Az új fogamzásgátló tabletta

Hosszú ideje zajlik már a terhesség megelőzését illető vita a modern, szexcentrikus világunkban. Kinek a feladata és mennyi a pénzügyi vonzata.
 

Több módszer közül lehet választani, ilyen a tabletta, az óvszer, a spermaölő szerek és különböző műtéti beavatkozások. Kockázatok és ellenjavallatok tartoznak ezekhez a módszerekhez, ilyen például a maradandó terméketlenség, a szexuális érdeklődés csökkenése, fejfájás, hányinger és rendszertelen vérzés, csak hogy egy párat említsünk. Nemrégiben, viszont kanadai és európai kutatók áttörtek a falakon, hogy felfedezhessék, hogy a Liver Receptor Homologue-1-nek (lrh-1) nagyon fontos szerepe van az ovulációban.

Ez rengeteg új ajtót kinyit a gyógyszerkészítésnek és a kutatásoknak az elkövetkezendő években. Bruce D. Murphy, a Université de Montréal-tól ezt nyilatkozta: “Eddig a pontig az lrh-1 szerepe a női termékenységben ismeretlen volt, de rájöttünk, hogy a gén szabályozza az ovuláció több mechanizmusát és befolyásolhatja a megtermékenyítést.” A csapat később kitenyésztett egy egeret, amely genetikailag blokkolta az lrh-1-et a petefészekben és rájöttek, hogy az egér nem ovulál. Ez az eredmény azt jelenti, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy létre lehet hozni olyan gyógyszert, amely tudja szelektíven blokkolni az lhr-1-et a hormonban, ami egy sokkal jobb fogamzásgátlási módszer kialakulását jelentené. Murphy szerint nagy a valószínűsége annak, hogy ennek a gyógyszernek kevesebb mellékhatása lesz, mint az eddigi fogamzásgátló tablettáknak.

Egy nőben petefészki tűszőnek kell kialakulnia és képesnek kell lennie ovulálni ahhoz, hogy termékeny legyen. Az lrh-1 megakadályozza ezt a folyamatot bizonyos lépesek sorozataként. Az lrh-1 blokkolása a granulosa sejtekben nem okozott sárgatestképződést az egerekben, akadályozta a cumulous terjeszkedését és tűsző-szakadást okozott, azaz megakadályozta az ovulációt.

Lehetőség van termékeny párok segítésére is, akikben genetikailag elnyomott a szükséges gén. Annak ellenére, hogy ehhez sokkal több kutatásra és klinikai vizsgálatra van szükség, a jövő kecsegtetőnek tűnik minden nő számára, hogy saját szexuális aktivitásáról döntsön.

Címkék: fogamzás gátlás, fogamzásgátló tabletta
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!