Az úszás csökkenti az idősebb emberek vérnyomását


Nagyon sok idős ember szeret uszodába járni. Egy friss amerikai vizsgálat igazolta, hogy az úszás jót tesz az idősebb emberek vérnyomásának.


A kutatók 43 fő, idősebb – 60 év körüli - férfi és nő bevonásával végzett vizsgálatuk során megállapították, hogy azoknak, akik pár hete kezdtek el úszni, a szisztolés vérnyomásuk (a vérnyomás felső értéke) csökkent. A résztvevők mindegyikénél fennállt a pre-hipertenzió állapota vagy a magas vérnyomás kórkép, de egyébként egészségesek voltak.
 
A résztvevők szisztolés vérnyomása a vizsgálat kezdetekor átlagosan 131 Hgmm volt. Három hónappal később már csak 122 Hgmm. A normál vérnyomást 120/80 Hgmm-ben határozták meg az orvosok és a 140/90 vagy az annál magasabb érték már hipertenziónak, kórosan magas vérnyomásnak tekintendő. A kettő közötti értékek mindegyike ún. pre-hipertenzió”-t jelez.

„Az úszást gyakran propagálják úgy, hogy egy jó testmozgás fajta az idősebb emberek számára, mivel kíméli az ízületeket és nem okoz izzadást (túlhevülést) sem. Nagyon sokan követik ezt a tanácsot: a séta után az úszás a második legjobb testmozgás, ha idős emberekről van szó. Ugyanakkor az úszás egészségügyi előnyeit tekintve csak kevés kutatást végeztek eddig – bár számos kutatás azt igazolja, hogy éppolyan biztonságos az idősebb felnőttek számára, mint a séta és a biciklizés.” – mondja Dr. Hirofumi Tanaka, a Texasi Egyetem (Austin, TX) senior kutatója.

Dr. Tanaka és munkatársai vizsgálatukról a „Kardiológia Amerikai Szakfolyóirata”-ban számoltak be. Úgy tűnik ez a kutatás az első, amely azt demonstrálja, hogy az úszás javíthatja az idős emberek vérér funkcióját és megzabolázza a vérnyomásukat.

„Az úszás a testmozgás rendkívül vonzó formája. Könnyen elérhető és nem is drága. És mivel ennél a mozgásfajtánál nem számít a testsúly a víz felhajtóereje miatt, egyben a térd- és a bokaízületek barátjának számít.” – magyarázza Dr. Tanaka az újságíróknak.

A kutatók a 43 résztvevőt véletlen módon (randomizált vizsgálat) választották be a felügyelt úszásba vagy a relaxációs gyakorlatokat tanuló csoportba. 12 hét elteltével az úszók már hetente három vagy négy alkalommal jártak az uszodába és fokozatosan 45 percre növelték az úszásidejüket.

A vizsgálat végére az idős úszók átlagosan 9 Hgmm-t faragtak le a szisztolés vérnyomásuk értékéből. Ezzel ellentétben a relaxációs csoport vérnyomás értékében nem volt változás. A kép hasonló volt, amikor a kutatók hordozható monitorokat csatoltak a résztvevőkre, melyek 24 órán keresztül rögzítették a vérnyomás értékeket. Az úszó csoportnál a 24 órás átlagos szisztolés vérnyomás érték 119 Hgmm volt, vagyis a vizsgálat kezdetén megállapított 128 Hgmm-ről lecsökkent.

Dr. Tanaka kutatói teamje ultrahangos tesztelést is végzett, melynek során azt vizsgálták, a résztvevők vérerei mennyire jól tágulnak a véráramlás változására adott válaszként. Ekkor szintén javulást tapasztaltak az úszó csoport eredményeiben, de a relaxációs gyakorlatokat végzőkében nem.

A vizsgálat kis létszámú volt és nem ismert, vajon a vérnyomáscsökkenés tartósnak bizonyult-e és vajon mérsékli-e a szívinfarktus vagy a stroke bekövetkezésének a kockázatát. Ugyanakkor az eredmények arányban voltak azzal, amit a szakértők mindig ajánlottak az idősebb emberek szív-egészségének a megőrzése érdekében: rendszeres, de mérsékelt testmozgás, egészséges táplálkozással egybekötve.

„Volt idő, amikor az úszást kifejezetten veszélyes sportnak tekintették, mivel a hideg vízben való tartózkodás „előcsalogatja” a kardiovaszkuláris változásokat. Ugyanakkor a legtöbb kutatás azt igazolta, hogy a helyi uszodában való „lebegés” éppolyan biztonságos lehet, mint a közelben tett séta.” – emlékeztetett Dr. Tanaka.


Címkék: úszás, szív, vérnyomás, infarktus, stroke, sport, mozgás, érrendszer
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!