Betegtájékoztatók időrendben

Elhúzódó, nagy vérveszteséggel járó vérzés – hypermenorrhoea, vagy menorrhagia

Minden nő esetén mást és mást jelent a vérzés mennyisége, időtartama. Előfordulhat, hogy valaki számára túlzott mennyiségűnek és időtartamúnak tűnő vérzés egy másik nő számára teljesen normálisnak számít.

A cikluson kívül jelentkező vérzés – metrorrhagia

A ciklusok közötti, vagy cikluson kívül jelentkező vérzés, különösen, ha az elhúzódó időtartamú, mindig problémát jelez.

Hosszabb idejű ciklusok vérzése – raromenorrhoea, vagy oligomenorrhoea

A ciklusok általában hosszabbak, mint 35 nap, tehát a havi vérzés 35 napnál nagyobb időközökben jelentkezik.

Fájdalmas menstruáció – dysmenorrhoea

Az enyhe, görcsös alhasi fájdalom a havi vérzés természetes velejárója, amelyet a méh összehúzódása vált ki, miközben a szétesett nyálkahártyát nyomja ki.

A belső nemi szervek daganatai okozta vérzési rendellenességek

A női nemi szervek daganatai a gyakran előforduló nőgyógyászati megbetegedések közé tartoznak. A női nemi szervekből kiinduló daganatok gyakoriságuk, a rosszindulatú tumorok pedig veszélyességük miatt a nőgyógyászati megbetegedések kiemelten fontos részét képezik.

Premenstruális szindróma (PMS)

Sokrétű tünetek együttese, amely ovuláció (tüszőrepedés) után fokozatosan jelentkezik. Hátterében közvetlen kóroki szempontból fokozott folyadék visszatartás, azaz a veseműködés menstruációt megelőző funkciócsökkenése állapítható meg.

Nyirokerekből kiinduló daganat (lymphangioma)

A lymphangioma a nyirokér jóindulatú, de kóros, hamartomás burjánzása (hamartomás hyperplasia: egy olyan differenciált sejtcsoport jóindulatú burjánzása, amely nem megfelelő helyen jelenik meg a szervezetben).

Csontszövetből kiinduló tumor (osteoma)

Az osteoma a csontszövet támasztószövetéből kiinduló eléggé ritka daganatfajta, mely főként a koponyán és az arccsontokon alakul ki, leggyakrabban a homloküregben.

Cysták

A ciszta (cysta) görög eredetű szó, jelentése: tömlő, hólyag. Kóros elváltozás, folyadékkal (pl. vér, víz, vizelet), vagy gázzal teli üreg, tokkal körülvéve.

Csontszövetből eredő rák (osteosarcoma)

Az osteosarcoma a csont legismertebb rosszindulatú tumora, a csontállományt termelő sejtek (osteoblaszt) korlátlan burjánzása miatt alakul ki.
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!