyen jelenik meg a szervezetben).

Éreredetű daganatok (haemangiomák)

A hemangioma jóindulatú vérérdaganat, a kapillárisok, azaz a kis, kitágult erek rendezetlen, sűrű összetömörülése a bőrön, vagy a belső szervekben (máj, lép, hasnyálmirigy, agy).

Angioszarkóma

Az éreredetű rák, az angioszarkóma egy elég ritka, elsődleges rosszindulatú neoplazma, amelyet gyors és agresszív sejtburjánzás, a vérér sejtek más szövetekbe történő extenzív beszűrődése jellemez.

Angioszarkóma kezelése

Kezelése lehet tüneti (lézer, fagyasztás, elektrokoaguláció), sugárkezelés, előrehaladottabb stádiumában citosztatikumok (sejtosztódást megállító anyag), valamint kemoterápia alkalmazására is sor kerülhet.

Hematológia

A vérsejtekről

A vér sejtes alkotóelemei a csont legbelső, szivacsos szerkezetű állományában, a csontvelőben képződnek.

Ideggyógyászat

Az agy jóindulatú daganatai

Az elsődleges – tehát az agysejtekből kiinduló – agytumorok kb. 45 %-a jóindulatú.

Idegrostokból kiinduló daganatok (neurinoma, neurofibroma)

Az idegrendszer daganatainak két nagy csoportja ismert: a központi idegrendszeri és az ún. perifériás idegrendszeri daganatok, származásuk szerint pedig idegszöveti és nem-idegszöveti daganatok csoportjára oszthatóak.
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!